Política20/10/2019

Sánchez torna a rebutjar parlar per telèfon amb Torra

El president es posa en contacte amb la Moncloa, que respon que el líder del PSOE està reunit

Núria Orriols / Laia Forés
i Núria Orriols / Laia Forés

MadridDesprés que divendres més de mig milió de persones es trobessin a Barcelona en una marxa pacífica per rebutjar la sentència del Procés i que la nit s’enrarís altra vegada per aldarulls a les quatre capitals de província, la política segueix sense respostes. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha tornat a trucar a la Moncloa aquest diumenge per parlar amb el cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, tal com ja va fer ahir. Segons ha avançat l’ACN i confirmen fonts de Presidència a l’ARA, el Govern ha trucat a la Moncloa, però des d’allà l'han contestat que el líder del PSOE manté una reunió i que no s’hi pot posar. Ahir fonts de la Moncloa van afirmar que Sánchez no parlarà amb Torra si no condemna la violència i el president va respondre amb una carta on va tornar a condemnar “totes les violències”, tal com ja havia fet.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha insistit que el president no ha condemnat de manera "rotunda i sense matisos" els disturbis a Catalunya i li ha demanat de nou que emeti aquesta condemna "sense adjectius". Marlaska també ha fet extensiva aquesta petició als partits polítics catalans. També ha rebutjat prendre mesures extraordinàries, ja que ha assegurat que a Catalunya "només hi ha un problema d'ordre públic" com en "democràcies de l'entorn".

Cargando
No hay anuncios

Aquesta seqüència entre Torra i la Moncloa ja es va produir ahir dissabte. En el marc d'una compareixença del Govern a primera hora del matí, el president Torra va tornar a reclamar una reunió amb el cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, per entaular de “manera immediata” un diàleg “sense condicions prèvies” i amb l’objectiu de “trobar una sortida política”. Des de la Moncloa, però, Sánchez es va negar a parlar amb el president català perquè creu que Torra “no ha fet per ara” una condemna “rotunda” de la violència.

Davant l’onada de protestes per la sentència del Procés, l’executiu espanyol marca distàncies amb el Govern i només s’hi relaciona públicament a través del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ahir es va reunir amb el conseller Miquel Buch pel dispositiu policial. Fonts de la Moncloa van revelar que el president de la Generalitat va intentar parlar per telèfon amb el president de l’executiu en funcions, Pedro Sánchez, per demanar-li la reunió, però que ell no va voler atendre Torra. Segons les mateixes fonts -Sánchez ahir no tenia agenda pública-, el líder del PSOE considera que el president del Govern no ha condemnat prou la violència tot i que ahir ho va tornar a fer en una declaració institucional al Palau. Arran d’això, Torra va remetre una carta a la Moncloa en què retreia a Sánchez que l’intenti “alliçonar”: “Sempre he condemnat totes les violències”. També va constatar que és una “irresponsabilitat” negar el diàleg en aquest context de crisi i va posar de manifest que “no hi ha proposta per a Catalunya”.

Cargando
No hay anuncios

Per a Sánchez, la sentència ha arribat en un moment delicat, a poques setmanes del 10-N i amb els partits de la dreta exigint-li mà dura amb Catalunya. El PP i Ciutadans porten dies reclamant que s’apliqui ja l’article 155 o la Llei de Seguretat Nacional, de manera que no es preveu que faci cap gest de concòrdia cap a la Generalitat. Així, sense mà estesa, ahir el PSOE tornava a insistir que la independència no és legal i fins i tot que la majoria de catalans tampoc vol el referèndum que la Moncloa interpreta que va proposar Torra dijous al Parlament.

Crítica a la policia espanyola

Com han fet el PP i Cs, l’executiu socialista en funcions va tancar files amb la Policia Nacional. Va exigir-li al Govern que reconegui públicament la feina de les forces i els cossos de seguretat de l’Estat i se solidaritzi amb els policies que han resultat ferits durant les protestes -sense esmentar, però, els ciutadans ferits-. Lluny d’això, ahir el vicepresident, Pere Aragonès, que va acompanyar Torra en la seva compareixença després de la reunió amb els alcaldes de Lleida, Tarragona i Girona, va denunciar la manca de “proporcionalitat” de la policia espanyola i va instar el cos a respectar els protocols vigents a Catalunya, començant per vetar l’ús de pilotes de goma, que ja haurien provocat fins a quatre lesions oculars.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, des de Waterloo, el Consell per la República, presidit per l’expresident Carles Puigdemont, va ampliar la crítica també als Mossos d’Esquadra. A banda de reclamar la retirada de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil de Catalunya, l’ens va instar el cos català a actuar com a “policia democràtica”. Una crítica directa al Govern i a Buch, a qui se li han exigit responsabilitats pels damnificats d’aquesta setmana arran dels enfrontaments durant els aldarulls. El Consell per la República va demanar, això sí, que les manifestacions siguin “pacífiques”.

Per analitzar la situació, Torra va convocar a primera hora del matí el vicepresident, Pere Aragonès, i les conselleres de Presidència, Meritxell Budó; Salut, Alba Vergés, i Justícia, Ester Capella, que conformen el gabinet de crisi de l’executiu, a més dels alcaldes de Tarragona, Lleida i Girona. Segons fonts de l’executiu català, també l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, hi havia d’anar, però finalment no s’hi va presentar. Colau, en canvi, sí que va participar a la tarda en una reunió impulsada pel president del Parlament, Roger Torrent, amb entitats empresarials i sindicats, en què no hi havia el Govern. Preguntat per això, el regidor de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, va opinar que la trobada del matí “no tenia la profunditat” per afrontar els “problemes amb serenitat”. Davant la protesta generalitzada, les institucions, de moment, no ofereixen resposta.