Política08/07/2018

Torrent denuncia la "regressió de drets i llibertats" a Espanya davant l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia

En la seva intervenció a la reunió al Quebec, remarca l'existència de presos polítics i exiliats

Marc Toro
i Marc Toro

BarcelonaEl juliol passat, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell denunciava a Luxemburg la “persecució judicial” als càrrecs electes sobiranistes. Ho feia davant la comissió política de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia, en un moment en què no hi havia presos polítics ni exiliats. Aquest dissabte, un any després, l’ara president de la cambra catalana, Roger Torrent, ha tornat a intervenir davant del mateix públic per denunciar fins a quin punt ha arribat la “regressió de drets i llibertats fonamentals” a Espanya. “La meva predecessora està en presó preventiva per haver permès el lliure debat en un parlament democràtic”, ha dit a la reunió que aquest any té lloc al Quebec (Canadà).

Cargando
No hay anuncios

Davant de representants de desenes de parlaments estatals i subestatals, Torrent ha volgut deixar clar que el de Forcadell “no és un cas aïllat”. Ha recordat que la major part de l’anterior Govern i els Jordis estan “empresonats o a l’exili per la defensa de les seves idees”. I no s'ha quedat aquí: “Els últims mesos s’han dictat ordres de presó contra cantants per les lletres de les seves cançons, i contra ciutadans pels seus comentaris a les xarxes socials”, ha dit, i ha fet també un recordatori de la repressió de l’1-O “contra ciutadans que només volien dipositar un vot en una urna”.

Torrent ha assegurat que l’objectiu de les institucions i la societat catalanes és “revertir” la regressió de drets i substituir-la per “diàleg polític, negociació i llibertats democràtiques”. “Els demano, per tant, que la situació política de Catalunya continuï sent objecte de seguiment per part d’aquesta comissió”, ha conclòs. En declaracions posteriors a la intervenció, Torrent ha destacat la importància d’explicar l’existència de "presos i exiliats polítics davant de parlamentaris d’arreu del món". "Cada vegada hi ha més complicitat a l’hora de demanar una solució política al conflicte polític", solució que passa, ha dit, "pel respecte als drets civils i polítics fonamentals".

Cargando
No hay anuncios

El president del Parlament ha aprofitat la plataforma que brinda l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia –de la qual Catalunya forma part com a observador permanent des del 2008– per amplificar la denúncia contra la repressió de l’Estat a escala internacional. I ho ha fet, precisament, la mateixa setmana que els lletrats l'han advertit de les possibles conseqüències legals de no aturar la votació de la moció de la CUP per ratificar els objectius polítics de la declaració de ruptura, aprovada inicialment el 9 de novembre del 2015 i declarada il·legal mesos després pel Tribunal Constitucional. Un avís molt semblant als que nombrosos cops va rebre Forcadell quan ocupava el seu càrrec.