Toni Morral serà el delegat de la Generalitat a Barcelona i Bernat Solé a Lleida

Ismael Peña López es perfila com a director de l'Escola d'Administració Pública

El secretari general de la Crida, Toni Morral.

BarcelonaUn cop formalitzats els primers nomenaments al govern de la Generalitat, de mica en mica es va farcint l'organigrama de l'executiu i les seves delegacions territorials. Tot i que encara no hi ha nomenaments oficials, Esquerra i JxCat ja tenen decidits alguns dels noms que representaran el Govern al territori. En el cas de Junts, segons fonts consultades per l'ARA, Toni Morral, exdiputat i exalcalde de Cerdanyola del Vallès, serà el delegat de la Generalitat a Barcelona, mentre que l'exconseller d'Exteriors Bernat Solé serà el representant de l'executiu a Lleida, segons ha avançat El Segre i ha confirmat aquest diari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Morral actualment és membre de la direcció de Junts per Catalunya, especialitzat en l'àrea metropolitana. Provinent d'ICV, va ser un dels fitxatges de l'expresident Carles Puigdemont per a la candidatura del 21 de desembre del 2017 i, com a home de confiança de Jordi Sànchez, va ser qui va pilotar la Crida Nacional per la República fins que es va transformar en fundació per sumar-se al partit de JxCat el juliol passat. A les passades eleccions, però, va decidir no presentar-se a les primàries per optar a la llista del Parlament.

Solé ha exercit de conseller d'Acció d'Exterior durant la legislatura passada, un càrrec en el qual va entrar substituint Alfred Bosch, que va dimitir el març del 2020 pel cas de presumpte assetjament sexual de la seva mà dreta, Carles Garcias, que va destapar l'ARA. Solé, que abans de dedicar-se plenament a la política havia exercit de professor, va ser un dels noms que va estar sobre la taula per ser conseller d'Educació del nou Govern, però finalment l'escollit va ser Josep Gonzàlez-Cambray. Sobre l'exconseller d'Acció Exterior pesa l'amenaça d'una propera inhabilitació, ja que el Tribunal Suprem ha de decidir si confirma la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que el va inhabilitar un any per haver col·laborat amb l'1-O en la seva etapa d'alcalde d'Agramunt.

En l'acord de govern pactat entre el president, Pere Aragonès, i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, els dos partits es van repartir els càrrecs de les delegacions territorials. Van quedar que Junts farà la proposta de Barcelona, Alt Pirineu i Aran, Tarragona i la Catalunya Central; i Esquerra proposarà els delegats per les Terres de l'Ebre, Lleida, el Penedès i Girona. El partit de Carles Puigdemont, més enllà de Morral, també té decidits la resta de nomenaments, que formalitzarà properament el consell executiu: tal com va avançar l'ACN i ha confirmat l'ARA, Teresa Pallarès serà la delegada a Tarragona; Rosa Vestit, alcaldessa de Sant Quirze de Besora, serà la representant de la Generalitat a la Catalunya Central, mentre que Ricard Pérez, coordinador de JxCat a l'Alt Pirineu i Aran, serà proposat com a delegat de l'Alt Pirineu. ERC també té decidit de fa dies qui serà la delegada a Madrid. La responsabilitat recaurà sobre l'exconsellera de Justícia Ester Capella.

D'altra banda, també hi ha pendents nomenaments interns de l'estructura de l'administració que depèn de la Generalitat. Segons les fonts consultades, el fins ara responsable de processos electorals, Ismael Peña López, es perfila com a director de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya. Aquest càrrec, que depèn de la conselleria de Presidència, requeia fins ara en Marta Felip de JxCat, exalcaldessa de Figueres. Amb l'arribada de Laura Vilagrà al departament, però, està previst que sigui cessada.

Peña López va agafar rellevància pública a partir de les eleccions del 14 de febrer, ja que va ser l'encarregat de muntar el dispositiu per votar en plena pandèmia de coronavirus. Es va distingir, més enllà del treball tècnic, per fer una comunicació habitual a Twitter dels progressos de l'engranatge electoral.

Ismael Peña-López durant una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio'.

Vergés es perfila per a la mesa

Bernat Solé i Ester Capella no van ser els únics consellers d'ERC que no van continuar amb el nou Govern. Tampoc va seguir, entre d'altres, la consellera de Salut durant els temps més durs de la pandèmia, Alba Vergés, que ara mateix s'ha quedat com a diputada rasa al Parlament. Tot i això, segons ha pogut saber l'ARA, el de Vergés és el nom que agafa més força per ocupar el càrrec de vicepresidenta primera del Parlament, que fins ara tenia Anna Caula però que deixarà per convertir-se en la nova secretària general de l'Esport de la Generalitat. Vergés ja té un passat a la mesa. Abans de ser escollida pel càrrec de consellera el maig del 2018 va ser durant uns mesos secretària quarta de l'òrgan director de la cambra. El nomenament de Vergés no serà automàtic. Quan ERC faci públic el nom, s'haurà de sotmetre a votació del ple del Parlament. Malgrat això, no hi hauria d'haver problema perquè els vots de JxCat i la CUP —més els dels republicans— confirmin la designació.

stats