Torra torna al Palau de la Generalitat per guardonar Lluís Llach
Reivindica la cultura i l'educació com a "serveis essencials" i lamenta les restriccions en pandèmia
BarcelonaL'expresident Quim Torra ha tornat aquest dilluns al Palau de la Generalitat, tres mesos després de la seva inhabilitació, per condecorar el cantautor i exdiputat de JxSí Lluís Llach i la pedagoga Teresa Codina, fundadora de l'associació de mestres Rosa Sensat. L'excap de l'executiu, que ha compartit protagonisme amb el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera Meritxell Budó, els ha entregat la Medalla d'Or, la distinció més honorífica que dona la Generalitat, per l'aportació que han fet al país en els seus àmbits a través de la seva trajectòria personal.
En el seu discurs, el 131è president de la Generalitat ha reivindicat la cultura i l'educació com a pilars fonamentals de la Catalunya d'avui i ha demanat que es converteixin en la base d'una eventual República Catalana. En aquest sentit, ha lamentat haver hagut de restringir aquests sectors, tot i ser "serveis essencials", durant la pandèmia del coronavirus: "No sabeu com ens ha dolgut", ha admès. L'excap de l'executiu s'ha expressat en aquests termes el dia que entren de nou les mesures aprovades del Govern per fer front al creixement dels contagis. Les escoles s'han mantingut obertes –només s'han allargat un parell de dies les vacances després de Reis–, mentre que la cultura es manté amb una limitació d'aforament del 50%.
Si Torra ha pogut presidir l'acte tot i ja no ser cap del Govern és perquè va ser ell qui, al mes de setembre –abans de la seva inhabilitació–, va firmar el decret que atorgava la Medalla d'Or a Llach i a Codina. Aquest guardó es va crear l'any 1978 per reconèixer la trajectòria de personalitats de l'àmbit polític, social, econòmic, cultural o científic a Catalunya.
El "dret a ser nacionalista"
El cantautor Lluís Llach, que en les últimes legislatures ha entrat en política institucional, ha llançat un crit a favor de Quim Torra. "La seva responsabilitat ètica i de ciutadania ens han colpit a molts ciutadans i valorarem la seva tasca per sempre", ha assegurat. I, a partir d'aquí, i més enllà dels agraïments, ha reivindicat el "dret a ser nacionalista" si això significa l'"alliberament social": "Ningú s'ha d'avergonyir de ser nacionalista i lluitar per l'alliberament nacional [de Catalunya]. Des del nacionalisme colonial se'ns vol acomplexar i vendre un relat que no és veritat". Llach, amb tot, ha animat els dirigents independentistes a "seguir" amb el seu projecte, malgrat que els últims anys –ha admès– "no hagin sigut exemplars", en al·lusió a la legislatura que s'acaba demà dimarts.
Codina, al seu torn, ha volgut fer "extensiu" el reconeixement de la Generalitat a tots els mestres i pares que han compartit la seva trajectòria. La pedagoga ha intervingut per reivindicar la seva manera d'entendre l'educació, que ha demanat que sigui "per a tots" i atenta a les necessitats de cada alumne. "El mestre ha de conèixer la personalitat" dels infants de classe per aprofitar les diferències de cadascú en positiu, ha dit, a més de recomanar al personal docent una actualització constant de la seva formació. Codina ha acceptat el reconeixement, però també ha posat deures a l'administració: ha reclamat que la seva professió sigui més "valorada" i passi a ser un dels àmbits en què les persones poden "excel·lir".