Torra insta els empresaris a defensar el referèndum
El Cercle d’Economia reclama un encaix amb l’Estat i gestió del dia a dia al Govern
SitgesLa participació de Quim Torra en les Jornades del Cercle d’Economia, a l’Hotel Meliá de Sitges, va ser un dels primers actes públics que va fer com a president de la Generalitat després que el Govern en ple prengués possessió el 2 de juny del 2018. Ahir, un any després, el cap de l’executiu va tornar al mateix fòrum -en la 35a edició- per fer balanç dels seus primers 365 dies al capdavant de l’executiu. I ho va fer davant d’un públic que el va rebre amb fredor i mostrant des del principi la seva preferència per trobar un encaix per a Catalunya dins l’Estat.
Davant dels empresaris, Torra va treure pit de les dades macroeconòmiques a Catalunya després del Procés i va instar els presents a “ser a primera fila” per defensar un referèndum d’independència com a solució al conflicte. Ho va fer després que el president del Cercle, Juan José Bruguera, inaugurés les jornades assegurant que una majoria de catalans prefereixen una “tercera via” per davant de la independència o la suspensió de l’autogovern. Tot i aquest públic poc procliu a les tesis independentistes, i en una sala que no estava plena, el cap de l’executiu va instar els membres del Cercle a reclamar “qualitat democràtica” a les institucions de l’Estat, assegurant que el resultat de les generals mana obrir un diàleg amb la Generalitat. “Defensem dirimir les diferències de manera pacífica i democràtica, aquesta és l’única solució plausible; judicialitzar la democràcia, no”, va dir Torra per intentar convèncer els empresaris que es mullessin a favor del referèndum i denunciessin la situació dels presos polítics i exiliats després de la resolució de l’ONU. El president del Cercle, però, el que va demanar al cap de l’executiu és gestió. “L’orientació només al conflicte polític debilita l’acció de govern, que afecta el dia a dia del ciutadà”, va dir Bruguera, que va afegir que l’economia i el creixent “malestar social” han de ser la “prioritat” dels poders públics. Ara, a parer seu, el Procés “ho omple tot”.
El sobiranisme, “reforçat”
Malgrat la primera intervenció de Bruguera, president del Cercle, sobre el consens de la ciutadania al voltant de la tercera via, el cap de l’executiu va insistir, arran del resultat de les eleccions del 28-A i el 26-M, que la “majoria de la ciutadania a Catalunya continua empenyent per fer possible la independència”. També va afegir que el Govern surt “reforçat” de les urnes. “Cap altre govern de la UE ha obtingut el 50% de l’electorat en les últimes eleccions europees”, va treure pit el president, que un cop més treia els vots en blanc i els nuls de l’equació.
Un altre dels puntals del discurs va ser la denúncia dels “greuges” de pertànyer a l’Estat. Va provar de persuadir els empresaris afirmant que seria millor també per a ells que Catalunya pogués tenir “tots els seus recursos” i també totes les competències, com la “gestió dels ports i aeroports”. “¿Us heu preguntat com seria aquest país si la Generalitat gaudís de tota la capacitat inversora?”, va llançar a l’aire. Torra va recordar als seus interlocutors que després d’anys demanant-ho ni hi ha pacte fiscal ni s’ha completat el Corredor Mediterrani. Un any després també de l’arribada de Pedro Sánchez al govern, va remarcar que les peticions des de Catalunya segueixen sent les mateixes.