Política30/12/2020

Torra reclama un “salt cap a la llibertat” el 2021 després d'una legislatura que “no ha servit per avançar”

L'expresident també repassa la gestió de la pandèmia en un missatge de Cap d'Any imprevist

Quim Bertomeu
i Quim Bertomeu

BarcelonaUn 30 de desembre de sorpreses. Si de bon matí saltaven dos fets inesperats, com el fitxatge de Lorena Roldán pel PP i l'anunci que Salvador Illa encapçalarà la candidatura del PSC el 14-F, a la tarda hi ha hagut la tercera. L'expresident de la Generalitat Quim Torra ha decidit fer un missatge de Cap d'Any. És el tradicional discurs que fan tots els presidents autonòmics en aquesta data, però aquest any no s'esperava el de Torra pel fet que havia sigut inhabilitat. Finalment l'ha fet. La gestió de la pandèmia i el reconeixement que la legislatura no ha servit per avançar en termes d'independència són els dos elements que han destacat de la seva intervenció.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Senyal inequívoc que no era un discurs convencional de Cap d'Any és que s'ha difós per les xarxes socials -i no per TV3, com és costum- i que l'ha fet des de l'antiga farmàcia de l'Hospital de Santa Caterina de Girona i no des del Palau de la Generalitat. Torra ha reclamat que l'any que queda enrere serveixi per "extreure les lliçons apreses" i poder encarar un 2021 que sigui "un salt cap a la llibertat i la democràcia plena". Per a Torra, la pandèmia s'ha convertit en una nova evidència que Catalunya necessita "tota la sobirania possible per agafar les regnes del país i servir la ciutadania tal com es mereix".

Cargando
No hay anuncios

Però de les seves paraules també se n'ha desprès autocrítica sobre la legislatura actual, que va acabar el 22 de desembre i que quedarà renovada amb les eleccions al Parlament del 14 de febrer. Així, ha reconegut que, en termes de Procés, no ha anat com li hauria agradat. "Certament, la legislatura que ara s'acaba no ha servit per avançar com hauríem volgut per fer realitat la república independent que els catalans van decidir en el referèndum del Primer d’Octubre", ha admès. Un dels factors que ho expliquen, ha indicat a continuació, és que ha sigut la legislatura de "la més gran repressió viscuda des del franquisme". Ha recordat la seva inhabilitació recent, però també els processos judicials oberts contra els seus dos predecessors, Artur Mas i Carles Puigdemont.

Crítiques al govern espanyol

En els darrers dies Torra s'ha mostrat molt crític amb la Generalitat per no haver endurit les restriccions per combatre el virus. Sense anar més lluny, aquest mateix dimecres, a través de Twitter, demanava al seus "companys de Govern" prendre decisions davant una situació "insostenible". En el missatge de Cap d'Any, però, ha centrat les seves crítiques en la tasca feta pel govern espanyol. "Lamento i visc amb una tristesa íntima i profunda la gestió que s’ha fet, interessada i sovint mesquina, d’aquesta crisi que encara vivim", ha lamentat. Per a ell la tasca de les administracions s'ha de centrar en salvar vides i res justifica que aquesta no sigui l'única prioritat. "No hi ha cap interès superior a aquest. No podem fer pactes amb la mort", ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

També ha reivindicat la gestió que ell va fer de la lluita contra el covid fins que el Tribunal Suprem el va desposseir del càrrec assegurant que sempre va posar per "davant de tot" l'objectiu de salvar vides. L'expresident ha acabat el seu discurs fent una referència a la situació de la monarquia espanyola vinculant-la amb l'autodeterminació de Catalunya: "O Regne d'Espanya o República Catalana. O monarquia o democràcia". El discurs de Cap d'Any del 2021, si no hi ha sorpreses, hauria de tornar al seu format convencional. El protagonista: qui aconsegueixi ser investit després del 14-F.