14/09/2024

Tornar a ser Convergència: el debat que Junts seguirà esquivant al seu congrés

3 min
La direcció de Junts anant a fer l'ofrena floral al monument a Rafael Casanova el dia de la Diada

BarcelonaMentre creix la crisi dins Esquerra, a Junts viuen un aparent idil·li intern. És la primera vegada des dels anys més àlgids del Procés que no són ells els que s’esbudellen públicament sinó els seus exsocis, els republicans. Ara bé, Junts té una data encerclada al calendari que és clau per al seu futur, el cap de setmana del 27 d'octubre. A diferència d'altres congressos, no hi ha tensió visible ni tampoc l'expectativa de pugna pel lideratge, ja que tots els quadres estan pendents d'una persona: Carles Puigdemont.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El seu hiperlideratge ha aplacat la dissidència interna, ja que és l'únic dirigent dins de Junts que cap dels sectors del partit s'atreveix a qüestionar i que actua com a nexe d'unió. Per això la majoria de fonts assumeixen que el congrés es convertirà en un tràmit per formalitzar el que ja és una realitat: que a JxCat mana Puigdemont. Fins ara militant de base, està per veure quin serà l'encaix orgànic per plasmar això. Com sempre, la trajectòria de l'expresident està plena de girs de guió, i no hi haurà res segur fins que ell ho confirmi. Té temps fins al final: les candidatures no s'han de presentar fins al mateix congrés.

Si Puigdemont decideix fer el pas, Laura Borràs, que ocupa la presidència del partit, haurà de fer un pas al costat. Per anar on? El seu encaix no està clar, però ja ho ha abordat directament amb Puigdemont a Waterloo. Ella vol mantenir-se a la cúpula. Jordi Turull, al seu torn, també vol mantenir-se a la secretaria general.

En tot cas, el borrassisme, que ha anat perdent pes en els últims temps –sobretot després de l'afer Casol i Madaula–, ja no controla els sectors que es consideren més a l'esquerra de Junts. Qui està articulant aquest espai és el nou diputat Agustí Colomines, que va ser un fitxatge directe de Puigdemont per a les llistes del 12-M i està en ascendència dins la formació: l'han incorporat, per exemple, a la direcció del grup parlamentari i és un dels que, sense carnet del partit, és en una ponència al congrés: l'estratègica.

La discussió Colomines-Madí

Per això és rellevant que fos ell qui discutís sobre què ha de ser Junts amb un dels dirigents més influents de l'antic espai convergent, David Madí. L'exdirigent de CDC assegurava diumenge a Agenda Pública que l'1-O "és ja cosa dels llibres d'història" i que calia "ressituar Junts i una estratègia del sobiranisme havent après de tot el que ha passat". "La figura de Puigdemont és imprescindible per transitar cap al nou escenari, però ell sap que el seu compte enrere ha començat", deia. Colomines li va respondre a la xarxa X: "La política és per a gent adulta i no per a una colla de farsants que volen salvar la pell a costa d'enterrar Puigdemont i l'independentisme representat per JxCat. Madí fa olor de naftalina i si el que busca és un líder polític de la dreta, que miri cap a una altra banda".

Madí no va trigar a contestar-li en privat. "El 12-M és un desastre que ens neguem a analitzar com un partit madur". I apuntava que el partit ha de decidir: "Seguir pel mateix camí, cosa que només aconseguirà fer lliscar el sobiranisme cap a la irrellevància i aprofundir les divisions i l’aïllament (...) o agafar el toro per les banyes i sense renunciar a res dotar Junts d’un projecte que el faci majoritari com a mínim per guanyar eleccions". ¿Sortirà aquesta discussió al congrés? La posició de Madí incorpora una dosi de crítica contra Puigdemont i fins ara ningú s'ha mostrat disposat a contradir l'expresident.

1.
Bosch, foc en mà
Alfred Bosch anant cap al fossar.

Alfred Bosch és un dels impulsors de la candidatura d’ERC Foc Nou, que aspira a disputar el lideratge del partit als roviristes, Oriol Junqueras i el Col·lectiu 1-O. Fent honor al nom de la candidatura de què forma part, a l’exconseller se’l va veure amb una torxa encesa a la mà fent camí cap al Fossar de les Moreres en l’acte que s’hi fa cada any per celebrar la Diada Nacional de Catalunya.

2.
Porres a la Generalitat
Albert Dalmau en roda de premsa.

L’alcalde de Girona, Lluc Salellas, es va atrevir amb una porra sobre el Girona-Barça d’aquest diumenge, a petició dels periodistes, en la roda de premsa després d'una reunió amb el president Salvador Illa a Palau: 3 a 1 pels de Michel. Després va ser el torn del conseller de la Presidència, Albert Dalmau, que, fent broma, es va queixar que a ell no li havien demanat que la fes. Però, quan li van preguntar, va evitar mullar-se.

stats