Crisi institucional

Tots els focus sobre Enrique Lucas, l'home que pot esguerrar el pla de Sánchez per al TC

El vocal del CGPJ proposat pel PNB no s'ha mullat sobre cap candidat i no està garantit que s'alineï amb el bloc progressista

Ple extraordinari del Consell General del Poder Judicial, el 20 de desembre de 2022
23/12/2022
3 min

MadridEl pla de Pedro Sánchez per renovar el Tribunal Constitucional (TC) podria anar-se'n en orris dimarts que ve. I no perquè l'òrgan de garanties suspengués la reforma legal que en forçava els relleus, sinó per la decisió que pugui prendre Enrique Lucas, vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) proposat pel PNB. Encara no s'ha mullat sobre els candidats que els blocs conservador i progressista estan posant sobre la taula, atès que fins ara ha tingut un conflicte d'interessos. Com que el seu germà Pablo Lucas, magistrat de la sala tercera del Tribunal Suprem, estava entre les opcions, s'ha hagut d'abstenir en totes les votacions. Ara s'hi suma que el sector progressista ha formalitzat la seva candidatura per al ple de dimarts vinent amb el nom de José Manuel Bandrés, i la firmen tots els vocals del grup excepte ell. És a dir, set de vuit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En primer lloc, Enrique Lucas es va apartar quan el bloc progressista va fer una elecció interna sobre qui impulsarien per portar al TC: sis vocals van optar per Bandrés, també magistrat de la sala tercera, una va triar Pablo Lucas –Mar Cabrejas– i Enrique Lucas es va abstenir. Dimarts passat, al ple de l'òrgan de govern dels jutges en què per primera vegada es van sotmetre a votació els candidats, el vocal proposat pel PNB ni tan sols va arribar a formar part de la reunió. Per què? El bloc conservador, intentant trobar fuites entre els progressistes, va proposar dos candidats: un de conservador, César Tolosa, i un de progressista, Pablo Lucas. Abans de constituir-se el ple, Enrique va anunciar que s'apartava i que no participaria en cap de les votacions, ni a la de Bandrés ni a la dels candidats dels conservadors. No hi va haver sorpreses: els 10 membres de la dreta van votar els seus candidats –Tolosa i Lucas– i els set progressistes van apostar per Bandrés, de manera que ningú va sortir escollit perquè cal un mínim d'11 vots per assolir la majoria exigida de 3/5 parts del ple.

Però ara Pablo Lucas ha caigut de l'equació: el bloc conservador, que vol fer descarrilar la tria de Bandrés, intenta de nou sembrar dubtes al bloc afí al PSOE proposant candidats de tarannà progressista. Per al ple de dimarts vinent, ha proposat la fins fa poc presidenta de la sala social del Suprem María Luisa Segoviano, que es va jubilar el novembre passat. Enrique Lucas aquesta vegada ja es podrà mullar. ¿És segur que es mantindrà al costat del grup al qual teòricament pertany internament dins del CGPJ, és a dir, el progressista, i que no votarà els candidats dels conservadors? "No ho sé", admet una font de l'òrgan de govern dels jutges. Mentre que fonts conservadores remarquen que el fet que no sigui proposat pel PSOE sinó pel PNB pot facilitar que "no segueixi les indicacions de la Moncloa".

Un hipotètic transfuguisme

En cas que optés per una mena de transfuguisme, el grup de la dreta podria aconseguir 11 vots. Pot passar que Lucas es mantingui fidel al bloc progressista i, de nou, ningú surti escollit; pot passar que triï un dels candidats de la dreta o pot passar que els triï tots dos. Si es dona aquest últim escenari, el Constitucional es renovarà immediatament perquè el govern espanyol ja va designar els seus magistrats –Juan Carlos Campo i Laura Díez– i el CGPJ hauria complert també amb la seva funció. El TC celebraria un ple governatiu la mateixa setmana, declararia la idoneïtat de tots quatre i s'executarien les destitucions i nomenaments corresponents. Les majories al TC es capgirarien, tot i que no amb el candidat preferit pel govern espanyol i el bloc progressista del CGPJ, que era Bandrés.

En cas que només surti escollit un candidat de la votació de dimarts vinent, per exemple Segoviano, caldrà esperar a un altre ple per escollir el segon aspirant. Ara bé, si es fes amb les normes que el PSOE vol registrar de nou al Congrés, ara com a proposició de llei, que estableixen que surt escollida la persona més votada amb independència de si s'arriba o no a la majoria de 3/5 parts, els conservadors tindrien assegurada l'elecció del seu candidat, ja que té majoria sobre el grup progressista.

stats