Política31/10/2012

'The New York Times' alerta sobre els immigrats catalans sense dret a vot

El diari nord-americà es fixa en el debat independentista entre les comunitats d'origen extracomunitari. Posa l'exemple de Badalona i la gestió política de García Albiol

Ara
i Ara

BarcelonaEnrique Shen, un sikh que viu a Badalona, és el punt de partida d'un reportatge sobre el paper dels immigrats catalans en el debat independentista que publica aquest dimecres el diari nord-americà 'The New York Times'. "El mes passat va esgotar les 10.000 banderes que tenia al seu magatzem per a la gegantesca manifestació a Barcelona en suport a la independència", explica el rotatiu. Però també recull els dubtes de Shen: "Sempre és millor estar en un estat més gran. És com tenir una família més gran que t'ajuda", diu el testimoni.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diari il·lustra amb aquest cas "les complexitats de la identitat a Catalunya, que han contribuït a fer l'economia més important d'Espanya i, alhora, la més diversa, al costat de Madrid, amb comunitats importants de musulmans, sikhs, xinesos i altres".

Cargando
No hay anuncios

'The New York Times' fa notar que 1,5 milions de catalans extracomunitaris no tindran dret a vot en les properes eleccions autonòmiques perquè no tenen la nacionalitat espanyola. També assenyala que el seu pes econòmic no es correspon amb la seva fins ara molt limitada participació al debat independentista.

El diari nord-americà es fixa en el cas de Badalona com un exemple dels "reptes socials i econòmics que afronta Catalunya, sigui quin sigui el resultat del procés separatista" i es fa ressò de l'informe del departament d'Estat dels EUA on atribueix l'arribada de "l'ultraconservador" Xavier García Albiol "en part a la seva visió que vincula els immigrants de Romania i altres nacionalitats a la delinqüència". També recull les declaracins d'Abdelkrim Latifi I Boussalem, de l'associació Amics, que ofereix classes d'islam i d'àrab a Badalona: "Tots els grans partits mostren por per l'islam, mai ha estat fàcil, però com a mínim els altres parlaven amb nosaltres i no es limitaven a dir que som un problema".