PUGNA ESTAT-GENERALITAT
Política21/03/2019

Torra retirarà el llaç groc però busca una alternativa per burlar la JEC

La Junta Electoral Central es reuneix avui per estudiar possibles sancions al president

Núria Orriols / Dani S. Ugart
i Núria Orriols / Dani S. Ugart

Barcelona / MadridDesprés de dos requeriments de la Junta Electoral Central perquè el Govern retiri els llaços grocs dels edificis públics, el president, Quim Torra, ho farà, segons ell, per recomanació del Síndic de Greuges. El cap de l’executiu va assumir ahir l’informe de Rafael Ribó -que coneixia des de divendres- en què conclou que, en període electoral, les institucions han de “mantenir la neutralitat política” i s’han d’abstenir de situar simbologia política en els edificis públics. El Síndic coincideix, doncs, amb la resolució de la JEC, tot i matisar que es tracta d’una “mesura excepcional” aplicable només als poders públics -no als privats- en cas d’eleccions.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que el Govern assumirà l’informe de Ribó, fonts governamentals explicaven ahir a l’ARA que es busca una alternativa per mantenir la reivindicació sense incomplir obertament amb les exigències de la JEC. Segons va avançar la Cadena SER i va confirmar l’ARA, la principal alternativa sobre la taula és substituir el llaç groc per un de blanc amb un traç vermell, simulant el cartell d’Òmnium que reclama “democràcia”. Paral·lelament, ahir diversos ciutadans ja van anar a la plaça Sant de Jaume per col·locar llaços grocs a les tanques que envolten el Palau de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

En roda de premsa, el Síndic va subratllar que, un cop passat el període electoral, el Govern, al seu parer, pot tornar a situar els llaços grocs emparant-se en la llibertat d’expressió i opinió. “Hi ha total llibertat per expressar-se amb aquesta simbologia, encara que xoqui o inquieti”, va expressar. Uns consells que, segons va revelar ahir, el president ja coneixia des de divendres passat, quan li va lliurar l’informe. Així, per què el Govern no havia pres encara una decisió? Segons va explicar Ribó, el president li va demanar divendres aclariments sobre el contingut de les recomanacions -que va acabar d’enllestir ahir-, entre els quals: què entenia per període electoral, a quins edificis públics afectava la mesura i si la Generalitat ha de retirar també els llaços grocs que ha col·locat la gent en edificis públics. A tot això, el Síndic va concretar que aquesta “excepcionalitat” s’allarga des de la convocatòria dels comicis fins que se celebren i que només afecta les institucions públiques.

Cargando
No hay anuncios

“No em sento utilitzat per ningú”, va assegurar Ribó al ser preguntat si creia que Torra s’estava escudant en el seu informe per acatar la JEC per la porta del darrere. Tot i que va afegir: “No em preocupa que algú es pugui escudar en nosaltres. A mi em toca preservar la independència d’aquesta casa”. A més, va recordar que els seus informes no són vinculants i que, en tot cas, és la responsabilitat del president decidir si els assumeix.

El que sí que va criticar són les veus que han posat en dubte que el Síndic pugui pronunciar-se sobre una resolució de la JEC. Un fet, va dir, que no s’hauria d’haver qüestionat perquè, prèviament, la institució ja ha dictaminat sobre decisions d’aquest organisme. Va posar d’exemple l’última decisió de la Junta sobre el vot dels discapacitats, sobre la qual el Síndic es va expressar en desacord. També va reclamar que no es derivin conseqüències penals de l’actuació del president, ja que creu que el conflicte entre la majoria independentista del Parlament i l’Estat no es pot seguir dirimint a partir de l’aplicació del Codi Penal.

Cargando
No hay anuncios

Decisió de la JEC

El moviment del Síndic no va modificar l’agenda de la JEC, que té previst reunir-se avui a les cinc de la tarda per estudiar possibles sancions a Torra, segons van informar ahir fonts de l’organisme. Sobre la taula de la JEC hi haurà l’informe de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, que ja va notificar dimarts quins edificis públics de la Generalitat mantenen encara els llaços grocs i pancartes en contra de l’empresonament dels presos polítics o de l’existència d’exiliats. El dubte, però, és si la decisió de la Generalitat de fer cas a la recomanació del Síndic modificarà la decisió. Tècnicament, Torra ja ha desobeït la Junta Electoral, que va donar un termini de 48 hores la setmana passada per retirar els llaços, i un de nou, aquest dilluns, que va ser també incomplert pel cap de l’executiu. A partir de tota aquesta informació, la JEC decidirà els següents passos.

Cargando
No hay anuncios

Hi ha la possibilitat que demani al govern espanyol que certifiqui la retirada dels llaços -si l’executiu de Pedro Sánchez no ho fa d’ofici-, que decideixi possibles sancions econòmiques a Torra pel temps de desobediència o que insti la Fiscalia a actuar. El govern espanyol va reiterar ahir que no pensava moure peça, perquè la competència en el control dels símbols partidistes recau només sobre la JEC. Això, tot i que l’oposició de dretes, i especialment el líder del PP, Pablo Casado, va prémer ahir l’accelerador, demanant a Sánchez l’aplicació del 155, que va ser descartada per la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo.

En ocasions anteriors, però, la Junta ha arxivat queixes per pèrdua d’objecte de la denúncia, tot i que hi hagués un incompliment inicial. L’última vegada va ser dilluns, quan va rebutjar una denúncia del PP contra Calvo per publicar un tuit partidista des del perfil del seu ministeri. No va ser investigat perquè es va esborrar en el moment de la reunió de la JEC, del qual formen part, entre altres, dos magistrats del tribunal que jutja l’1 d’Octubre. En funció del que decideixi avui la Junta Electoral, doncs, Torra pot acabar assumint responsabilitats penals tot i haver retirat el llaç groc del balcó del Palau.