12-O

El 12-O certifica la guerra entre la dreta i Sánchez

Xiulada al president del govern espanyol en el retorn de la desfilada militar del Dia de la Hispanitat

MadridAmb els contagis a la baixa i amb cada vegada menys restriccions, el 12 d'octubre ha intentat recuperar aquest dimarts la fesomia prepandèmia. Ha tornat la tradicional desfilada militar al passeig de la Castellana de Madrid i la també habitual recepció dels reis al Palacio Real. Dos actes institucionals que han servit un cop més de termòmetre de la situació política i per certificar que la guerra de la dreta contra el govern espanyol continua oberta. Els xiulets del públic de la Castellana contra el president Pedro Sánchez n'han sigut una prova. L'altra, el nul contacte que han mantingut el cap de l'executiu i el cap de l'oposició, Pablo Casado, tant en públic com en privat, en els actes del Dia de la Hispanitat.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La situació sanitària derivada de la pandèmia del covid-19 va fer que l'any passat la desfilada militar i la recepció reial se substituïssin per un acte d'un format més reduït al pati d'armes del Palacio Real, on la tensió entre Sánchez i dirigents populars com la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ja es va percebre. Des de l'inici de la pandèmia, els dos mandataris havien xocat diverses vegades per la gestió de les restriccions. En la desfilada militar d'aquest matí, tant Ayuso com l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, han fet d'amfitrions –al costat de la ministra de Defensa, Margarita Robles– i han rebut Pedro Sánchez, amb qui s'han intercanviat una salutació freda. No fa ni 24 hores que el govern espanyol i el de la Comunitat de Madrid s'havien enganxat per enèsima vegada. Aquest cop, per l'aposta de Pedro Sánchez de descentralitzar les institucions estatals, que Ayuso ho ha vist com un atac a Madrid perquè suposa, diu, "descapitalitzar-la".

Cargando
No hay anuncios

Des de fa mesos el PP ha iniciat una croada contra el govern de coalició que ha significat, per exemple, torpedinar bona part de l'acció legislativa de l'executiu. El partit de Casado ha portat al Tribunal Constitucional (TC) normatives troncals per al govern, com la llei de l'eutanàsia, la nova llei d'educació i els decrets de l'estat d'alarma i ja ha anunciat que també recorrerà la nova llei de l'habitatge que ha de regular el preu dels lloguers. Els conservadors mantenen, a més, el bloqueig per renovar els òrgans constitucionals.

Tota una estratègia de desgast que ha queda avalada aquest dimarts pel públic del passeig de la Castellana, que ha xiulat Pedro Sánchez només arribar a la desfilada –ja va ser escridassat fa dos anys– i, en canvi, ha ovacionat el rei Felip VI, la reina Letícia i la princesa Sofia (la princesa Elionor no hi era perquè és a Gal·les, on estudia), i també Ayuso. "Sánchez dimissió!", "Sánchez xoriço!" o "Sánchez okupa!" han sigut alguns dels crits que s'han sentit entre el públic. Robles ha criticat després els que han xiulat el president espanyol perquè ho considera una "falta de respecte".

Abans de començar la desfilada el president espanyol havia fet un tuit en què cridava a aprofitar el Dia de la Hispanitat per reivindicar "el que fa d'Espanya un país acollidor, obert i divers". "Aquest 12 d'octubre reivindiquem el que ens uneix, el que ens engrandeix com a societat", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

També havia llançat un missatge conciliador a través de Twitter la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que mostrava "respecte" per les forces armades i apostava per la "reconciliació" amb els països de l'Amèrica Llatina, seguint els passos del papa Francesc, que va demanar perdó a Mèxic pels "pecats" comesos durant la conquesta d'Amèrica.

Cargando
No hay anuncios

El gest del Papa ha estat criticat durament per dirigents del PP. De fet, Pablo Casado ha escrit un missatge a Twitter també en la línia dels últims dies: ha demanat celebrar el Dia de la Hispanitat més que mai "davant la falsa llegenda negra contra la història d'Espanya, que ha sigut fonamental per a la humanitat".

Recepció reial

A la desfilada hi han assistit tots els ministres del govern –només hi ha faltat la ministra d'Indústria i Turisme, Reyes Maroto, perquè participava en la reunió del G-20– i ha deixat imatges com les converses entre la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, just el dia abans que Montero presenti el projecte de pressupostos al Congrés de Diputats. També la que han mantingut la ministra de Justícia, Pilar Llop; el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, i el president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, en ple bloqueig de la renovació dels òrgans constitucionals.

