MadridHa estat el tercer cop que Begoña Gómez ha comparegut davant del jutge Juan Carlos Peinado, que l'investiga al jutjat 41 de Madrid. A diferència de les anteriors citacions, aquest dimecres la dona de Pedro Sánchez ha trencat el silenci que havia mantingut fins ara. Ho ha fet per negar haver comès cap irregularitat. Encara que la citació era per la segona branca de la investigació de Peinado, per intrusisme i apropiació indeguda d'un programari que s'havia elaborat per a la càtedra que codirigia a la universitat Complutense de Madrid (UCM), Gómez també s'ha defensat de la pota principal de la causa per un suposat tràfic d'influències i corrupció en els negocis. "La meva clienta no té res a amagar", ha dit el seu advocat, Antonio Camacho, en declaracions als mitjans a la sortida. En les anteriors ocasions les acusacions populars d'extrema dreta van atribuir que s'acollís al seu dret a no declarar a una presumpta culpabilitat i aquest cop han criticat que només hagi respost les preguntes de la seva defensa. "Si de debò no hi hagués res, hauria contestat a la resta", ha esgrimit el lletrat d'Hazte Oír, Javier María Pérez-Roldán.
Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Gómez ha rebatut les acusacions contra ella i ha assegurat que en cap cas va utilitzar la seva posició a la Moncloa per afavorir el seu col·laborador a la UCM, Juan Carlos Barrabés, que també és investigat per haver estat adjudicatari de contractes públics. "La meva clienta s'ha comportat sempre d'una manera correcta, sempre en coordinació amb la UCM i en cap moment ha intermediat de cap manera davant de ningú a efectes que el senyor Barrabés obtingués licitacions públiques", ha assegurat Camacho, que ha apuntat que Gómez va conèixer aquestes adjudicacions quan es va obrir la causa judicial. També ha justificat haver mantingut reunions de treball relacionades amb la Complutense a la seu de la presidència del govern espanyol durant la pandèmia perquè "és el seu domicili" i hi havia limitacions de moviment.
Cargando
No hay anuncios
Sobre la investigació relacionada amb el programari de la UCM, Gómez ha defensat que es va limitar a seguir la guia de la institució d'educació superior i que en cap cas tenia com a objectiu lucrar-se amb els dos màsters de la càtedra pels quals percebia 15.000 euros anuals. "Mai s'ha apropiat indegudament de cap marca", ha dit Camacho. A parer de Luis María Pardo, l'advocat de Iustitia Europa, una altra de les acusacions populars, ha quedat en evidència que l'estratègia de defensa de Gómez és "descarregar en la Complutense qualsevol mena de responsabilitat".
Pressió de l'extrema dreta
Des d'un inici, el govern espanyol i el PSOE han desacreditat aquesta investigació pel fet que està instigada per organitzacions i partits d'extrema dreta (Vox també és acusació popular). Una de les organitzacions querellants, Hazte Oír, ha exercit pressió a les portes dels jutjats, com és habitual, amb una protesta que ha aplegat una trentena de persones a les portes dels jutjats madrilenys de la plaça Castilla. Hazte Oír, a més, ha repartit entre els periodistes que cobrien la citació una bossa de snacks de xoriço customitzada amb una enganxina amb la marca "La rosa nostra" en referència al logotip del PSOE i la màfia. L'organització hi afegeix que l'origen és la "xarcuteria Ferraz", seu de la formació liderada per Sánchez.
Cargando
No hay anuncios
A banda, cinc autobusos de l'organització amb lemes i estètica similar han estat fent voltes pels voltants dels jutjats emetent la banda sonora de la pel·lícula El Padrino per uns altaveus. Gómez ha declarat durant una mitja hora i ha esquivat tant els mitjans de comunicació com la protesta accedint a l'edifici en cotxe a través del garatge envoltada d'un fort dispositiu policial.
Cargando
No hay anuncios
Autobusos d'Hazte Oír contra Pedro Sánchez i Begoña Gómez davant dels jutjats de Madrid mentre la dona del president declara
Presència als jutjats
La primera cita de Gómez amb el jutge amb qui està enfrontat el PSOE va ser el 5 de juliol. La dona de Sánchez no va declarar perquè no se li havia notificat una de les querelles registrades contra ella, la d'Hazte Oír. La primera causa es va iniciar per una de Manos Limpias, sindicat vinculat també a l'extrema dreta. En el segon desplaçament que va fer als jutjats de Madrid, el 19 de juliol, la dona de Sánchez es va acollir al seu dret a no declarar. És el mateix que va fer en la citació que va forçar el PP d'Isabel Díaz Ayuso no en seu judicial sinó parlamentària. Gómez va comparèixer el 13 de novembre a la comissió d'investigació de l'Assemblea de Madrid sobre la seva relació amb la Complutense sense respondre cap pregunta. "Tot això té un objectiu polític evident [...]. Més aviat que tard la veritat posarà les coses al seu lloc", va assegurar en un al·legat inicial.
Cargando
No hay anuncios
El Suprem demana al Congrés el suplicatori per imputar quatre delictes a Ábalos
El jutge del Tribunal Suprem Leopoldo Puente, instructor del cas Ábalos, ha demanat al Congrés la tramitació del suplicatori per retirar la immunitat a l'exministre de Transports com a diputat i poder-lo imputar presumptament per organizació criminal, tràfic d'influències, suborn i malversació. Ábalos ja va declarar voluntàriament al Suprem a proposta del magistrat instructor, per bé que per continuar la causa contra ell és necessari que el Congrés acordi retirar-li l'aforament.
Es tracta d'una decisió que s'ha de prendre per majoria simple. La petició del jutge arriba després d'haver interrogat aquesta setmana el suposat comissionista de la trama, l'empresari Víctor de Aldama, i l'exassessor d'Ábalos Koldo García. Després d'escoltar-los, Puente veu "indicis qualificats" d'un comportament il·lícit de l'exdirigent socialista.