Ja es poden consultar els punts de votació del 9-N: 6.695 meses per dipositar-hi una papereta
El Govern fa públiques les dades definitives. Per votar caldrà el DNI amb una adreça de residència en un municipi de Catalunya. Els catalans a l'exterior podran participar si estan registrats o si al DNI hi posa una adreça catalana
BarcelonaEl procés participatiu del 9 de novembre comptarà finalment amb 1.317 locals i 6.695 meses amb urnes distribuïdes per tot el territori. El departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat ha donat la xifra definitiva de locals i punts de participació per al 9-N, que el govern espanyol impugnarà al Tribunal Constitucional previsiblement divendres que ve.
Els ciutadans que vulguin participar a la convocatòria del 9-N ja poden consultar a la web Participacio2014.cat a quin local i mesa hauran d'acudir si volen dipositar una papereta.
Per saber on s'ha d'anar n'hi haurà prou introduint l'adreça que apareix al document d'identitat i, immediatament, la web oferirà la informació detallada del punt on cadascú està adscrit. A més, la informació es podrà imprimir en format de targeta.
Només hi ha cinc municipis que no tindran cap local destinat al procés participatiu: Pontons, Arres, Bausen, Canejan i Horta de Sant Joan. Encara que en aquest últim municipi, el més poblat dels cinc, amb uns 1.200 habitants, CiU finançarà el cost de quatre autobusos fins a Gandesa perquè els veïns que ho desitgin puguin anar a votar sense haver-se de pagar el viatge.
Per comarques, la que té més locals és el Barcelonès, amb 186 espais i 1.772 taules, i la que menys, l'Alta Ribagorça (Pirineu lleidatà), amb 3 locals i 4 taules.
Cinc preguntes amb resposta
[Aquí podeu veure la guia completa: 'Guia pràctica per al nou 9-N: preguntes amb resposta']
1. Qui hi pot participar?
Hi podrà participar tothom que el 9 de novembre del 2014 hagi fet els 16 anys i que disposi d'un document d'identitat (DNI) on hi consti l'adreça de residència en un municipi de Catalunya. Per participar-hi, caldrà mostrar el document d'identitat vigent.
2. Què passa als pobles que no hi col·laboren?
Hi ha cinc municipis que no col·laboren amb el 9-N alternatiu: Horta de Sant Joan, Pontons, Bausen, Canejan i Arres. El Govern busca solucions perquè els habitants es desplacin al punt de votació més pròxim. Els ciutadans d'Horta de Sant Joan, governada pel PP –que en alguns pobles de Lleida sí que ha cedit locals–, es desplaçaran amb autobús fins a Gandesa per participar-hi.
3. Què passa amb els catalans que viuen fora de Catalunya?
Els catalans que viuen a la resta de l'Estat no podran participar-hi, llevat que al seu DNI hi figuri una adreça de Catalunya. Els que viuen a l'estranger podran participar-hi si disposen d'un DNI amb adreça a Catalunya o un DNI espanyol o passaport vigent juntament amb el comprovant d'inscripció al registre de catalans a l'exterior, o bé un certificat del padró d'espanyols residents a l'exterior en què hi consti l'adscripció a Catalunya. Aquí hi ha el llistat dels locals de participació a l'exterior.
Els que estiguin temporalment a l'exterior també podran votar presencialment en meses instal·lades a diferents indrets del món en el mateix horari. Els residents a l'exterior que vulguin votar a Catalunya i no tinguin DNI amb adreça al país, podran participar a la seu habilitada al Palau Robert, al passeig de Gràcia, 107, de Barcelona.
4. Què passa si al DNI hi posa una adreça de fora de Catalunya, d'un domicili anterior?
Els ciutadans que es trobin en aquest cas no podran votar, excepte si figuren al registre de catalans a l'exterior. L'adreça que figura al DNI és l’única que val per determinar el local on s’ha d’anar per participar al 9-N.
5. Poden participar-hi els estrangers que viuen a Catalunya?
Els nacionals d'altres països de la UE o de l'acord sobre l'Espai Econòmic Europeu i Suïssa hi podran participar si presenten un document d'identitat o passaport vigent acompanyat del certificat de registre de ciutadans de la UE, on hi ha de constar tant el número d'identitat d'estranger com l'adreça de residència a Catalunya. Pel que fa als estrangers de països diferents dels de la UE i l'Espai Econòmic Europeu i Suïssa, hauran de presentar un document d'identitat o passaport vigent juntament amb una targeta d'identitat d'estranger on hi consti l'adreça de residència a Catalunya.