Torrent demana a Sánchez un "pacte de claredat" per celebrar el referèndum

El president del Parlament insta Madrid a fixar "el quan i el com" de la consulta

El president del Parlament, Roger Torrent, abans de participar aquest dijous en un esmorzar informatiu de la tribuna Fórum Europa
Germán Aranda
04/07/2019
3 min

MadridEl president del Parlament, Roger Torrent, ha pronunciat aquest dijous una conferència a Madrid, al Fórum Europa, en què ha demanat recuperar la via política per solucionar el conflicte català i ha defensat com a solució un "pacte de claredat" per fixar les condicions perquè els catalans puguin decidir el seu futur en un referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Naturalment, no els demano que comparteixin la meva visió. No pretenc convence'ls", ha començat Torrent, que ha defensat que l'objectiu de la conferència és "restablir ponts de diàleg" i anar definint "el quan i el com" del referèndum". Torrent, que ha advocat per afavorir el reconeixement mutu, ha defensat que Espanya i Catalunya estan en "ple conflicte institucional" i que és un conflicte "greu", que afecta els drets fonamentals i el principi democràtic. El republicà ha considerat "evident" que cal fer alguna cosa "des de la política". "Sense vetos ni restriccions", ha afegit.

Segons Torrent, el més "raonable" com a resposta a l'anhel d'una part de la població catalana de convertir-se en República seria que l'Estat fes un intent de seducció i no respongués amb repressió: "A Catalunya hi ha un consens sobre la idea que correspon als catalans i les catalanes determinar l'estatus jurídic i polític del país". La solució, ha defensat, ha de passar "necessàriament" per les urnes. I per això ha exposat el pla que, diu, defensa "el republicanisme català".

Torrent ha remarcat que la proposta no es construeix contra ningú "i encara menys contra Espanya" i que és una "obvietat" que si Catalunya s'independitzés hi mantindria unes relacions econòmiques, socials i culturals "encara més intenses i productives que les actuals". De fet, ha afegit, seria "el seu millor aliat" en matèria de política internacional.

El president del Parlament ha dit que l'objectiu de la mobilització no parteix de cap contenciós contra la població espanyola sinó que pretén construir una república "des de baix". "No pesen en exèrcits, himnes o banderes. Per a nosaltres la República són escoles, hospitals, pensions, drets laborals i serveis socials", ha detallat i ha afegit: "No es tracta de construir la nació des de l'Estat. Al contrari".

Ha remarcat que el primer que cal és que les dues parts reconeguin que ni la política espanyola es podrà imposar de manera unilateral sobre la política catalana, ni l'independentisme podrà assolir els seus objectius de manera unilateral. "La sortida del conflicte serà bilateral", ha resumit. I ha remarcat que el segon pas és assumir que la solució "només pot ser democràtica".

El tercer pas, ha defensat, és acabar amb la judicialització. I el quart, no resignar-se a "un empat de perdedors" i admetre que la "repressió no porta a cap solució". Per això, defensa, serà en el marc del "necessari" procés de negociació on es discutiran les posicions per arribar a acords factibles.

"A ningú se li hauria d'escapar que si l'Estat opta per la via repressiva i no per la democràtica, serà només qüestió de temps que l'independentisme passi del 48 al 60%", ha avisat. Torrent ha assegurat que està convençut que a molts dels presents a la conferència els va doldre el que va passar l'1-O i que els incomoda la situació dels presos.

"Necessitem un pacte de claredat per fixar les condicions per a la celebració d'un referèndum", ha defensat. Un pacte d'aquestes característiques, ha apuntat, "no provocarà canvis immediats" però aportarà llum al conflicte: "Si els catalans i les catalanes defensessin en un referèndum que volen seguir formant part de l'Estat, jo seria el primer a defensar els resultats".

Durant la ronda de preguntes, el president del Parlament ha afirmat que "el nomenament de Borrell no és esperançador", referint-se a la designació del socialista com a responsable de la democràcia europea i en relació al procés independentista. Torrent ha defensat també que Oriol Junqueras "és la personalitat política més important de Catalunya" i que per tant no només és la major força electoral d'Esquerra, sinó que també és crucial "des d'un punt de vista polític cap a Catalunya i Espanya".

"No sé quan hi haurà eleccions a Catalunya, no em correspon a mi, li correspon al president de la Generalitat", ha dit Torrent sobre la convocatòria electoral. De cara a aquests comicis, Torrent ha assenyalat a Junqueras com a candidat, ni ha volgut posicionar-se sobre la possibilitat de presentar-se ell mateix com a presidenciable del govern. Per ell, es tracta d'una "anomalia democràtica" que Junqueras no pugui exercir com a eurodiputat a Brussel·les.

stats