Política20/05/2018

Torra restitueix presos i exiliats tot i els avisos de l’Estat

La viabilitat del nou Govern, en mans de la Moncloa i Llarena, a qui Turull i Rull ja han demanat la llibertat

Marc Toro / Xavi Tedó
i Marc Toro / Xavi Tedó

BarcelonaCinc dies després de ser investit, Quim Torra va consumar ahir el primer desafiament a l’Estat. El flamant president de la Generalitat va presentar la composició del nou Govern donant compliment al compromís personal del seu antecessor, Carles Puigdemont: restituir els consellers empresonats i a l’exili que ho volguessin. En la llista de tretze noms de l’executiu que va fer pública al migdia, Jordi Turull i Josep Rull -en presó preventiva- repeteixen com a titulars als departaments de Presidència i Territori i Sostenibilitat, mentre que els consellers a Bèlgica Toni Comín i Lluís Puig es mantenen a les carteres de Salut i Cultura. El govern espanyol havia advertit que aquest gest podia invalidar la promesa de diàleg amb què Torra es va estrenar com a president, i ahir va amenaçar de no fer efectiu el nomenament del nou Govern. Un bloqueig que allargaria els ja més de 200 dies del 155.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La viabilitat de l’executiu, però, no només dependrà de la Moncloa, que amb el control de la Generalitat té el poder de no publicar al DOGC el nomenament dels consellers. Tant Turull com Rull també necessiten el permís del jutge Pablo Llarena per sortir d’Estremera. Tal com havia avançat l’ARA, l’advocat que els representa, Jordi Pina, va enviar ahir mateix un escrit al magistrat del Tribunal Suprem on es demana que els alliberi amb la “màxima celeritat i urgència” per poder assistir a l’acte de presa de possessió -que Torra ha fixat per dimecres vinent- i exercir de consellers de manera “immediata”. L’escrit del lletrat defensa que els consellers restituïts “tenen perfecte dret” a acceptar el càrrec en base a l’article 23.2 de la Constitució, que “reconeix el seu dret a accedir en condicions d’igualtat als càrrecs públics” encara que estiguin en presó preventiva.

A l’espera de la resposta de Llarena -i preveient que el govern espanyol optarà pel bloqueig-, l’independentisme ja estudia alternatives davant d’un possible veto dels presos i exiliats. La resta dels noms anunciats ahir per Torra, però, es confirmen com els encarregats de pilotar la restitució de l’autogovern. L’executiu, amb algunes figures veteranes i el menys paritari des de l’últim govern de Jordi Pujol -només inclou tres dones-, té com a puntals el republicà Pere Aragonès, que ocuparà la vicepresidència i la conselleria d’Economia -fins ara en mans d’Oriol Junqueras-, i Elsa Artadi, que exercirà de portaveu i portarà la cartera d’Empresa i Coneixement.

Cargando
No hay anuncios

Les sorpreses més destacades de l’equip de Torra van ser Comín, que entra al Govern en contra del criteri d’ERC, i Ernest Maragall, encarregat del departament d’Acció Exterior. Les dificultats per trobar un candidat que succeís Raül Romeva han portat finalment a escollir l’històric militant i exconseller socialista, que va començar a militar amb els republicans a principis de maig i que havia arribat a sonar per ocupar la presidència.

Els noms a la resta de les conselleries compleixen les travesses dels últims dies. Per la banda de JxCat, l’expresident de l’Associació Catalana de Municipis Miquel Buch s’ocuparà d’Interior, i Jordi Puigneró -fins ara secretari de Telecomunicacions- s’encarregarà de la nova conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública, que substitueix l’antiga cartera de Governació. La representació d’ERC la completen les exdiputades al Congrés Teresa Jordà i Ester Capella, que pilotaran les àrees de Justícia i Agricultura; Josep Bargalló, que tornarà al Govern dotze anys després per ser el titular de la cartera d’Ensenyament, i el diputat al Parlament Chakir el Homrani, nou conseller de Treball i Afers Socials.

Carles Puigdemont va aplaudir l’anunci d’“un Govern modern per a un país modern, al servei d’una societat moderna, oberta i europea”. Una visió gens compartida per l’oposició, que va trobar en l’anunci d’ahir nous motius per carregar contra Torra. La cap de files de Cs, Inés Arrimadas, va redoblar la pressió cap al govern espanyol perquè no aixequi el 155 davant d’“un president supremacista, un pla il·legal anunciat al Parlament i un Govern amb dos presos i dos fugits que van fer un cop a la democràcia”.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, també va considerar un “greu error” que Torra nomeni “persones que no es podran dedicar plenament i de forma efectiva” als seus càrrecs, en referència als consellers i exiliats. “La composició del nou Govern és un clar missatge de la voluntat de seguir instal·lats en l’estira-i-arronsa, el conflicte i la provocació”, va sentenciar el líder del PP, Xavier García Albiol. El desafiament de Torra podria anar un pas més enllà si dilluns, en la seva visita als presos, fa que Turull i Rull prenguin possessió del càrrec allà mateix. Una possibilitat que divendres va insinuar el diputat de JxCat Francesc de Dalmases però que fonts properes al Govern dubten que es pugui fer. “L’Estat estarà a l’altura per donar la resposta adequada a l’incendi”, advertia ahir Albiol. El xoc està servit.

Cargando
No hay anuncios

Composició del Govern de Torra

Jordi Turull

Es mantindrà a la conselleria de la Presidència a l'espera de les resolucions judicials.

Josep Rull

Conservarà la cartera de Territori i Sostenibilitat, tot i que probablement acabarà sent substituït per Damià Calvet si l'Estat denega que pugui ser conseller.

Cargando
No hay anuncios

Lluís Puig

Exiliat a Brussel·les, ha estat restituït com a conseller de Cultura, tot i que podria deixar pas a Laura Borràs, actual diputada de JxCat, si com Turull i Rull no pot assumir el càrrec.

Toni Comín

Es mantindrà al capdavant de Sanitat, tot i les reticències d'ERC, que apostava per dirigents nous.

Cargando
No hay anuncios

Ernest Maragall

Tot i que el seu nom fins i tot havia sonat com a nou president de la Generalitat, acabarà assumint la cartera d'Exteriors.

Elsa Artadi

Des de la conselleria d’Empresa serà la dona forta de JxCat a l’executiu, del qual serà també la portaveu. Podria acabar assumint el departament de la Presidència si Turull és invalidat.

Cargando
No hay anuncios

Pere Aragonès

Serà l’home fort d’ERC, rellevant Oriol Junqueras a Economia i serà el vicepresident de l'executiu.

Miquel Buch

És el relleu de Joaquim Forn, també empresonat i que no volia seguir ocupant llocs de responsabilitat a l'executiu, a Interior.

Cargando
No hay anuncios

Ester Capella

Substituirà Carles Mundó a la conselleria de Justícia.

Teresa Jordà

Com Capella, deixarà l’escó al Congrés, en el seu cas per ser la consellera d’Agricultura.

Cargando
No hay anuncios

Josep Bargalló

Tornarà al Govern dotze anys després per ser el titular de la cartera d’Ensenyament.

Chakir El Homrani

Ocuparà la conselleria d’Afers Socials. Des del Parlament, va ser un dels diputats més implicats en la renda garantida.

Cargando
No hay anuncios

Jordi Puigneró

Serà conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, que és una nova conselleria.