Política15/05/2018

Torra es compromet a "restituir" els consellers i tots els càrrecs cessats pel 155

S'ha mostrat partidari d'haver declarat la independència i el 10-O i que no hagués marxat ningú

Ara
i Ara

BarcelonaDesprés d'obtenir la majoria en el segon debat d'investidura, el president electe de la Generalitat, Quim Torra, viatja aquest dimarts a Berlín per reunir-se amb Carles Puigdemont. És un viatge simbòlic que indica el pes que JxCat vol donar en la governança al 130è president de la Generalitat. Abans de marxar, però, Torra s'ha sotmès a la primera entrevista com a president electe a Catalunya Ràdio, i un dels compromisos que ha pres és la "restitució" de tots els cessats per l'aplicació del 155 que ho vulguin.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, ha explicat que el primer que farà és oferir als consellers cessats tornar a ser-ho i nomenar-los encara que estiguin a la presó o a l'exili. També, si ho vol, el major Josep Lluís Trapero, investigat per sedició a l'Audiència Nacional. "Serà un honor", ha afirmat Torra.

Cargando
No hay anuncios

Sobre l'estratègia a seguir a partir d'ara, Torra ha assegurat que cal teixir un pla conjunt entre totes les forces independentistes però no ha especificat si la via seria la desobediència. "Cal avançar cap a la república", ha dit. "Jo obeiré al poble de Catalunya i al Parlament", ha assegurat el president electe, en tot moment, sobre quins serien els límits de la seva obra de Govern respecte les institucions de l'estat espanyol.

En relació als darrers mesos d'octubre, Torra ha dit que, com Puigdemont, ell era partidari d'haver fet la declaració d'independència el 10 d'octubre i "defensar" la república de manera que no hagués marxat ningú.

Cargando
No hay anuncios

Topada amb el govern espanyol per l'acte de possessió

La primera polèmica que s'augura del president electe amb la delegació del govern espanyol que pilota Enric Millo és l'acta de possessió. Després de la investidura, el Butlletí Oficial de l'Estat i el Diari Oficial de la Generalitat publicarà el nomenament i, després, ha s'ha de procedir a la presa de possessió protocol·lària al Palau de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

Torra ha assegurat que vol un acte discret i simbòlic, ja que no es podrà complir amb la tradició que el president sortint -en aquest cas Puigdemont- li posi el medalló al president sortint. Ara bé, l'Estat considera que mentre hi hagi 155 (no s'aixecarà fins a la formació de Govern) li pertoca organitzar l'acte al govern espanyol dins el marc de la Constitució.

El Consell de la República

Torra ha explicat que ell prendrà les decisions a Catalunya però que "parlarà molt" amb Carles Puigdemont, que presidirà el Consell de la República a Berlín. Aquest organisme estarà acompanyat d'una assemblea d'electes –que no serà un òrgan públic– situat en l'"espai lliure" europeu.

Cargando
No hay anuncios

El president electe ha defensat poder-se coordinar amb Puigdemont, remarcant que la seva acció de Govern té tres potes: la interior, la de l'"espai lliure" a Europa i el procés constituent a escala de mobilització. El paper d'aquest Consell de la República, ha dit, serà "internacionalitzar" el procés i explicar la causa de Catalunya en diferents actes i conferències arreu d'Europa.

D'altra banda, sobre el procés constituent, ha explicat que s'ha d'organitzar un gran debat nacional sobre els eixos que han de guiar el país. No ha especificat com però ha posat d'exemple el Congrés de Cultura Catalana de 1975-1977 en què els objectius centrals van ser la normalització de la llengua catalana i els drets civils, polítics i socials.

Cargando
No hay anuncios

"Torno a demanar disculpes"

Torra s'ha tornat a disculpar pels tuits. L'entrevista ha començat amb la pregunta "Què pensa dels espanyols?" arran de les piulades i els articles polèmics que ahir la líder de l'oposició, Inés Arrimadas, i també el cap de files del PSC, Miquel Iceta, van recitar al Parlament. "Torno a demanar disculpes. Sento molt que se m'hagi malinterpretat", –ha assegurat–. El catalanisme sempre s'ha volgut trobar en la fraternitat dels pobles ibèrics –ha afegit–. Els espanyols són un poble germà, un poble que estimo", ha asseverat.

Cargando
No hay anuncios

Arran de les paraules del portaveu de la Comissió Europea, que no va voler comentar els tuits de Torra per no "dignificar-los", Torra s'ha compromès a treballar el front internacional per aclarir també el seu pensament. "Vull reivindicar els catalanistes que van defensar la independència", ha respost també sobre la seva presència en homenatges als germans Badia, d'Estat Català, recordant que l'expresident de la Generalitat Francesc Macià formava part d'aquest grup polític.

"La pluralitat lingüística a Catalunya passa també per afavorir la cohesió a través de la llengua", ha dit sobre la seva afirmació, fa temps, que "parlar castellà no és natural a Catalunya". Torra ha situat la llengua, doncs, com un element de "cohesió" per a la població, però també ha dit que en el projecte de Constitució catalana vol que el castellà sigui llengua oficial.

Cargando
No hay anuncios

El president electe ha assegurat que ve de la idea de "catalanisme més clàssic" de la "Catalunya un sol poble", i s'ha reafirmat en aquesta tradició.

Després de l'elecció al Parlament, entre avui i demà el rei ha de promulgar el seu nomenament, que s'ha de publicar al 'Butlletí Oficial de l'Estat' i al 'Diari Oficial de la Generalitat'. Posteriorment, es farà un acte de presa de possessió al Palau de la Generalitat -que ja es preveu polèmic perquè el vol organitzar la delegació del govern espanyol- i es nomenaran els consellers.

Cargando
No hay anuncios

La formació de Govern

Torra ha explicat que avui a Berlín amb Puigdemont acabaran de perfilar l'executiu, però que no l'anunciarà fins que sigui nomenat oficialment president –després de la publicació al 'Diari Oficial' i de la presa de possessió–. En aquest sentit, ha dit que s'ha d'acabar de tancar també la composició del Govern amb ERC. "Encara tenim uns dies", ha explicat, assegurant que després de veure Puigdemont a Berlín també vol visitar els presos a Estremera, Alcalá Meco i Soto del Real.

El president electe, advocat de formació, es va col·legiar un altre cop per poder visitar els empresonats sense límit de temps. És un dret que tenen els advocats, per exemple, i no els familiars.

Quan va proposar Puigdemont a Torra ser presidenciable?

Torra ha explicat que Puigdemont li va proposar ser el candidat de JxCat dimecres passat i que, en un primer moment, ell li va expressar els seus dubtes sobre si era la persona idònia. Ara bé, després de tornar-s'ho a rumiar, ha explicat que es va preguntar: "Tu tens dret ara a dir que no? Malgrat el que pugui caure?". La conclusió de Torra va ser dir que sí, pensant, ha dit, en el seu pare i en el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, empresonat des del 10 d'octubre de l'any passat a Soto del Real.