Cas Begoña Gómez

Per què torna a declarar Begoña Gómez davant del jutge?

La dona de Sánchez s'enfronta a l'interrogatori de Peinado per tercer cop sense haver respost mai les preguntes

Begoña Gómez, dona de Pedro Sánchez, a la comissió d'investigació a l'Assemblea de Madrid
Act. fa 0 min
3 min

MadridEl PP ha batejat com a "setmana fantàstica de la corrupció" la prèvia de la de Nadal. El motiu ha estat la coincidència de diverses declaracions en seu judicial de casos que esquitxen el PSOE. Aquest dimecres culmina aquest "viacrucis judicial", en paraules d'Alberto Núñez Feijóo, amb la citació al jutjat d'instrucció número 41 de Madrid de Begoña Gómez després que en menys de set dies hagin passat pel Tribunal Suprem José Luis Ábalos, Víctor de Aldama i Koldo García, els tres principals investigats de la trama d'adjudicacions de contractes de mascaretes durant la pandèmia. Serà el tercer cop que la dona de Pedro Sánchez es vegi les cares amb el polèmic jutge que l'investiga, Juan Carlos Peinado. Per què hi ha de tornar?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Peinado té dues branques judicials obertes sobre Gómez. D'una banda, la que investiga un suposat tràfic d'influències i corrupció en els negocis i, de l'altra, la investigació per intrusisme i apropiació indeguda d'un programari que s'havia elaborat per a la càtedra que codirigia a la universitat Complutense de Madrid (UCM). És amb motiu de la primera que Gómez ja va haver de declarar a l'estiu. La nova citació es deu al fet que Peinado l'ha citat per la segona branca, que va obrir farà dos mesos. La declaració estava prevista ara fa un mes, però es va ajornar per la cimera del G-20 al Brasil a la qual la parella del president espanyol havia d'assistir amb Sánchez.

Sobre el delicte d'intrusisme, el jutge investiga Gómez per no estar prou qualificada per redactar el plec de condicions per oferir una plataforma tecnològica al màster que codirigia –en la interlocutòria en què admetia la petició de l'acusació popular d'extrema dreta, Hazte Oír, Peinado recordava que ella no és ni funcionària ni autoritat pública– i per no justificar prou la necessitat d'oferir aquesta eina tecnològica. La seva defensa va respondre per escrit que va signar el plec "perquè la UCM l'hi va indicar expressament". En segon lloc, també veu indicis sobre apropiació indeguda: hauria inscrit a favor d'una empresa seva el programari que s'havia elaborat per a la càtedra que dirigia a la Complutense. L'advocat de Gómez també ha aportat correus que, assegura, demostren que va registrar-la seguint també les instruccions de la universitat.

Dret a no declarar

La primera cita de Gómez amb el jutge amb qui està enfrontat el PSOE va ser el 5 de juliol. La dona de Sánchez no va declarar perquè no se li havia notificat una de les querelles registrades contra ella, la d'Hazte Oír. La primera causa es va iniciar per una de Manos Limpias, sindicat vinculat també a l'extrema dreta. En el segon desplaçament que va fer als jutjats de Madrid, el 19 de juliol, la dona de Sánchez es va acollir al seu dret a no declarar, la qual cosa va provocar que la dreta especulés amb la seva culpabilitat pel fet que es mantingués en silenci. És el mateix que va fer en la citació que va forçar el PP d'Isabel Díaz Ayuso no en seu judicial sinó parlamentària. Gómez va comparèixer el 13 de novembre a la comissió d'investigació de l'Assemblea de Madrid sobre la seva relació amb la Complutense sense respondre cap pregunta.

La dona de Sánchez va fer només un al·legat inicial en el qual va defensar la seva innocència i es va mantenir impassible durant l'interrogatori dels grups parlamentaris."Tot això té un objectiu polític evident [...]. Més aviat que tard la veritat posarà les coses al seu lloc", va assegurar. A banda del seu previsible silenci, una altra de les imatges que es repetiran és que els mitjans de comunicació no podran enregistrar la seva imatge entrant als jutjats madrilenys. Se li ha tornat a permetre accedir a l'edifici en cotxe a través del garatge envoltada d'un fort dispositiu policial que ha estat criticat reiteradament per les acusacions populars com a tracte de favor.

Sánchez i els jutges

Mentrestant, al Congrés el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha subratllat la cita de Begoña Gómez als tribunals i ha preguntat a Sánchez si considera que els jutges "no han completat la Transició". El president espanyol ha posat en dubte que tots els jutges espanyols facin la seva feina correctament. "Estic convençut que una amplíssima majoria de jutges compleixen la seva tasca amb absolut rigor", ha manifestat durant la sessió de control. A més, el cap de l'executiu de l'Estat li ha replicat que no va ser ell qui va dir que el Tribunal Constitucional és el "càncer" d'aquest país –ho va dir el dirigent del PP Esteban González Pons.

stats