Torna el vot dual a Catalunya?

Una enquesta de la UAB situa ERC com la preferida en unes eleccions catalanes i el PSC en unes d'espanyoles

MadridDurant els primers 30 anys de democràcia, de 1977 a 2011, a Catalunya es va donar el que els politòlegs anomenen "vot dual", és a dir, que una part dels electors votaven una força o una altra en funció de si eren eleccions catalanes o espanyoles. Això feia que a les eleccions a la Generalitat CiU obtingués majories absolutes mentre que a les generals era el PSC el que arrasava. Després d’una dècada en què el mapa polític català no ha parat de moure’s, ara l’enquesta anual de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS), un organisme adscrit a la UAB, dibuixa un escenari similar però amb ERC i el PSC com a protagonistes.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, si sumem la intenció de vot directa i la simpatia de partit, els socialistes serien els preferits en unes eleccions espanyoles per un 24,1% dels ciutadans amb dret a vot, molt lluny d’ERC (14,1%), els comuns (12,9%) o Junts (7,2%). En canvi, en el cas d’unes eleccions catalanes els papers s’intercanviarien i el lideratge seria per a ERC (21,2%), seguit del PSC (15,6%) i Junts (11,3%). Això és així perquè a la pregunta sobre quin partit defensa millor els interessos dels espanyols els enquestats assenyalen el PSC (22,8%), però quan es pregunta pels catalans opten per ERC (26,1%). I quan la pregunta es fa en genèric («els interessos de la gent com vostè») es registra un empat entre les dues formacions.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta situació es dona en un context de lleu retrocés de l’independentisme: un 39,4% dels enquestats prefereixen que Catalunya sigui un estat independent enfront d’un 52,9% que optarien per seguir formant part d’Espanya. Crida l’atenció que només a un 52,8% dels votants d’ERC els agradaria que el Procés acabés amb la independència de Catalunya, cosa que confirmaria que aquest partit s’ha convertit en refugi d’un vot independentista tàctic. Els seus dos líders actuals, Oriol Junqueras i Pere Aragonès, són respectivament el primer i el segon més ben valorats amb un 4,98 i un 4,55, per davant de Dolors Sabater (4,46) i Laura Borràs (4,34).

En l’àmbit de la resolució del conflicte els indults són ben valorats per un 62% de la ciutadania, i curiosament tenen més suport entre els votants dels comuns (80,5%) que entre els de Junts (78,2%) o la CUP (73,2%). En canvi, la taula de diàleg divideix la societat catalana en tres terços, els favorables, els indiferents i els contraris. La posició contrària a la taula de diàleg és la majoritària entre els votants de Junts (53,8%) i la CUP (60,7%), però també és la que té més suport a la triple dreta. La població és, però, molt escèptica sobre el seu resultat, i són majoria els que creuen que no hi haurà acord (56%). Ni tan sols els votants d’ERC (60,2%) ho esperen. Això sí, un referèndum sobre la independència (66,5%) i una amnistia (66,6%) serien la solució preferida per a la majoria.

Cargando
No hay anuncios

En conclusió, segons l’enquesta els catalans estan d’acord en la solució (referèndum i amnistia) però són escèptics amb la taula de diàleg. Tot i això, se senten especialment pròxims als dos partits que l’han pactat: ERC i el PSC. La política (com la vida) sempre és complexa.