Sánchez accepta la proposta de Torra: la taula de diàleg començarà dimecres que ve
Iglesias, Calvo, Castells, Illa i Darias completaran la representació estatal de la taula
Madrid / BarcelonaVia lliure a la taula de diàleg, almenys pel que fa a la data. El sainet d'aquesta setmana per acordar la reunió entre el govern espanyol i la Generalitat s'ha acabat aquest dijous amb un intercanvi de cartes entre el president català, Quim Torra, i el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, en què s'ha acabat fixant el dia 26 de febrer com a data encerclada al calendari per trobar-se a la Moncloa. No és la data que havia proposat inicialment Madrid –que plantejava el dilluns 24 de febrer–, sinó dos dies després. S'accepta així la proposta de la Generalitat però també es compleix amb la promesa de Pedro Sánchez, avalada per Esquerra de fer que la cita fos aquest mes.
La jornada ha començat amb una carta de Torra a Sánchez en què s'excusava per no poder assistir a la reunió arran de motius personals, però li proposava cinc dates alternatives per veure's. Presidència no es va agafar bé l'anunci de la Moncloa, que va titllar d'"unilateral", i aquest matí ha lamentat en la missiva que el diàleg "no comenci amb bon peu" i li recriminava que fes pública una data no consensuada.
"Anem a una negociació molt llarga i prolongada en el temps", ha dit Sánchez en una atenció als mitjans. "Serà complexa i si volem abordar-la de manera responsable, amb altura de mires, hem de parlar primer de coses que podem abordar i no del més complicat", ha assegurat el president espanyol.
Amb la data finalment damunt de la taula, ara s'engega l'engranatge per concretar qui seurà a la taula de diàleg i quins temes s'hi exposaran. La idea és que l'integrin sis persones, sis per banda. Des del govern espanyol ja hi ha confirmats tres noms: Pedro Sánchez, el vicepresident segon i líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, i el del ministre d'Universitats, Manuel Castells, en representació dels comuns. Segons fonts del govern espanyol, també es compta amb la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, amb la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, i amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en representació del PSC.
On hi ha més dubtes és pel que fa a la part catalana. De fet, la mateixa portaveu del Govern, Meritxell Budó, ho ha admès en declaracions als mitjans de comunicació a Terrassa recollides per l'ACN. Torra s'ha reunit durant el matí amb el vicepresident Pere Aragonès per parlar-ne en una trobada en què també han participat Sergi Sabrià (ERC) i Elsa Artadi (JxCat). La intenció del president de la Generalitat és obrir la taula més enllà del Govern. És a dir, que a més dels dos presidents, vicepresidents, ministres i consellers i hagi perfils de les entitats sobiranistes, el Consell per la República i partits. Un plantejament que, d'entrada, rebutgen els republicans –informen Quim Bertomeu iNúria Orriols.
Torra havia retret a Sánchez en la missiva que fes la proposta a través dels mitjans de comunicació. "No és la manera de mostrar que es vol un diàleg honest i fructífer", ha dit. "Vós i jo vam quedar en la reunió del Palau de la Generalitat que la data, així com el lloc de la reunió i l'ordre del dia, es fixaria a través d'uns equips tècnics designats per tots dos", assegura en l'escrit: "Em va sorprendre que anunciéssiu públicament una proposta feta 20 minuts abans al meu equip".
El contingut
Sobre el contingut de la reunió, Torra ha avançat a Sánchez en l'escrit que la delegació catalana vol tractar l'exercici del dret a l'autodeterminació i la fi de la repressió, així com l'establiment d'un "calendari de treball", un "sistema de validació i proposta de mediació internacional" i el "reconeixement de totes les parts en conflicte, incloses la presó i l'exili". Una proposta que, segons fonts coneixedores, es va acordar en la cimera independentista de dilluns.
Sánchez, en canvi, no ha entrat en més detalls. El president del govern espanyol s'ha limitat a recordar que per al seu executiu el diàleg és molt important després de rellançar l'anomenada "Agenda per al retrobament" en la reunió amb Torra el 6 de febrer a la Generalitat. "Tots sabem que és necessari el diàleg i que aquesta ha de ser la legislatura que el promogui. És l'esperit que volem transmetre a aquesta taula en què tantes esperances tenen dipositades els ciutadans", conclou la missiva.
Castells, la veu dels comuns a la taula
El ministre d'Universitats, Manuel Castells, serà un dels integrants de la taula de diàleg entre governs prevista en els pròxims dies, tal com ha avançat la SER i ha confirmat l'ARA. Castells forma part de l'executiu a proposta d'Unides Podem i concretament dels comuns, que es veuran representats d'aquesta manera en les trobades. Catedràtic de sociologia, Castells va guanyar visibilitat durant les mobilitzacions del 15-M i va donar suport a Ada Colau en la seva arribada a l'Ajuntament de Barcelona.
El portaveu dels comuns al Congrés i president del grup parlamentari confederal, Jaume Asens, ha celebrat que la reunió ja tingui data però ha enviat una advertència clara a Torra. Al seu parer, la taula de diàleg hauria de deixar les discrepàncies per al final per anar creant un clima d'entesa. "La taula de diàleg transcendeix Torra, que és un president amb data de caducitat", ha dit en declaracions als passadissos del Congrés. També ha descartat de nou la figura del mediador.