Josep Lluís Alay: "Si tornen a detenir al president es reforçarà la nostra posició"

2 min
Josep Lluís Alay: “Si el tornen a detenir es reforçarà la nostra posició”

L'AlguerJosep Lluís Alay (Barcelona, 1966) és el cap de l’oficina del 130è president i una de les persones que dijous l’esperaven a l’aeroport de l’Alguer.

Quan percebeu que alguna cosa no rutlla a l’aeroport?

— Mentre esperava l’arribada de l’avió vaig tenir la sensació que hi havia policia uniformada a dins, i això no és gaire habitual en un aeroport petit com el de l’Alguer. I també hi havia molts homes sense fer res.

¿En quin moment sap que està detingut?

— Quan veig que el mòbil del president està connectat, li truco i l’adverteixo que hi ha alguna cosa que no va bé. Al cap de 10 minuts una persona que anava amb ell a l’avió em comunica que l’han detingut. Immediatament posem en alerta a l’advocat Boye i busquem un advocat sard, el senyor Marras, que en arribar a l’aeroport és autoritzat a passar per representar el president Puigdemont. Nosaltres ja no el vam veure, perquè se’l van emportar per la pista fins a la presó.

¿L’euroordre havia fet saltar l’alarma de la policia italiana?

— Les autoritats italianes ens diuen que l’euroordre està activa. Si es va activar perquè viatjava a Itàlia i encara no havien provat de detenir-lo aquí o si s’havia mantingut activa tot aquest temps és un misteri. Però la setmana passada va estar a París, a l’Assemblea Nacional Francesa, i allà no va saltar cap alarma.

Seguiran viatjant?

— Podem fer dues coses: cedir al xantatge espanyol i no moure’ns de casa perquè no passi res, o viatjar. El president seguirà viatjant amb total normalitat. Si el tornen a detenir es reforçarà més la nostra posició: a Itàlia no ha passat ni 24 hores a la presó.

¿Han estat en contacte amb el govern italià?

— No. S’ha de respectar la separació de poders. A Espanya segurament no és gaire habitual, però en un país plenament democràtic és un error no fer-ho.

Què n’esperen del dia 4?

— La jutge decidirà, no necessàriament el 4 d’octubre. Però el president no està sotmès a cap mesura cautelar.

Què vol dir quan afirma que el New York Times [va publicar els presumptes contactes d’Alay amb Rússia] preparava el terreny per l’operació Sardenya?

— Que des de fa 30 dies patim una operació d’assetjament periodístic en la qual han col·laborat la Guàrdia Civil i algun jutge. Tota aquesta operació, a la qual després s’afegeixen els mitjans espanyols, pretén desgastar internacionalment el president Puigdemont a Europa i especialment a Brussel·les.

¿I hi veu relació amb la detenció a l’Alguer?

— Jo no crec en les casualitats quan passen tan poques setmanes entre que es filtra informació per desprestigiar el president i que hi ha una ordre de detenció activada. Crec que després de l’estiu algú de l’Estat decideix dur a terme un atac frontal contra el president i el seu entorn, i això comença amb el NYT.

¿Quina és la solució per als exiliats?

— Ni em crec que ens donin mai l’amnistia ni l’autodeterminació: independència i prou.

stats