La rojigualda no va presidir el cel de Madrid el passat 12-O. La Patrulla Águila va triar malament els colors, així com la disposició de la bandera espanyola, per un “error tècnic”. Una metàfora de la crisi institucional que viu l’estat espanyol. La celebració del 12 d’Octubre al Palau Reial dilluns passat va reflectir la guerra de poders a Espanya quan s’acaba de complir un any de la sentència del Procés i sense que s’hagin fet passos per a la resolució del conflicte. L’independentisme continua sense un full de ruta unitari, però a Madrid a hores d’ara el debat català ha passat a un segon pla en la pugna de la triple dreta per deslegitimar la coalició de Pedro Sánchez.
Inscriu-te a la newsletter Política
Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi
La reforma exprés del Consell General del Poder Judicial registrada dimarts al Congrés pel PSOE i Podem per intentar acabar amb el mandat del president de l’òrgan, Carlos Lesmes, ha fet encendre d’indignació la triple dreta i les associacions de jutges, i fins i tot Brussel·les ha llançat una advertència. El tret li ha sortit per la culata a Pedro Sánchez, que manté el pols amb el líder del PP, Pablo Casado, perquè aixequi el veto a Podem i s’assegui a negociar. Un nou equilibri de forces pot ser clau per al futur judicial del vicepresident segon, Pablo Iglesias, ja que el Suprem ha de decidir si l’imputa.
El PP ha començat una ofensiva a Europa per qüestionar el govern de Pedro Sánchez. Ja no és només l’independentisme qui pica a les portes de la UE. El president valencià, Ximo Puig, ja ha equiparat les polítiques de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, amb les del Procés. “Madrid és Espanya, però Espanya és molt més que Madrid”, va dir capgirant la polèmica frase de la líder popular. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va recollir-li dijous el guant i en el debat de l’estat d’alarma al Congrés va posar com a exemple la gestió de Catalunya en la pandèmia. Madrid és territori hostil aquests dies per al govern de Sánchez.
La confirmació de la sentència de la Gürtel ha suposat un petit baló d’oxigen per al PSOE. Però el PP es va aferrar dimecres a una relliscada de l’equip de premsa del Suprem -que qualificava d’“excessiu” que l’Audiència Nacional s’hagués referit a la caixa B del PP en la sentència- per recuperar vells arguments. En ple debat sobre l’abast del cas Kitchen, l’expresident espanyol Mariano Rajoy reapareixia dijous a través d’un comunicat per dir que veia en la sentència del Suprem una “reparació moral per al PP”.
Enmig d’aquest clima, Felip VI reclamava “exemplaritat” divendres en l’entrega dels premis Príncep d’Astúries. Ficava cullerada així a la crispació política que viu Madrid i que ell mateix va alimentar alineant-se amb els jutges. Iglesias va saludar-lo dilluns amb fredor. Dimarts una periodista preguntava a Irene Montero durant la roda de premsa posterior al consell de ministres si en l’acte del 12-O es va vestir de lila perquè és el color de la bandera republicana. De colors, va la cosa aquests dies a Madrid.
EL DETALL
El covid-19 ha reduït tota la interacció entre diputats i periodistes al Congrés en un petit pati descobert a les portes de l’hemicicle. L’equip de comunicació ha vetat l’accés als passadissos, si bé permet a la premsa treballar en cabines de tres metres quadrats. Els habituals corrillos, doncs, han quedat desplaçats a la intempèrie, i la baixada de les temperatures amenaça el poc contacte que la premsa té amb els polítics.
Tot i situar-se als antípodes políticament, el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, i la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, comparteixen una data especial: haver nascut el 17 d’octubre del 1978. Ahir tots dos van fer 42 anys. El líder d’Unides Podem ho va explicar en un tuit amb un toc místic en què convidava el presentador de Cuarto Milenio, Iker Jiménez, a explicar aquesta “sincronització”.