Política19/12/2019

Torra: "No m'inhabilitarà un tribunal amb motivacions polítiques, només ho pot fer el Parlament"

El president presentarà un recurs al Suprem i tornarà a demanar que el cas s'elevi al TJUE

Núria Orriols
i Núria Orriols

Barcelona"No m’inhabilitarà un tribunal per motivacions polítiques, només ho pot fer el Parlament". Aquesta ha sigut la reacció del president de la Generalitat, Quim Torra, a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que l'inhabilita per un any i mig per no haver despenjat a temps la pancarta dels llaços grocs. En una declaració a la galeria Gòtica, ha explicat que ha instat els grups parlamentaris de la cambra que li van donar suport a la investidura –JxCat, ERC i la CUP– que sotmetin a votació del ple que "els presidents del país no els decideixen els tribunals", sinó el Parlament. "Ha de quedar clar on és la sobirania, cal que la cambra es reafirmi en la seva dignitat democràtica", ha afirmat, davant de la resta del Govern.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per al president, el procés que l'ha inhabilitat està "desproveït d'imparcialitat" i té l'objectiu de "posar i treure presidents de Catalunya". Ha assegurat que la seva sentència "ja estava redactada" abans del judici i que la investigació està farcida d'irregularitats.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, Torra ha anunciat que ara recorrerà el veredicte judicial al Tribunal Suprem, amb la finalitat, ha dit, de tornar a tenir l'oportunitat de demanar que s'elevi aquesta qüestió al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Durant el judici al TSJC, els magistrats li van denegar la petició al seu advocat, Gonzalo Boye. "No confio en la justícia espanyola", ha declarat el president, però ha justificat el recurs explicant que també és necessari esgotar les vies internes estatals (Suprem i Tribunal Constitucional) per poder arribar al Tribunal Europeu de Drets Humans. En tot cas, si el Suprem confirmés la sentència del TSJC quedaria inhabilitat i s'hauria d'iniciar el procés per escollir un nou president de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

Fonts de la defensa del president posen el focus en les qüestions prejudicials, ja que seria un "filtre europeu" abans de la sentència del Suprem. A diferència del recurs a Estrasburg –posterior a la sentència i al recurs del Tribunal Constitucional–, la qüestió prejudicial a Luxemburg s'hauria d'elevar abans de dictar sentència, tot i que ho decideix el Suprem i seria potestat del TJUE decidir si ho admet o no a tràmit. De fet, és el mateix procediment que el de la immunitat d'Oriol Junqueras, tot i que la sala que presideix Manuel Marchena en aquell cas no es va esperar a emetre sentència.