El nou Govern

Esquerra i Junts reprenen les negociacions amb el programa de govern sobre la taula

Torrent supedita l'entrada de Madaula a la mesa del Parlament a la investidura d'Aragonès

L'arrencada de les negociacions després de Setmana Santa és més lenta del que es preveia. El primer dia laborable després de Pasqua, dimarts, no hi va haver una trobada formal entre els negociadors d'ERC i Junts, i aquest dimecres a la tarda tot just hi ha hagut una una reunió al Parlament que ha durat poc més de dues hores. Segons fonts coneixedores de les converses, han abordat el programa de govern, però encara no han entrat a parlar de l'estructura que ha de tenir l'executiu i del repartiment de carteres.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si bé en l'últim debat d'investidura fallit, el dimarts abans de Setmana Santa, la majoria de fonts veien possible la formació d'un executiu abans de Sant Jordi, ara s'inclinen perquè l'acord arribi més endavant. "Va lent", asseguren, i es manté el secretisme sobre els temes que encallen la formació de l'executiu. Un cop retirat de la taula l'escull del Consell per la República (CxR) –encara no hi ha un acord però ara es discuteix en un altre fòrum fora dels equips negociadors principals, dins del mateix CxR–, el contingut de les converses passa pel programa de govern i el repartiment de carteres.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, hi ha una carpeta omnipresent que no està tancada i dificulta l'avenç de la negociació: la manca d'un rumb compartit en l'estratègia independentista. Junts vol pactar un camí compartit a totes les cambres parlamentàries, també a Madrid, i acordar una fiscalització dels resultats de la taula de diàleg –a la qual l'acord d'ERC amb la CUP dona un marge de dos anys–. Fins ara Esquerra s'ha negat a condicionar la seva actuació al Congrés de Diputats i aquest dimecres el seu líder a la cambra espanyola, Gabriel Rufián, hi ha tornat a tancar la porta: "És complicat voler imposar les teves condicions quan tens quatre diputats".

Cargando
No hay anuncios

Torrent posa condicions

En les últimes hores s'ha afegit un element més a la negociació: la substitució de Jaume Alonso Cuevillas després que Junts l'hagi apartat de la mesa per haver-se mostrat partidari de vetar les resolucions que puguin comportar una inhabilitació. Aquest dimecres Cuevillas ha presentat la renúncia com a secretari segon i la seva plaça ha quedat vacant a l'espera d'un ple que n'esculli el relleu. El partit de Carles Puigdemont ha proposat com a substituta Aurora Madaula, però l'expresident del Parlament Roger Torrent ha vinculat el suport d'Esquerra a votar-ho al mateix temps que la investidura de Pere Aragonès. "En aquesta voluntat d'acord global i bases de confiança, s'han de donar les dues coses: que hi hagi aquesta substitució a la mesa i al mateix temps la investidura d'Aragonès", ha remarcat Torrent en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Cargando
No hay anuncios

És el primer cop que els republicans exposen públicament que el relleu de Cuevillas està supeditat al suport de Junts a la investidura del candidat republicà. Una condició que no ha agradat a Junts, que considera que ERC no hauria de posar pegues a la validació de Madaula com a secretària segona de la mesa. De fet, la nova presidenta de la cambra, Laura Borràs, va mostrar dimarts la seva confiança en rebre l'aval d'ERC. "Ja s'han substituït membres de la mesa i mai hi ha hagut cap problema, esperem que ara tampoc n'hi hagi", va manifestar també a Catalunya Ràdio. "Apel·lem a la responsabilitat i als acords presos", va afegir després que els comuns hagin posat sobre la taula el nom de Lucas Ferro per ocupar aquest càrrec i que també podria rebre el suport del PSC.

Cargando
No hay anuncios

Qui ja s'ha compromès a votar Madaula aquest dimecres és la CUP, per mantenir la mateixa majoria independentista a la mesa. En roda de premsa, el portaveu cupaire, Pau Juvillà, ha rebutjat vincular la substitució de Cuevillas a la investidura com fa Esquerra: "No participarem en un intercanvi de cadires". Per al cupaire, el candidat dels comuns no garanteix que es pugui exercir la sobirania del Parlament, defensar els drets dels diputats i fer front al feixisme. En tot cas, també ha anunciat que demanaran una reunió amb Junts perquè els doni explicacions sobre les declaracions de Cuevillas i per assegurar que "no torni a passar".

Cs i Vox exigeixen sessions de control

La propera decisió, doncs, que haurà de prendre Borràs és si convoca un ple abans d'un altre debat d'investidura per completar la mesa del Parlament o s'espera a fer-ho tot conjuntament com vol Esquerra en funció de com avancin les negociacions. Qui té clar que hi ha d'haver plens, però, abans de l'elecció d'Aragonès són Ciutadans i Vox, que denuncien la manca de control de l'actual govern de la Generalitat en funcions.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dimecres han sol·licitat a la Junta de Portaveus que els consellers i el president en funcions compareguin cada quinze dies davant dels diputats per donar compte de les decisions que prenen per fer front a la pandèmia. El portaveu de Cs, Nacho Martín Blanco, ha assegurat en roda de premsa que és "inadmissible" que no hi hagi mecanismes de control el Govern en funcions, que, ha dit, pren decisions de "restriccions" de drets i econòmiques arran de la pandèmia. En aquest sentit, ha instat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a articular vies per corregir aquesta situació.

Cargando
No hay anuncios

Un cop més, la interinitat s'allarga a Catalunya.