Política05/04/2020

Torra exigeix a Sánchez que no relaxi el confinament: "Seria una temeritat"

Avala la pròrroga de l'estat d'alarma però reclama la devolució de competències

Quim Bertomeu
i Quim Bertomeu

BarcelonaEstat d'alarma, sí, però confinament total, també. És l'exigència que ha traslladat aquest diumenge el president de la Generalitat, Quim Torra, al del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la reunió per videoconferència amb tots el presidents autonòmics. "La Generalitat està d'acord amb la pròrroga de l'estat d’alarma, però demana la pròrroga del confinament total excepte els serveis essencials", ha exposat el president català en una compareixença posterior en què ha llançat aquest avís: "Fer el contrari és una temeritat".

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que, quan dissabte Sánchez va anunciar que prorrogaria l'estat d'alarma fins al 26 d'abril, també va afegir que el confinament dur d'ara mateix es podria començar a aixecar la setmana que ve. Això ha fet saltar les alarmes al Palau de la Generalitat. Torra li ha transmès que a Catalunya la situació continua sent "crítica" i que no relaxar el confinament és un pilar clau. El president català ha assegurat que no es pot "abaixar la guàrdia" perquè fer-ho suposaria exposar "milers de treballadors" al contagi del covid-19.

Cargando
No hay anuncios

Tres colors polítics

Torra ha revelat que aquest mateix missatge sobre el confinament total és el que li han traslladat a Sánchez altres presidents autonòmics com la de les Illes Balears, Francina Armengol (PSIB-PSOE), i el de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco (PP). El president català no ha volgut que passés per alt, doncs, el detall que defensar això és ara mateix una posició compartida per presidents de "tres partits polítics diferents".

Cargando
No hay anuncios

El vistiplau de Torra a prorrogar l'estat d'alarma no és un aval a la gestió que està fent el govern espanyol. El president ha dit que la situació d'excepcionalitat està justificada, sí, però això no impedeix que Sánchez recapaciti algunes mesures i que torni competències a la Generalitat. Segons dades del Govern, del cost total que la crisi sanitària està tenint per a les arques públiques catalanes, la Generalitat n'està assumint el 90% mentre que l'Estat només el 10%. Així, com que ha estat la Generalitat qui "ha carregat el pes de la gestió de l'emergència", ara cal concretar el "retorn de competències".

Un pla de desconfinament

El govern espanyol ja està començant a esbossar com serà, esglaonadament, la tornada de la població a una certa normalitat. Davant aquest escenari, Torra li ha exigit un pla de desconfinament que, entre més qüestions, inclogui "tests massius" a la població. "Sense proves ni fàrmacs suficients, i amb l'actual sobrecàrrega als hospitals, cal continuar confinats totalment", ha avisat. A més, ha apostat per una tornada a la normalitat de manera "gradual", "prioritzant col·lectius" i identificant les zones de més risc.

Cargando
No hay anuncios

Ha ofert col·laboració a l'Estat per coordinar-se, però ha avisat que la Generalitat ja ha començat a fer feina pel seu compte en aquest sentit. Ha nomenat tres responsables que s'encarregaran d'un pla de subministraments, un altre de tests massius i un altre enfocat a redreçar la situació a les residències de gent gran. També ha fet seu el document per al desconfinament que va fer públic divendres l'infectòleg Oriol Mitjà.

En una compareixença que no ha admès preguntes, Torra ha deixat oberts alguns interrogants. Per exemple, si la Generalitat està d'acord en la nova proposta de l'executiu espanyol de demanar a totes les comunitats, per abans del 10 d'abril, una llista d'espais públics i privats on sigui possible acollir casos positius de covid-19 que siguin asimptomàtics. A banda d'això, Torra no ha semblat haver recuperat la confiança en Sánchez. "El govern espanyol no es pot tornar a equivocar", ha dit a mode d'epíleg.

Cargando
No hay anuncios

Núria Marín veu "errors" de la Generalitat

Torra va enviar aquest dissabte una carta a tots els alcaldes de Catalunya per demanar-los un front comú per exigir reformes econòmiques a l'estat per fer front al covid-19. Aquest diumenge ha tingut la resposta, també per carta, de la presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, i ha sigut en forma de retrets. Per a la dirigent socialista no és ara el moment de parlar de fronts comuns en aquest aspecte –tot i que no ho descarta més endavant–, sinó de gestionar la crisi i, al seu parer, la Generalitat està cometent massa "errors". Marín posa el focus en la gestió de les residències de gent gran i en com treballa fins ara el departament d'Afers Socials: "Mai he vist ni una estratègia ni una autoritat definides. En aquesta qüestió s’ha arribat tard i malament, i això està generant una gran angoixa", conclou l'alcaldessa. Torra ja sap que en el seu front comú, els socialistes difícilment hi seran.