Política17/12/2019

Sánchez aixeca el veto a Torra i s’avé a reunir-s’hi

El president espanyol en funcions condiciona la trobada a superar primer la investidura

Núria Orriols / Ot Serra
i Núria Orriols / Ot Serra

Barcelona / MadridEl telèfon ha sonat quan passaven pocs minuts d’un quart de deu del matí. El president de la Generalitat, Quim Torra, estava reunit amb el gabinet de seguiment de les mobilitzacions postsentència per afrontar la convocatòria del Tsunami d’aquest dimecres quan l’han avisat del senyal de la Moncloa. S’hi ha posat i la conversa, després de mesos sense parlar i de tensió, s’ha iniciat en un to "cordial". "Gràcies per la disponibilitat" i "jo sempre estic disponible" són dues de les frases que han intercanviat el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i el cap de l’executiu català, que havia provat de parlar fins a sis vegades amb el líder del PSOE les últimes setmanes sense èxit. Fins i tot, havent estat a menys de 600 metres de distància durant la seva última visita institucional a Barcelona, Sánchez havia declinat veure’s amb Torra. Una negativa que va mantenir tota la campanya electoral i després de les eleccions. Fins aquest dimarts, quan en el marc de les negociacions amb ERC li ha aixecat el veto i ha acceptat reunir-s'hi. Això sí, un cop hagi superat la investidura.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que la Moncloa ha situat tant la conversa com la trobada en el marc de la ronda de contactes amb els disset caps de govern autonòmics, la Generalitat ha valorat positivament el desgel. "Que reconegui que hi ha un conflicte polític ja és important", ha dit la consellera i portaveu, Meritxell Budó, reclamant un diàleg amb "garanties" i que sigui bilateral. Segons fonts de la Generalitat, en quinze minuts de conversa Pedro Sánchez ha parlat fins a "cinc vegades" de "conflicte polític" i de la necessitat de dialogar per trobar una sortida, tot i que ha expressat discrepàncies amb la proposta del president sobre l'exercici de l’autodeterminació i la "fi de la repressió", a més de la llibertat dels presos polítics. A més, li ha recriminat l'actitud durant la campanya electoral i la "falta de cortesia institucional" per no agafar-li el telèfon. "Han sigut mesos molt durs per a tothom", ha contestat Sánchez, segons fonts de l’entorn de Torra, quan el president li ha plantejat tot això.

Cargando
No hay anuncios

De fet, el canvi de to no només ha vingut de Pedro Sánchez, sinó també del president de la Generalitat. Si bé en un primer moment Torra havia qualificat de gest "buit" i "eixorc" la trucada del cap de l’executiu espanyol perquè quedava "diluïda" entre disset més, aquest dimarts la Generalitat ha preferit no fer-hi sang i s'ha fixat en els aspectes "positius", en paraules de la portaveu Budó.

En aquesta línia, la Moncloa ha assegurat que Sánchez tenia la "voluntat de trobar una resposta a la crisi política" però que les reivindicacions de Torra dificultaven l'acostament de posicions. Des del govern espanyol argumenten que l’objectiu és "reduir la tensió territorial" però també abordar qüestions com la "sanitat, l’educació, les infraestructures, la dependència i la indústria", qüestions que segons la Presidència de la Generalitat no s’han tractat en la conversa. "Posin una proposta per a Catalunya" damunt la taula, ha exigit Budó en la roda de premsa després de la reunió del consell executiu, en què el president ha explicat la seva conversa amb Pedro Sánchez.

Cargando
No hay anuncios

La conversa entre els presidents es produeix en una setmana crítica i plena de dates encerclades al calendari. Va començar amb l’ajornament, per part de la justícia belga, de l’extradició de l’expresident Carles Puigdemont, i s’espera també la sentència sobre el mateix president de la Generalitat, que probablement quedarà inhabilitat; la mobilització d’aquest dimecres de Tsunami Democràtic aprofitant el Barça-Madrid, i la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat de l’exvicepresident Oriol Junqueras. Cap d’aquestes qüestions ha sortit a la conversa. Només el clàssic ha planat en la trucada a través d’un comentari breu: "És una setmana tensa perquè hi ha futbol".

Cargando
No hay anuncios

Polèmica per la conferència de presidents autonòmics

El clima de cordialitat i bon to, amb tot, ha durat poc. Just després de la conversa amb el president de la Generalitat s’ha produït la primera enganxada pública. La Moncloa ha anunciat la convocatòria d’una conferència de caps de govern autonòmics al Senat, que ha rematat a Twitter Pedro Sánchez compartint que així transmetia als presidents autonòmics. "Iniciar la legislatura del diàleg i reduir la tensió territorial. Per això és urgent formar govern", ha piulat el president espanyol en funcions, en la mateixa línia que ja va apuntar el secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, aquest cap de setmana quan va avisar els republicans que sense investidura no hi havia diàleg. La reacció del president català no s’ha fet esperar i li ha recriminat que no li hagués comunicat res sobre la conferència de presidents durant la conversa telefònica. "Potser és perquè ja no em considera un president autonòmic, tot en ordre", ha ironitzat.

Cargando
No hay anuncios

La voluntat del president del govern espanyol en funcions és fer la conferència cada any, que es convertirà, segons fonts de la Moncloa, en “un dels eixos principals” de la legislatura. De fet, el fòrum autonòmic no es convocava des del 2017.

Cargando
No hay anuncios

La trucada amb Torra ha anat precedida d’una conversa amb el lehendakari, Iñigo Urkullu, a qui Sánchez també ha promès diàleg i completar el calendari de transferències pendents de l’Estatut basc. Ara bé, Urkullu també ha reclamat bilateralitat: segons ha explicat després, ha instat el govern espanyol a reconèixer la "singularitat" d’Euskadi.

Qui sí que s'han mostrat del tot satisfets amb Sánchez han sigut el PSC i els comuns, que veuen la trucada a Torra com una represa del diàleg, congelat des de la declaració de Pedralbes del desembre del 2018. De fet, hi han vist l'argument definitiu perquè Esquerra faciliti ja la investidura del líder del PSOE, després que els republicans posessin damunt la taula el reconeixement institucional. El gest ha arribat camuflat entre disset trucades més. El PSOE, malgrat ser acusat des del PP i Cs de sucumbir al "xantatge del separatisme", espera que sigui suficient per aconseguir la investidura.