Política24/02/2018

Trapero diu que no va rebre ordres polítiques de facilitar l’1-O

Va queixar-se als consellers que van dir que els Mossos possibilitarien la consulta

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

MadridJosep Lluís Trapero va quedar ahir en llibertat sense fiança després de declarar durant dues hores i mitja a l’Audiència Nacional de Madrid, en la tercera declaració des que va ser imputat per primer cop per sedició. L’excap dels Mossos d’Esquadra va confirmar davant de la jutge Carmen Lamela l’existència de les reunions prèvies a l’1-O que va avançar ahir l’ARA, en les quals va expressar el seu malestar perquè hi havia “manifestacions públiques” de dirigents polítics que asseguraven que els Mossos facilitarien l’1-O, segons expliquen fonts de la defensa. En dues reunions els dies 26 i 28 de setembre amb Carles Puigdemont, Joaquim Forn i Oriol Junqueras, els va transmetre que el cos de Mossos estava “preocupat per la seguretat ciutadana” i per aquestes manifestacions. Les paraules dels consellers sobre el paper de la policia consten en l’escrit d’acusació de la jutge pel segon delicte de sedició que se li imputa, pel seu paper en l’1-O (el primer és pels fets del 20 de setembre a la conselleria d’Economia). En la mateixa declaració, però, Trapero va deixar clar que no va rebre ordres polítiques de facilitar la votació impulsada per l’executiu.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Trapero va explicar a Lamela que en aquell moment no hi havia indicis que fessin preveure una “guerra oberta” als carrers, sinó que la jornada seria pacífica, i va deixar clar que els Mossos estaven al marge del Procés i que complirien les ordres judicials. Les mateixes fonts expliquen que Trapero no va demanar que se suspengués la votació. Tot i aquesta declaració, la Fiscalia de l’Audiència Nacional havia sol·licitat a la jutge que se li imposés la llibertat sota fiança de 50.000 euros, però Lamela va rebutjar imposar noves mesures cautelars i es va limitar a mantenir les que ja pesen sobre l’acusat: retirada del passaport i compareixences quinzenals.

Cargando
No hay anuncios

L’argument de la fiscalia per sol·licitar la fiança passava, entre altres coses, per acusar Trapero d’haver “ocultat” anteriorment l’existència d’aquestes trobades amb el Govern. Tot i així, la defensa va sostenir que aquestes reunions eren conegudes, i consten en un escrit dirigit a la jutge el dia 18 de desembre en el qual se sol·licitava la citació com a testimonis de Puigdemont, Junqueras i Forn, entre d’altres, justament per explicar el contingut d’aquestes reunions, però tant la fiscalia com la jutge es van oposar a practicar les diligències sol·licitades, perquè els tres polítics ja estaven encausats al Suprem.

Fonts de la fiscalia, a més, van explicar que Trapero va responsabilitzar Puigdemont i Forn de no haver-se fet enrere en la celebració del referèndum malgrat que ell va mostrar la seva preocupació sobre els riscos per a l’ordre públic, informa Júlia Manresa. La defensa no va confirmar aquesta versió.

Cargando
No hay anuncios

Els arguments de Lamela

En la interlocutòria, Lamela considera que no es donen les condicions per imposar a Trapero una mesura “tan greu” com la que demanava el fiscal, adduint el risc d’ocultació de proves i un “agreujament de la seva situació processal”. La jutge de l’Audiència Nacional va argumentar que no hi ha nous riscos que justifiquin incrementar les cautelars que ja té imposades, perquè l’excap dels Mossos les havia complert “escrupolosament”; ja havia sigut interrogat pels fets de l’1-O en anteriors ocasions; va comparèixer ahir al jutjat tot i conèixer la seva nova imputació des de dilluns; ja podia intuir que la fiscalia demanaria una fiança perquè “s’havia publicat en alguns mitjans de comunicació”, i tot i així va comparèixer; la investigació del cas està “bastant avançada” i Trapero no pot comprometre-la, i, finalment, ja no ostenta cap càrrec de responsabilitat dins de l’estructura dels Mossos.

Cargando
No hay anuncios

Després de Trapero, Lamela va citar en qualitat de testimoni el seu successor al capdavant del cos, Ferran López, que també era el seu número dos fins a l’aplicació de l’article 155. López va explicar quin va ser el paper dels Mossos durant l’1 d’octubre, i va confirmar, a grans trets, la versió del seu antecessor.

En la interlocutòria de citació, emesa dilluns, Lamela considerava que l’actitud dels Mossos no només el primer dia d’octubre sinó ja des del 20 de setembre va ser de “total inactivitat” i “emmascarada sota els principis d’actuació policial de proporcionalitat, congruència i oportunitat”. Tot i l’agreujament de la seva situació processal, Trapero podrà seguir en llibertat.

Cargando
No hay anuncios
INTERLOCUTÒRIA LLIBERTAT TRAPERO