Traspàs de beques, carreteres i ingrés mínim vital: l'ordre del dia de la Bilateral Generalitat-Estat
Els dos governs es reuniran divendres a Barcelona amb Laura Vilagrà i Isabel Rodríguez liderant les delegacions
BarcelonaDivendres es tornarà a posar a prova el diàleg entre la Generalitat i l'Estat. Un diàleg, això sí, de caràcter sectorial i que no entrarà en el conflicte polític de fons. Després de l'última trobada, a l'estiu, els dos governs tornaran a reunir-se a Barcelona en la Comissió Bilateral. I aquesta vegada hi haurà alguna possible concreció sobre la taula. Segons la Generalitat, la reunió servirà per encarar definitivament el traspàs en la gestió de les beques i per començar a negociar que el Govern gestioni directament algun dia l'ingrés mínim vital, una prestació que ara mateix controla l'Estat. També es parlarà del traspàs de les carreteres B-30 i B-20, de l'Observatori del Turó de l'Home i del canal Xerta-Sénia. Fonts del govern espanyol consultades per l'ARA confirmen que seran els temes a tractar.
En el capítol de les qüestions més avançades hi ha, sobretot, el tema de les beques. Fonts de la Generalitat exposen que tot plegat està molt avançat i que queda per tancar la "dotació pressupostària". Es compliria així una de les demandes històriques del Govern en aquesta matèria. Les mateixes fonts assenyalen que també està molt avançat el "canvi de titularitat" de la B-30 i la B-23, dues vies d'accés a la ciutat de Barcelona, i també donen per fet que l'Observatori del Turó de l'Home passarà a mans de la Generalitat.
L'ingrés mínim vital ja és un altre tema. La Generalitat demana gestionar-lo des que va ser creat a principis de la pandèmia com a prestació clau per ajudar les persones sense ingressos, però l'Estat no l'ha deixat anar mai. De fet, el seu traspàs era un dels acords que ERC va arrencar al PSOE en la negociació dels pressupostos del 2021, però el govern espanyol encara no ho ha complert. La reunió de la Bilateral hauria de ser el primer pas per començar a desencallar-ho, però no està a prop de tancar-se. És, en definitiva, el punt de partida de la negociació.
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha donat aquest dimarts altres detalls de la trobada. Serà al Palau de la Generalitat a les 17 hores i la delegació catalana estarà formada per la consellera de Presidència, Laura Vilagrà; el vicepresident, Jordi Puigneró; el conseller d'Economia, Jaume Giró, i la delegada del Govern a Madrid, Ester Capella. L'espanyola estarà encapçalada per la portaveu de la Moncloa i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez. És la segona Bilateral en el mandat d'Aragonès: la primera es va fer el 2 d'agost a Madrid i va ser bàsicament una escenificació que es reprenia el diàleg Catalunya-Estat. La reunió de divendres serà la constatació que els treballs d'aquesta comissió tenen una certa continuïtat per primera vegada en una dècada, ja que el 2011 el govern Rajoy va decidir posar-la al congelador. Fonts del Govern valoren positivament l'evolució dels treballs, però admeten que no n'hi ha prou. Lamenten, per exemple, que la Moncloa "no vol sentir a parlar" d'altres traspassos com el de la formació sanitària especialitzada (FSE), entre elles la dels metges interns residents (MIR), i Salvament Marítim. "Benvinguts els acords, però necessitem més", resumeixen.
La taula, en l'aire
El diàleg entre la Generalitat i l'Estat es produeix en dos nivells. Les qüestions competencials, que es tracten en la Comissió Bilateral, i la qüestió del conflicte polític, que s'aborda en la taula de diàleg. Mentre que en el primer nivell ja s'han fet reunions i s'ha avançat en algun front, la taula segueix encallada. Ho va constatar aquest dilluns en la seva conferència el president de la Generalitat, Pere Aragonès, on va parlar de "bloqueig". Aquest dimarts Plaja ha instat de nou el govern espanyol a posar data per a la pròxima reunió "al més aviat possible", però des de Madrid segueixen donant allargues.