Torrent aposta per un govern de concentració sobiranista com a resposta a la sentència

Els comuns es mostren "disposats" a parlar-ne, mentre que el PSC creu que és una fórmula que "ho embolicaria tot més"

Torrent aposta per un govern de concentració sobiranista com a resposta a la sentència
Acn
31/08/2019
4 min

BarcelonaEl president del Parlament, Roger Torrent, aposta per un govern de concentració sobiranista com a resposta a la sentència de l'1-O. En una entrevista a l'ACN, Torrent ha assenyalat que el cap del Govern, Quim Torra, ha de tenir "forçosament" aquesta fórmula sobre la taula i que, si es dona l'ocasió, s'ha de poder materialitzar. Ara bé, creu que no s'han de descartar altres possibilitats, com unes eleccions. El govern de concentració, "una bona fórmula", representaria "el 80%" de la societat i comptaria amb els que comparteixin una "agenda republicana", amb un vessant social, un discurs antirepressió i una voluntat de solucionar democràticament el conflicte. Aquesta opció serviria per "enfortir" la institució i, alhora, fer visible "la foto del 3-O".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sentència representarà el final d'un cicle polític i n'obrirà un altre, segons Torrent, en què caldrà enfortir les institucions i els lideratges. Una opció que el president de la cambra catalana posa sobre la taula és un govern de concentració que impliqui "la gran majoria de catalans, el 80%, que estan en contra de la repressió i que volen una solució democràtica". Aquesta opció, segons aquests criteris "d'agenda republicana", inclourien els comuns i la CUP.

Torrent considera que el govern de concentració traslladaria un missatge polític "claríssim" no només al país sinó també a l'Estat. El president de la cambra defensa que aquesta mesura enfortiria les institucions i ajudaria a forçar Madrid a asseure's a negociar el "referèndum inevitable". El president creu que cal coordinar aquestes majories per ser "guanyadors" i, més enllà de parlar d'una hipotètica desobediència institucional, aposta per definir quina és "l'estratègia per interpel·lar aquesta majoria més àmplia".

No descarta l'escenari d'unes eleccions

Si el govern de concentració "no és possible, les eleccions no es poden descartar", ha dit. De fet, ha assenyalat que les possibles alternatives no depenen només del Parlament, sinó del conjunt de forces sobiranistes i del Govern, "especialment de Torra". De tota manera, Torrent defensa que cal apostar per la idea que acabi generant més consens entre el sobiranisme.

El president del Parlament creu que la reacció al veredicte del Tribunal Suprem s'ha de reflectir al carrer, també jugant amb la incidència política en la governabilitat de l'estat espanyol i des de la plana internacional, on els "exiliats tenen vies de connexió per treballar-hi". També els presos són "agents polítics importants" que han de participar en el rumb de l'independentisme.

Sobre una nova etapa de desobediència civil, Torrent defensa que l'independentisme té "molt clar" que la resolució del conflicte serà "dialogat i negociat" i en un marc "multilateral". Ara bé, reconeix que, "evidentment", s'hauran de prendre decisions que no comptin amb el consentiment de l'Estat "per arribar a un estadi final del conflicte multilateral".

La relació amb el PSOE

De cara a la possible segona sessió d'investidura de Pedro Sánchez, Torrent ha lamentat que "poques coses han canviat" des de principis d'estiu i que no han vist "cap gest" en els socialistes cap a Catalunya. Tot i això, reclama una "reflexió estratègica" de què afavoreix més el moviment a curt i mitjà termini. "Què ens convé més, un govern del PSOE i Podem en minoria, susceptible de ser condicionat pels independentistes al Congrés, o unes noves eleccions amb el risc que governi el tripartit ultra?", ha reflexionat.

Torrent rebutja el "quant pitjor, millor" i creu que per resoldre el conflicte "cal ser actius": "No n'hi ha prou amb picar-nos al pit, perquè probablement estem expulsant una part de la gent que ens ha seguit fins aquí", ha apuntat, fent una crida a ser "prou hàbils i intel·ligents" per també sumar més partidaris.

Els comuns, oberts a parlar del govern de concentració

Davant la proposta de Torrent, el diputat d'En Comú Podem i secretari primer de la mesa del Congrés, Gerardo Pisarello, s'ha mostrat "disposat a parlar-ne". "Abans, però, hauríem d'estudiar com sortir de la judicialització arbitrària, regressiva i absurda que va provocar el PP i arribar a acords per avançar sobre justícia social i democràcia", ha comentat Pisarello en una entrevista al 'Via lliure' de RAC1. "Si aquestes dues coses estan damunt la taula estem disposats a parlar-ne", ha puntualitzat el diputat d'En Comú Podem, que ha reconegut que l'objectiu principal de la formació és evitar uns nous comicis a l'estat espanyol.

"Hem d'intentar evitar per totes les vies que hi hagi noves eleccions", ha reflexionat en veu alta Pisarello. "Les dretes estan fent la seva feina i tenim l'obligació de posar-nos d'acord per plantejar una alternativa", ha constatat el secretari primer de la mesa del Congrés. "És una bona notícia que es comenci a parlar de programa, però és insuficient parlar només d'acord programàtic. Creiem que la millor garantia per complir-lo és que siguem al govern", ha insistit Pisarello, que ha trencat una llança a favor del president espanyol en funcions.

"Intento entendre l'enrocament de Sánchez. El partit socialista no està acostumat a governar amb coalició i li agradaria govern sol, però una cosa són els desitjos i una altra els fets tossuts", ha assenyalat el diputat d'En Comú Podem, que finalment ha carregat contra les veus crítiques dins el PSOE i partidàries d'una aliança amb Cs. "M'estimo més no escoltar tant els policies dolents i centrar-me en la gent que aposta per fer coses", ha ironitzat Pisarello.

El PSC critica la proposta de Torrent

El PSC, per la seva banda, creu que un govern de concentració sobiranista, com el que ha plantejat el president del Parlament per respondre a la sentència i que podria incloure els comuns o la CUP, "ho embolica tot més". El secretari d'organització, Salvador Illa, ha considerat en una entrevista a l'ACN que el Govern, de JxCat i ERC, està "barallat" i que no fa la tasca que li correspon. "Si n'hi ha dos que estan barallats, no sé si posar-ne quatre ho arreglarà o ho empitjorarà més", ha qüestionat. Illa ha lamentat les crides a la "confrontació" perquè considera que s'ha provat que no funciona, com tampoc la via unilateral ni "la bronca permanent" de Ciutadans, i ha defensat el diàleg "dins la llei i l'acord". En aquest sentit, ha celebrat les veus d'ERC que fan una aposta per la negociació: "Són benvingudes i van en la direcció correcta", ha afegit. A més, es compromet a fer, des de les files socialistes, el que es pugui per "reforçar" aquesta via.

stats