DANA al País Valencià

Totes les vegades que el PP ha qüestionat el canvi climàtic

Alberto Núñez Feijóo, Isabel Díaz Ayuso i Carlos Mazón mateix s'han oposat a mesures contra l'escalfament global

BarcelonaEls científics no han dubtat en relacionar l'episodi de pluja torrencial que ha patit el País Valencià amb el canvi climàtic. En una anàlisi preliminar de l'associació World Weather Attribution (WWA), els investigadors han dictaminat que les pluges de la DANA de València han estat un 12% més fortes i dues vegades més probables del que ho haurien estat sense l'escalfament global. Tot i l'evidència científica, el PP ha qüestionat reiteradament el canvi climàtic de la mà dels seus principals dirigents. El president valencià, Carlos Mazón, ara a l'ull de l'huracà per la gestió de la catàstrofe, anunciava al març des de Barcelona que bloquejava l'impost a les grans superfícies comercials, a la indústria i als cotxes, aprovats per l'anterior govern d'esquerres per lluitar contra el canvi climàtic.

Inscriu-te a la newsletter Qui és més corrupte?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“No ho posaré en marxa perquè no ajudarà la nostra competitivitat. I és, al meu parer, un discurs fake de sostenibilitat. I l'únic que provocarà és el col·lapse”, va afirmar per rebutjar els anomenats “impostos verds” que l'executiu del PSPV, Compromís i Podem va incloure en la Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica aprovada el desembre de l'any 2022. La intenció era gravar la compra de vehicles en funció de com contaminin des de 2023; els centres comercials –a partir de 2.500 metres quadrats i si eren d'alta afluència de vehicles–, i les indústries més contaminants que emetin grans quantitats de CO₂.

Cargando
No hay anuncios

El cap del Consell va afirmar que a la Generalitat Valenciana aposten “per una política de portes obertes, d'aliança i de complicitat, en què no es demonitza els empresaris". En la seva conferència a la seu de Foment del Treball, Mazón va assenyalar que l'acció del Govern valencià estava centrada en "resoldre problemes com l'aigua, l'energia, el finançament, la mobilitat o els ports i aeroports" i en donar suport als seus sectors "per potenciar l'activitat empresarial" sense fer cap esment a la lluita per pal·liar els efectes del canvi climàtic.

El líder de la formació, Alberto Núñez Feijóo, tampoc ha mostrat cap determinació per aturar l'escalfament global. Durant el seu discurs com a candidat a la investidura, el president dels populars va refusar el que va qualificar de "dictadura activista” contra el canvi climàtic. “Transició ecològica, sí. Dictadura activista, en cap cas”, va deixar anar des de la tribuna del Congrés dels Diputats. Així, Feijóo es va oposar al fet que la "transició ecològica es faci d'esquena a la societat" i al "teixit productiu" i va defensar que ha d'anar "compassada a l'esforç" de ciutadans i empreses.

Cargando
No hay anuncios

Al febrer, en la sessió de control al govern espanyol, Feijóo va utilitzar un concepte idèntic al de Vox per atacar l'executiu de Pedro Sánchez: el va acusar de “dogmatisme ambiental”. En la seva pugna per capitalitzar les protestes del camp, el líder del PP va carregar contra les polítiques mediambientals del govern de coalició progressista. “Hauria d'escoltar l'agricultura perquè no aguanta el dogmatisme ambiental del seu Govern. El problema dels agricultors no és només a Brussel·les, és a la bancada del seu Govern”, va etzibar.

Ayuso titlla de "gran estafa" el canvi climàtic

Qui s'ha mostrat més bel·ligerant contra el canvi climàtic és la presidenta de la Comunitat de Madrid. Ara fa dos anys, en plena cimera de la COP27, Isabel Díaz Ayuso relativitzava el canvi climàtic i deia que no era un fenomen nou. “Des que existeix la Terra hi ha hagut canvi climàtic, hi ha hagut cicles”, va deixar anar en un ple. La presidenta madrilenya, però, es va anar escalfant i va sentenciar que l’emergència climàtica és una “gran estafa” que respon a "lobis i empreses" que l'esquerra promou perquè "es facin fortes" en defensa del "comunisme".

Cargando
No hay anuncios

I encara va afegir que les polítiques contra l’emergència climàtica promogudes per les forces d’esquerres estan provocant “pobresa”. “Ara mateix hi ha un mercat i una onada internacional que el que fan és imposar uns usos i costums que afavoreixen la pobresa a mans plenes”, va afirmar. No era la primera vegada que Ayuso flirtejava amb el negacionisme climàtic. Un mes abans, també des d’un ple, Ayuso havia carregat contra els que “anuncien l'apocalipsi imminent amb el qual actuar sota el tot o el res, sense respectar els matisos ni atendre a la raó”, referint-se a l’esquerra. La catàstrofe de la DANA, amb més de 200 morts de moment, deixa el PP en una situació més que compromesa.