El tortuós camí europeu de Pablo Llarena
El Suprem acumula fracassos a nivell internacional
BarcelonaNi un sol dels intents de la justícia espanyola d’extradir els membres del Govern que van triar el camí de l’exili ha reeixit. Fins ara, la jutge Carmen Lamela, de l’Audiència Nacional, i el jutge Pablo Llarena, del Tribunal Suprem, han topat amb les negatives dels tribunals belgues, alemanys i escocesos. L’última ocasió, ahir, quan un jutge belga va determinar que el Suprem no era competent per jutjar l’exconseller de Cultura Lluís Puig. La decisió no és ferma i la Fiscalia de Brussel·les la recorrerà. Aquesta és una cronologia dels cops de porta que han anat rebent Lamela i Llarena des de fa tres anys.
3 de novembre del 2017
Primera euroordre
Lamela emet una ordre europea de detenció contra Carles Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí. Fa una setmana que el Parlament va proclamar la independència.
4 de desembre del 2017
Llarena fa marxa enrere després del primer revés belga
El jutge del Suprem, que havia assumit la causa, no té més remei que retirar les euroordres un mes després de cursar-les perquè la justícia belga va reaccionar amb celeritat i va frenar l’extradició exprés al no apreciar cap delicte de corrupció.
23 de març del 2018
Segona euroordre, ara pel processament
Llarena se cenyeix ara als tres delictes pels quals processa els líders del Procés: rebel·lió, sedició i malversació. Emet la segona euroordre l’endemà que Puigdemont sortís de viatge a Suïssa i Finlàndia. Tornant-ne, l’expresident és detingut a Alemanya, empresonat durant deu dies i posat en llibertat sota fiança. Els jutges de Schleswig-Holstein només accepten l’extradició per malversació.
19 de juliol del 2018
Llarena es veu obligat a retirar de nou les euroordres per un defecte
El jutge instructor del Suprem ha de tornar a retirar les euroordres dos dies després que la justícia belga les rebutgi per un defecte de forma: la inexistència d’una ordre de detenció dins del territori espanyol.
14 d’octubre del 2019
Tercera euroordre basada en la sentència del Procés
Després que es publiqui la sentència del Procés Llarena triga poques hores a reactivar l’euroordre, només per a Puigdemont, i pels delictes de sedició i malversació. Setmanes més tard també reactivarà les de Puig, Comín i Ponsatí. La justícia belga agruparà les tres primeres i en posposarà la resolució uns mesos.
19 de desembre del 2019
El TJUE reconeix Junqueras com a eurodiputat
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea dictamina que Oriol Junqueras tenia immunitat parlamentària des que es van proclamar els resultats de les europees del maig. Puigdemont i Comín, i després Ponsatí, se’n beneficien i accedeixen a l’acta d’eurodiputats uns dies després. Llarena demana un suplicatori a l’Eurocambra per jutjar-los.
6 d’agost del 2020
Bèlgica tomba l’euroordre contra Puig
Aquesta és la primera decisió final d’un jutge belga sobre una euroordre, encara que es pugui recórrer. Puigdemont i Comín tenen les euroordres en suspens per la seva condició d’eurodiputats.