El grup de treball Catalunya 2022 fa una crida a la societat per recollir propostes de sortida a la crisi del covid
A partir del setembre definiran les apostes estratègiques del país
BarcelonaEl grup de treball Catalunya 2022, impulsat pel Govern i format per una trentena d'experts de diferents àmbits, ha fet una crida a la societat per recollir propostes de cara a la sortida de la crisi del coronavirus. El seu encàrrec és dissenyar una desena d'apostes estratègiques del país per d'aquí dos anys, que tindran enllestides a partir del mes de febrer del 2021.
Catalunya 2022 ha dividit la seva feina en dues parts: una primera, que ja han iniciat, per elaborar un diagnòstic de la situació (a través de diversos indicadors) i la seva progressió fins al 2022; i una segona de definició d'apostes estratègiques de país. Per fer aquestes apostes demanen la col·laboració de tota la societat i per això han demanat a les organitzacions socials i empresarials –CCOO, Pimec o Cecot–, però també a tothom que vulgui, que els enviïn plans de recuperació que tinguin ja fets o idees de reformes que es poden impulsar arran de la pandèmia.
De moment, ho han demanat "a més de 400 persones", segons el mateix grup. Aquesta primera recollida de propostes té la data límit del dilluns 14 de setembre. A partir d'aquí, el grup n'elaborarà de pròpies amb tot el que haurà recollit.
"Si la vostra organització o vosaltres mateixos disposeu d'alguna prospectiva o reflexió sobre els escenaris postcoronavirus i considereu que el seu contingut pot ser útil per al nostre treball, us agrairem que ens la faciliteu", afirma la missiva enviada, que indica el correu electrònic catalunya2022@gencat.cat.
"La idea és que les apostes siguin realistes i que hi hagi capacitat d'implementar-les a partir de l'any 22, no volem fer una carta al Reis", ha afirmat aquest dilluns en declaracions als mitjans de comunicació Victòria Alsina, la coordinadora del grup juntament amb Genís Roca. Roca precisament ha fet èmfasi en el fet que, malgrat que recullin aportacions de tot tipus, el document final no serà un treball de síntesi ni "benèvol" en què s'incorporarà tot, sinó que "prioritzaran" les apostes que consideren més estructurals.
Després d'aquesta primera ronda de participació a la tardor, el grup Catalunya 2022 farà les seves pròpies propostes i les compartirà amb tots els sectors a través d'una nova crida a la participació. Aquesta última fase s'allargarà fins a finals d'any i al febrer presentaran el seu document final.
El 29 de juny els coordinadors de Catalunya 2022 van mantenir una reunió amb el president, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, per informar-los de la metodologia de treball. Una de les coses que els van traslladar els dirigents polítics és que "seleccionin", és a dir, que no facin una llista llarga de mesures que probablement no es puguin fer totes, sinó apostes ben seleccionades i realitzables.
Sense vincle amb l'actual Govern
Tant Roca com Alsina han insistit que el seu treball no està vinculat a l'executiu actual, sinó que probablement l'entregaran al futur Govern sorgit de les pròximes eleccions –que si ho permet la pandèmia es preveuen per al mes d'octubre–. "Aquest grup ha nascut independent i ho serà fins al final", consideren els coordinadors. En aquest sentit, una de les coses que han decidit és que si qualsevol membre del grup (n'hi ha un trentena) va a qualsevol llista electoral, haurà de dimitir del seu encàrrec. La col·laboració dels experts amb l'executiu no està renumerada.
"Les propostes seran un regal per a la pròxima legislatura", han explicat des de Catalunya 2022. De fet, ja s'han posat en contacte amb la resta de formacions polítiques de l'arc parlamentari per explicar-los el seu funcionament i també rebre propostes.