Política06/08/2020

Torra demana als ajuntaments catalans que no transfereixin el seu superàvit a l'Estat

El president anuncia un recurs d'inconstitucionalitat sobre l'acord de Sánchez amb la FEMP

Ara
i Ara

BarcelonaNou enfrontament entre Govern i Estat per la gestió de la crisi del coronavirus, aquesta vegada en el vessant econòmic. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat una carta als alcaldes catalans en què els demana que prenguin les mesures necessàries per evitar que l'Estat tingui accés als seus romanents municipals, i ha anunciat un recurs d'inconstitucionalitat contra l'acord entre el govern espanyol i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) que permet als consistoris transferir el seu superàvit a l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les administracions feia mesos que debatien una sortida als romanents que tenen molts ajuntaments i no poden fer servir degut al sostre de despesa. Dimarts passat el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar el resultat de l'acord del president Pedro Sánchez amb la FEMP, que comporta que els ajuntaments amb superàvit puguin entregar-lo al govern espanyol a canvi que aquest els doni ajudes per valor de 5.000 milions d'euros durant els pròxims dos anys. A més, el govern espanyol es compromet a tornar als ajuntaments els diners prestats en un màxim de 15 anys.

Cargando
No hay anuncios

El president Quim Torra considera que amb aquesta fórmula de l'acord l'Estat "s'apropia" dels recursos municipals de manera "unilateral". El president s'ha ofert als alcaldes catalans a donar-los suport "en totes les accions legals" que emprenguin per fer front a "aquest gravíssim perjudici als ciutadans", i ha recordat que ha traslladat "insistentment" a Sánchez la necessitat que els consistoris puguin accedir íntegrament als seus romanents per a polítiques d'emergència social i per fer front a la crisi. "No ha escoltat la demanda del govern de la Generalitat i de la gran majoria dels ajuntaments a Catalunya", ha criticat.

Camí de ser derogat al Congrés

L'acord ha aixecat polseguera en nombrosos ajuntaments (entre els quals el de Barcelona) i l'oposició de la majoria dels partits polítics, alguns dels quals, com el PP, també han decidit impugnar la decisió a través d'un recurs al TC. La decisió també va trencar el consens a la junta de govern de la FEMP, on habitualment les decisions es prenen amb acords transversals: només va sumar els 12 vots a favor del PSOE. PP, Junts i Cs van votar-hi en contra, mentre que Unides Podem es va abstenir.

Cargando
No hay anuncios

Però sigui com sigui, ara mateix tot apunta que el decret serà derogat en el termini d'un mes, quan se sotmeti a votació al Congrés, ja que una àmplia majoria de partits (inclòs Unides Podem) van mostrar ahir el seu rebuig frontal al decret llei.