Política16/02/2018

Els treballadors públics de ServidorsCAT, a Roger Torrent: "No podem aguantar més l'aplicació del 155"

Arrimadas es troba en paral·lel amb representants del sindicat majoritari de treballadors públics a l'Estat, el CSIF, que demana que es desbloquegi l'administració pública

Anna Mascaró
i Anna Mascaró

BarcelonaEls treballadors públics han perdut la paciència amb els efectes del 155. Prop de quatre mesos després de la intervenció de la Generalitat per part de l’Estat, l’administració se’n ressent i els funcionaris, testimonis de primera mà, alerten que els ciutadans aviat notaran els efectes d’aquesta “paràlisi”. Ahir dues organitzacions de treballadors públics -ServidorsCAT i el CSIF- eren al Parlament per exigir solucions polítiques i el retorn de les institucions a la normalitat.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“El 155 no es pot aguantar més”, va assegurar Yolanda Hernández, presidenta de l’associació ServidorsCAT: “Es necessita gent que lideri i prengui decisions al capdavant de les conselleries”. Tant Hernández com la secretària de l’organització, Arantxa Colom, van reunir-se ahir amb el president del Parlament, Roger Torrent, a qui van presentar l’actualització de l’“inventari de danys” provocats per la intervenció de l’administració pública catalana.

Cargando
No hay anuncios

A la mateixa hora, representants del sindicat majoritari de treballadors públics al conjunt de l’Estat, el CSIF, mantenien una reunió amb la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, la primera d’una sèrie de trobades que el sindicat espera tenir amb tots els grups parlamentaris. “Els empleats públics de Catalunya necessiten que algú aixequi la veu”, va explicar, en sortir de la trobada, el secretari autonòmic d’administració local del sindicat, Eugenio Zambrano: “Hi ha projectes aturats, falta de recursos humans, materials, i això genera precarietat i inseguretat jurídica”.

Inventari de danys

La principal denúncia de totes dues organitzacions és la “paràlisi”, la poca activitat a les conselleries. Els serveis públics funcionen, coincideixen a afirmar totes dues plataformes -que no estan relacionades entre si-, gràcies a la bona predisposició dels treballadors, que mantenen la maquinària de l’administració en marxa. “Però podrien funcionar molt millor si es gestionessin de manera seriosa”, va dir ahir Zambrano: “La manca de Govern a Catalunya està repercutint en tot”.

Cargando
No hay anuncios

La llista concreta d’efectes de l’aplicació de l’article 155 elaborada per ServidorsCAT encara és més eloqüent: totes les conselleries estan afectades. 240 cessaments que se sumen al del Govern, a més d’un nombre indefinit de vacants que no s’han cobert. 23 organismes suprimits, entre els quals hi ha les delegacions de la Generalitat, les oficines dels membres del Govern, organismes pertanyents al Diplocat i comissions relacionades amb el desenvolupament de l’autogovern. A més, 108 iniciatives normatives paralitzades; una “indefensió jurídica” que es tradueix en una pèrdua de la capacitat dels serveis jurídics de la Generalitat, i la paralització dels òrgans de govern de 78 organismes del sector públic. Pel que fa al vessant econòmic, ServidorsCAT denuncia retards en els pagaments i afectacions en l’adjudicació de contractes, en part, a causa de la paperassa que s’ha d’enviar al ministeri d’Hisenda, que porta un control molt exhaustiu de qualsevol despesa. A aquesta problemàtica s’hi ha de sumar la paralització de 33 programes de 12 activitats públiques, així com de 23 inversions. També s’han deixat d’abonar 21 subvencions. Respecte a l’ús de la llengua, l’organització ha detectat el que considera 19 incompliments de la normativa sobre l’ús del català a l’administració.

Diferències sobre la solució

Malgrat que tant ServidorsCAT com el CSIF coincideixen a exigir que se superi el 155, tenen un plantejament diferent de com s’ha de fer. Per a ServidorsCAT, segons va explicar Hernández, el veritable problema és que “les decisions a l’administració s’estan prenent des de Madrid, no des de càrrecs electes a Catalunya”. Per tant, la plataforma exigeix la retirada de la intervenció de l’Estat en l’administració. En canvi, el CSIF evita qüestionar el 155 i es limita a reclamar la fi de la paràlisi. “Si no tenim un govern de la Generalitat, l’espanyol haurà de gestionar les qüestions que ara mateix estan aturades”, va exigir ahir Zambrano.

Cargando
No hay anuncios
Els efectes de la intervenció de l’Estat, segons ServidorsCAT

254 cessaments

A banda de la destitució dels membres del Govern, la plataforma denuncia 240 cessaments més de càrrecs, que se sumen a vacants no cobertes.

23 organismes dissolts

Les delegacions de la Generalitat en altres països, les oficines dels membres del Govern i els organismes pertanyents al Diplocat han sigut dissolts.

33 projectes públics paralitzats

Un dels 33 projectes paralitzats és el de recerca i investigació de Centres de Recerca de Catalunya (Cerca). També el projecte “escoles verdes”.

92 afectacions en contractacions

Bona part dels contractes no formalitzats tot i estar en tramitació o pendents pertanyen a l’àmbit cultural. Un cas són els llibres que no es reediten.

108 iniciatives decaigudes

El decaïment de les iniciatives legislatives en tràmit al Parlament i al Govern afecta l’administració, així com el de les purament reglamentàries.

21 línies de subvencions aturades

Per exemple, no s’han abonat els 500.000 euros pendents a la Federació de Persones Sordes de Catalunya, la qual cosa afecta usuaris i treballadors.

19 retrocessos sobre llengua

Un dels últims projectes sobre el català paralitzats són els tallers de llengua i socialització per a persones estrangeres.