La CUP reclama al Govern ratificar que les decisions del Parlament prevalguin sobre el TC

"És impensable que validem una pressupostos antisocials i autonòmics", avisa Riera

Torra es reuneix amb la CUP al Palau de la Generalitat per abordar el rumb de la legislatura
Xavi Tedó / Núria Orriols
11/06/2018
3 min

BarcelonaPassar de les paraules als fets. Aquest és el missatge que la CUP ha traslladat avui al president Quim Torra durant la reunió que han mantingut al Palau de la Generalitat i que passa, en primer lloc, per ratificar la declaració de ruptura, que va aprovar Junts pel Sí i la CUP el 9 de novembre del 2015 i que estableix que les lleis aprovades al Parlament prevalguin per sobre dels dictats del TC per garantir la sobirania de la cambra catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una ruptura que ha de servir pels cupaires per restituir les lleis suspeses pel TC. "La restitució de les lleis suspeses pel TC ha de ser un acte de sobirania i no el resultat d'una negociació, no ha de ser un debat competencial", ha afegit el portaveu Carles Riera, que ha deixat clar que la CUP "no espera res del diàleg que ha suggerit el nou govern espanyol". "La lluita de l'1-O no es ven per molles autonòmiques", ha sentenciat Riera. La portaveu del Govern, Elsa Artadi, s'ha limitat a respondre que "reclamem la sobirania del Parlament" i ha emplaçat els grups parlamentaris a debatre-ho.

Sànchez ha afirmat que aquesta agenda de ruptura ha d'incloure la recuperació de la gestió pública dels serveis que afecten el dia a a dia de les persones. "Si volem aplicar una agenda de ruptura cal que modifiquem el model econòmic associat a les empreses de l'íbex35", ha anotat la diputada, que ha denunciat els casos de corrupció recents per carregar contra les privatitzacions.

Riera ha explicat que han plantejat al president Torra "la inquietud creixent pel discurs del Govern que té una retòrica republicana" i que es contraposa amb "una praxi política autonomista". "El temps polític de la retòrica i la batalla simbòlica s'ha acabat i hem de materialitzar la República", ha sentenciat el portaveu.

Sobre el Procés Constituent, Sànchez ha deixat clar que "ha d'anar acompanyat d'un procés de ruptura perquè sinó estarem caricaturitzant aquest procés". Artadi sí que ha assenyalat la intenció del Govern de posar-lo en marxa amb celeritat sense entrar en detalls. "Creiem que cal llançar-lo el més aviat possible per tenir un debat en tots els àmbits", ha recalcat la consellera de la Presidència.

"És molt difícil i impensable que la CUP pugui aprovar una pressupostos antisocials com va fer la passada legislatura i més en un context autonòmic", ha reiterat. La CUP segueix defensant la desobediència i la unilateralitat per construir la República amb una mobilització "permanent i continuada" al carrer per pressionar JxCat i ERC cap al trencament amb l'Estat. Una pressió que els cupaires consideren determinant perquè no veuen voluntat dels dos grans partits independentistes d'obeir el mandat popular de l'1-O. Aquest distanciament ha provocat que la CUP ja hagi manifestat en diverses ocasions que no pensa donar suport als pressupostos que presenti el Govern.

Aquest matí, de fet, el Govern ja ha obert la porta a buscar altres aliances, com els comuns. La portaveu, Elsa Artadi, ha considerat que els de Xavier Domènech són potencials aliats per aprovar els pressupostos del 2019, que l'executiu començarà a preparar ara abans de l'estiu aprovant el sostre de despesa.

Per la seva banda, els comuns també s'han mostrat disposats a negociar, a diferència del posicionament que van mantenir per la investidura. Els de Xavier Domènech es van oposar a la investidura de Quim Torra i a qualsevol candidat de la llista de Carles Puigdemont.

stats