Torra avisa que el judici de l’1-O pot portar a eleccions
ERC refusa pactes amb la fiscalia pels presos polítics
BarcelonaDesprés d’insinuar divendres que dimitirà i convocarà eleccions si no s’aproven els pressupostos, el president Quim Torra va assenyalar ahir que el desenllaç dels judicis de l’1-O, que es preveuen per a principis d’any, podrien fer acabar la legislatura abans d’hora. “Ningú entendria que acceptéssim sentències d’escarment com si res”, va assegurar en una entrevista a 'La Vanguardia'. El judici als presos polítics és un dels tres “moments” que Torra ha remarcat que podrien ser clau a l’hora de materialitzar la República, juntament amb les eleccions municipals i uns futurs nous comicis al Parlament. “Partim d’una causa que hem definit com una farsa; no ho dic jo, ho diu el tribunal alemany, el belga i ho hauria dit l’escocès. Quan a tot Europa es jutja d’una determinada manera i a Espanya es jutja diferent, qui té un problema és la justícia espanyola. El president Puigdemont es pot moure lliurement per tot el món i nosaltres tenim presos polítics”, va lamentar el president sense amagar el seu enuig.
Sense parlar de les possibles conseqüències del judici, ERC també va advertir que rebutgen que els seus equips jurídics busquin un pacte amb la fiscalia per reduir eventuals penes a canvi d’assumir certs delictes. “No entendríem cap pacte ni amb la fiscalia ni amb la justícia per rebaixar penes. Ni els presos i les preses, ni els exiliats i les exiliades no ha comès cap delicte”, va recordar en una entrevista a Europa Press Vilalta, que també va posar sobre la taula les sentències de la justícia belga i l’alemanya. Tot i exposar-se a penes més elevades si es renuncia a qualsevol pacte, Vilalta va deixar clar que lluitaran fins al final per defensar la innocència dels presos: “Ens consta que els presos i les preses estan en condicions d’assumir tots els riscos que això comporta. No hem de demanar perdó per res, ni cap pacte ni cap gest de benevolència. El que hem de reclamar és justícia, la posada en llibertat immediata, i que siguin absolts de totes les penes”, va sentenciar la portaveu del partit que lidera Oriol Junqueras, en presó preventiva des del 2 de novembre.
Sense renunciar a la unilateralitat
Torra també va deixar clar que no descarta la via unilateral per fer efectiva la República: “Jo no renuncio a cap opció per arribar a la independència de Catalunya”. En aquest sentit, va reivindicar la sobirania del Parlament: “Si reconeixes que la sobirania del teu poble resideix al Parlament, no estàs desobeint, sinó obeint lleialment les decisions del teu Parlament”.
Torra va reiterar que la situació a Catalunya s’ha de resoldre amb un referèndum pactat, ja que la majoria de la societat catalana vol votar: “Si amb el president Sánchez vam arribar a la conclusió que un problema polític s’ha de resoldre políticament, em sembla bastant clar que el problema s’ha de resoldre votant”. Per aquest motiu, es va mostrar disposat a aparcar el resultat de l’1-O. “Podríem arribar a la conclusió que, per resoldre l’actual conflicte, es pot renunciar al punt de partida per un referèndum acordat i vinculant”, va apuntar després de remarcar que dimitiria si guanyés el no.
Des d’ERC, Vilalta també va demanar “coratge i valentia” a Sánchez perquè accepti el dret a l’autodeterminació si vol, a canvi, tenir l’estabilitat al Congrés que li donarien els seus vots i els d’altres partits. “Si no vol acabar de manera immediata el seu mandat, cal que actuï de manera democràtica i abordi l’autodeterminació”, va assegurar la portaveu dels republicans.