La llamborda en homenatge a Companys ja llueix a la plaça Sant Jaume de Barcelona
Torra avisa que "tampoc ara" Catalunya renunciarà als seus "anhels de llibertat"
BarcelonaL'expresident de la Generalitat Quim Torra ha tornat aquest dijous al Palau de la Generalitat per retre homenatge a Lluís Companys, que des d'aquest dijous, el dia que es commemoren els 80 anys del seu afusellament, ja té una llamborda d'homenatge a la plaça de Sant Jaume. El Govern havia preparat un acte per recordar la figura de l'expresident republicà, en el qual Quim Torra ha aprofitat la història i l'exemple de Companys per llançar un avís a l'Estat: "Que l'Estat perdi tota esperança. Si l'assassinat de Companys no va significar la renúncia dels anhels de llibertat, tampoc ara, i menys que mai, no hi renunciarem". El ja 131è president de la Generalitat també ha tornat a insistir que el govern espanyol demani perdó, en nom de l'Estat, per l'afusellament de Companys: "No hi pot haver superació dels fets sense reparació. La ferida estarà oberta fins que l'Estat assumeixi el gest de reparació col·lectiva, que després de la suposada Transició encara segueix pendent".
En la seva intervenció, Torra ha fet un repàs de com va ser el consell de guerra que va jutjar Companys i el seu posterior afusellament. "La sentència ja estava escrita. Normalment les sentències de la justícia espanyola ja estan escrites", ha afirmat. Aquest no ha sigut l'únic moment en què l'expresident ha establert paral·lelismes entre els fets de l'any 1940 i el moment actual. Torra ha lamentat que 80 anys després de l'assassinat de Companys a Catalunya hi hagi presos polítics i exiliats, "s'enderroquin presidents" i la "maquinària" de l'Estat continuï "venjativa" en contra dels "anhels" de l'independentisme.
Ara bé, també ha avisat que "la democràcia sempre s'imposarà a la injustícia" i s'ha mostrat convençut que la República Catalana arribarà. En aquest sentit, Torra ha defensat que Catalunya "esdevingui un santuari dels drets civils i de la democràcia avançada" i ha avisat: "No oblidarem, no defallirem, persistirem". Per acabar el seu discurs, l'expresident ha instat la ciutadania catalana a triar entre dos camins que marquen "la cruïlla històrica" que, assegura, viu Catalunya: "Una república de ciutadans lliures o una monarquia corrupta d'un estat en fallida".
La llamborda en record a Companys ja és a la plaça Sant Jaume
Abans de començar l'acte, la presidenta de l’associació d’amistat entre Colònia i Barcelona ha entregat a Mariona Companys –familiar de l'expresident– l'anomenada Stolperstein. Ella mateixa l'ha col·locat a terra davant de la façana del Palau de la Generalitat, al costat de Torra, les conselleres Budó i Ester Capella i el vicepresident primer de la mesa, Josep Costa. Estava previst que també hi assistís el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, però no hi ha pogut assistir perquè estava en un altre acte al Parlament.
Torra ha posat en valor aquest acte de memòria, però ha lamentat que s'hagi trigat "tants anys" a fer-ho. En aquest sentit, ha aprofitat per demanar a l'Ajuntament de Barcelona que "no s'oblidi" dels més de 700 deportats als camps de concentració nazis: "Tots es mereixen una llamborda". Per la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, la col·locació de la llamborda dedicada a Companys és una "mostra més" de la voluntat col·lectiva de mantenir "viu" el record de Companys. Budó ha aprofitat també la seva intervenció per avisar que el Govern "no defallirà" malgrat les "amenaces" de l'Estat.
A l'acabar l'acte d'homenatge, els assistents han cantat Els segadors. A fora s'han aplegat unes desenes de persones que han cridat "Visca la República Catalana i el president Companys". A dins del Palau de la Generalitat, el Govern ha entregat a Mariona Companys el document que acredita la nul·litat del judici polític del franquisme del president Companys.