Cargando
No hay anuncios

Del passeig de la Castellana totes les autoritats s'han traslladat al Palacio Real, a la tradicional recepció dels reis. S'han quedat pel camí, però, el ministre d'Universitats, Manuel Castells, i el de Consum, Alberto Garzón, que no hi han assistit. Sí que hi eren les ministres d'Unides Podem, Yolanda Díaz, Ione Belarra i Irene Montero, que ha exhibit una mascareta amb la bandera trans. L'any passat Díaz i Montero, així com l'exvicepresident espanyol Pablo Iglesias, ja van assistir per primera vegada a l'acte del 12 d'octubre. Iglesias havia declinat participar-hi quan era el líder d'Unides Podem al Congrés. "Hem vingut per responsabilitat. És la festa del nostre país", ha comentat Montero al sortir de la recepció en declaracions recollides per l'agència Efe.

La recepció ha tingut un format més reduït que altres anys, amb menys convidats, sense el còctel posterior i sense les tradicionals converses amb els periodistes. Les càmeres sí que han captat salutacions amb un caràcter especial, com ara la del rei Felip VI amb la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, després que la Fiscalia s'hagi inclinat per arxivar la causa que afecta el rei emèrit, Joan Carles I. Però ni dins del Palacio Real Pablo Casado i Pedro Sánchez no han mantingut cap tipus de contacte, segons ha explicat Almeida a la sortida, que ha dit que no havia vist que se saludessin. Sí que ho havia fet la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que s'ha apropat a diferents dirigents populars d'una manera "carinyosa", segons ha dit l'alcalde de Madrid.

Cargando
No hay anuncios

"Hi ha hagut un ambient distès, però protocol·lari, i de bon rotllo", ha dit Almeida a la sortida . Ho ha corroborat el portaveu de Cs, Edmundo Bal. Yolanda Díaz ha admès que, com a descendent de família militar i "bona ciutadana de Ferrol", li agraden molt les desfilades militars. La vicepresidenta segona ha coincidit amb el president de la CEOE, Antonio Garamendi, però ha assegurat que no han conversat (ja ho havien fet dilluns, ha explicat).

El Govern treballa amb normalitat

A la desfilada també han destacat les absències, que no són noves, dels representants de Catalunya i el País Basc: el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el lehendakari, Iñigo Urkullu, no han assistit a l'acte. Tampoc ho han fet el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, i el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que han al·legat qüestions d'agenda.

Cargando
No hay anuncios

Fa anys que els presidents catalans i bascos no participen en els actes institucionals del Dia de la Hispanitat. De fet, el Govern ha treballat amb normalitat aquest dimarts. Ha reunit el seu consell executiu i a la tarda Aragonès ha comparegut en roda de premsa per anunciar l'aixecament d'algunes restriccions. "Tenim molta feina en relació amb la pandèmia, però també amb moltes altres qüestions", ha argumentat Aragonès. Abans, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, havia justificat l'absència de la Generalitat als actes de Madrid i el fet d'haver treballat durant tot el dia perquè el Govern considera que el 12-O celebra un "genocidi" i "no hi ha res a celebrar".

La bandera republicana des de l'aire?

En total a la desfilada hi han participat 2.658 militars, una xifra molt més baixa que els 4.000 d'abans de la pandèmia, així com 68 aeronaus i 115 vehicles. A l'exhibició aèria i terrestre dels efectius militars també hi era la cabra de la Legió, Puzzle. Felip VI ha passat revista a les tropes i ha hissat la bandera espanyola. Aquest any també ha tornat el tradicional salt de paracaigudistes, però sense accidents. Fa dos anys el paracaigudista que portava la bandera va xocar contra el pal d'un fanal i va quedar-hi penjat.

Cargando
No hay anuncios

Aquest any l'anècdota ha sigut el color lila que ha desprès un dels efectius de la Patrulla Águila de l'exèrcit de l'aire. En comptes de percebre's el tradicional vermell i groc de la bandera espanyola, el lila ha acabat transformant la rojigualda en els colors de la bandera republicana. Representants d'Unides Podem com el seu portaveu al Congrés, Pablo Echenique, ja n'han fet broma a través de Twitter.