MOVIMENTS A L’ESQUERRA NACIONAL
Política01/03/2014

ICV també negocia amb crítics del PSC de cara al 25-M

Es disputen amb ERC sumar dirigents com Maragall i Comín

Sara González / Roger Tugas
i Sara González / Roger Tugas

BarcelonaEls crítics del PSC van més cotitzats que mai. No només ERC aspira a ser una pista d’aterratge per a dirigents com l’exconseller Ernest Maragall -un dels candidats més ferms a anar de número dos a les llistes europees dels republicans- o l’exdiputat socialista Toni Comín. També ICV pugna per aglutinar un sector clau per fer possible el sorpasso al partit que lidera Pere Navarro. Entre cella i cella hi tenen especialment les municipals, però no per això deixaran d’intentar-ho de cara a les eleccions del maig.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així doncs, si bé ERC té sobre la taula un esbós de les llistes amb Maragall i Comín -de tres o quatre-, també els ecosocialistes mantenen contactes amb Nova Esquerra Catalana (NECat), la formació que va crear l’exconseller quan va estripar el carnet del PSC. “Ens hem reunit amb ells una vegada i mantenim també contactes amb Comín i Avancem”, asseguren fonts ecosocialistes. De fet, tots ells van ser presents a l’assemblea oberta que ICV va impulsar a principis de febrer.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta trobada va suposar un “punt d’inflexió” per a ICV-EUiA, ja que va servir per obrir diàleg amb activistes, col·lectius i formacions diverses. L’assemblea havia de ser el punt d’inici que havia de culminar en una confluència en un nou subjecte polític d’esquerres i, tal com s’hi va acordar, s’estudiaria plasmar-lo sobretot de cara a les eleccions municipals del 2015, ja que “l’àmbit nacional és més rígid”.

Malgrat tot, això no significa que es tanquin a explorar acords abans, sobretot si ERC ja pressiona per atreure alguns d’aquests dissidents o si grups com NECat ja fan públic que hi volen ser presents. Per això, fonts de la coalició exposen que estan estudiant com “consolidar i donar estabilitat a les relacions” obertes arran de l’assemblea. Quant a Avancem, esperaran que al juny decideixin si volen mantenir-se al PSC o marxar-ne, però en canvi sí que volen “explorar possibilitats” per aliar-se amb grups que ja funcionen al marge, com NECat i l’associació Socialisme, Catalunya i Llibertat, de la qual forma part Comín.

Cargando
No hay anuncios

Per ara, però, sembla que aquests dos grups estan estrenyent més llaços amb ERC de cara als comicis comunitaris. Tot i això, fonts dels ecosocialistes asseguren que si en aquest cas “prioritzen tàcticament” anar amb els republicans, no es tancarà la porta a seguir dialogant per teixir aliances per les municipals. Ara bé, ICV-EUiA té clar que el que ofereix és “un procés de confluència” i, per tant, les organitzacions que hi vulguin participar han de ser coherents amb accions que es puguin explicar amb claredat a la ciutadania.

Un trencaclosques difícil

Cargando
No hay anuncios

Així, segons els ecosocialistes, si NECat plantegés participar en les llistes d’uns i altres al mateix temps, “l’escenari passaria a ser més complex i borrós”. Això no tancaria la porta a una possible aliança amb ICV-EUiA, però la complicaria. A més, la coalició, a diferència d’ERC, no es presenta sola a les europees, sinó que participa en una llista liderada per IU que, a més, probablement sumarà Gerardo Pisarello, un dels impulsors de Procés Constituent, un dels projectes amb què ICV-EUiA també vol confluir. Tot plegat, moviments per aconseguir el paper de referència de l’esquerra ara que el PSC va a la baixa.

ERC crea una web per explicar el 9-N a fora

Cargando
No hay anuncios

El vice secretari general d’internacional i relacions institucionals d’ERC, Jordi Solé, va presentar ahir www.abroad.cat, la web creada pels republicans per explicar a l’exterior, de moment en sis idiomes -castellà, anglès, francès, alemany i portuguès-, el procés sobiranista. “L’escena internacional és una oportunitat i no un llast”, va defensar el dirigent republicà, que creu que està havent-hi un “canvi de tendència en l’opinió pública internacional” i cada cop detecta més suports a les aspiracions de votar. ERC enviarà també els articles de la web a consolats, ambaixades i partits a través d’un butlletí.