Trapero justifica l'ús de gas pebre contra l'ANC el dia de la detenció fallida de Puigdemont

El director de la policia afirma que la línia policial "va quedar compromesa" i que va patir "accions violentes"

Persones afectades pel gas pebre a les portes del parc de la Ciutadella.
07/10/2024
3 min

Barcelonasucc"La funció de contenció de la línia policial va quedar compromesa, i per tal d’impedir aquest accés descontrolat dels manifestants a l’interior del parc [de la Ciutadella], es va decidir que el mitjà de contenció menys lesiu i indicat per a evitar-lo era l’ús del gas OC, un cop valorades totes les possibilitats". Amb aquestes paraules, el director general de la policial, Josep Lluís Trapero, ha justificat l'ús de gas pebre contra un conjunt de manifestants de l'ANC el passat vuit d'agost, el dia que el Parlament va investir Salvador Illa president de la Generalitat i que l'expresident Carles Puigdemont va tornar a Barcelona i va fugir minuts després per evitar ser detingut. Trapero, que en aquell moment no era director de la policia, ho justifica així en una comunicació enviada a l'ANC el passat 23 de setembre a la qual ha tingut accés l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La missiva de Trapero és una resposta a una primera carta que li va enviar l'entitat. Llavors, l'Assemblea criticava que els policies van llançar aquest gas que provoca fortes picors i dificultats respiratòries sense "respectar la distància pertinent" ni "avisar prèviament per l’altaveu". Segons l’ANC, Sanitaris per la República va haver d’atendre 51 persones afectades per aquest gas i en alguns dels casos el SEM també hi va haver d’intervenir. Els fets van passar a la porta del parc de la Ciutadella que hi ha al Passeig Lluís Companys. Aquell dia, els Mossos van tancar al públic el parc i només les persones autoritzades per acudir al ple d'investidura hi podien entrar. Ho van fer, ha explicat Trapero, per "garantir la normalitat democràtica" i assegura que hi va haver "accions violentes" per part dels concentrats.

Rebuda la carta de Trapero, ja ha arribat la resposta de l'ANC. L'entitat nega aquestes accions violentes i insisteix que "no es va seguir el protocol" perquè la policia no va avisar de les càrregues prèviament per megafonia. Asseguren que una persona encara està en tractament per aquests fets i critiquen que el dia 8 "el servei de mediació dels Mossos va arribar a dir a l'Assemblea que el gas l'estava llençant un dels manifestants i estava afectant els policies". "La manifestació va ser pacífica i no es poden criminalitzar actes de resistència passiva que formen part de les formes del dret de manifestació", insisteixen des de l'Assemblea, que demana una reunió urgent amb Trapero.

Reaccions

Immediatament després de l'actuació policial, diversos manifestants ho van denunciar per les xarxes socials. Una de les afectades va ser Neus Matamala, filla de Josep Maria Matamala, amic íntim de Carles Puigdemont. El llançament de gas pebre es va produir després del discurs de Puigdemont a l'Arc del Triomf, quan els concentrats es van dirigir al Parc de la Ciutadella i, segons els Mossos, hi van intentar entrar. Mentre els Mossos carregaven contra els manifestants, Puigdemont ja havia pujat a l'Honda blanc i havia iniciat la seva fugida.

"Accions violentes"

Trapero, que no menciona la figura de Puigdemont en tota la missiva, justifica que en aquest accés del parc la línia policial "va rebre múltiples empentes amb la finalitat de trencar-la, per part de persones que volien accedir massivament a l’interior del parc. Segons els comandaments policials, aquesta acció es va anar repetint i es va anar agreujant amb accions violentes per part d’algunes persones", afegeix el director de la policia. La resposta, doncs, va ser llançar gas pebre. Abans, segons Trapero, els Mossos havien intentat mediar amb els manifestants. L'escenari previst era que les concentracions fossin "pacífiques", però "la complexitat d’actors i individualitats que les componien, juntament amb l’elevat nombre de persones que es van afegir a les convocatòries, va motivar que es produïssin episodis de risc", descriu Trapero. L'ANC va demanar una investigació interna, però Trapero en cap moment menciona que s'hagi obert.

El gas pebre és una eina que els Mossos van adquirir després de la prohibició de l'ús de les pilotes de goma l'any 2013. Segons va explicar la comissària Cristina Manresa abans de les protestes postsentència del 2019, l'ús del gas pebre està pensat "sempre" per als "grups violents" que no fan cas dels avisos.

La no detenció

La no detenció de Puigdemont va generar un clima de tensió inaudit entre la cúpula del departament d'Interior (i la dels Mossos) amb l'expresident. Els comandaments policials que van liderar aquell dispositiu, però, ja no estan al capdavant de la policia: pocs dies després, amb l'arribada de Núria Parlon a l'executiu, Trapero va substituir Pere Ferrer com a director de la policia i el comissari Miquel Esquius va passar a ocupar el càrrec del comissari Eduard Sallent com a cap del cos.

stats