LA CRISI DELS SOCIALISTES
Política14/06/2014

El PSC es posa en mans de Parlon per reinventar-se

L’alcaldessa de Santa Coloma i diputada és beneïda pels capitans i genera expectativa al sector crític

Sara González
i Sara González

BarcelonaAclamada per les primeres espases de les principals federacions del PSC, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, és a hores d’ara el centre de les mirades perquè prengui el timó del partit. En el pitjor moment, quan els socialistes es dessagnen com mai, els barons veuen en ella l’oportunitat per esborrar els fantasmes que l’han immers en la pitjor crisi de la seva història. De la mateixa manera que ella -que el novembre del 2009 va prendre la vara d’alcaldessa en el moment més convuls viscut a Santa Coloma- ha aconseguit deixar enrere l’ombra d’un alcalde emmanillat i empresonat pel cas Pretòria. Ara, però, el repte és majúscul.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Parlon està disposada a prendre el risc i els que l’esperonen donen per fet que serà així. Però fonts pròximes a la dirigent van confirmar ahir al vespre a l’ARA que l’anunci definitiu no el farà fins que acabi la ronda de contactes que ha iniciat. Ahir, per exemple, va dinar amb primers secretaris de les principals federacions, les que empenyen per catapultar-la. “Reuneix les condicions per liderar el partit en aquests moments. És una cara nova però amb experiència de govern”, assegura un d’ells. “Pot liderar el projecte socialista en un moment en què necessitem que les persones i els equips connectin molt millor amb els ciutadans”, va dir-ne l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín.

Cargando
No hay anuncios

El difícil gir sobre el 9-N

A favor de Parlon hi juga el fet de ser una dirigent que té l’aval de les federacions més potents, com les de Barcelona i el Baix Llobregat, però a la vegada és una figura tolerada per una part del sector crític. En concret, pel moviment Avancem, que lidera Joan Ignasi Elena. A més, és diputada, de manera que podria dirigir ella mateixa el canvi també al Parlament, on ja s’apunta que Eva Granados podria ser un dels seus puntals. Recosir el partit, però, no serà fàcil per a ningú que assumeixi el timó en aquest moment. Sobretot perquè mentre Parlon és conscient que el partit no es pot permetre més alineacions amb el PP i Ciutadans en el debat sobiranista, hi ha un sector de pes al PSC que demana que no es toqui ni una coma del relat que garanteix la sintonia amb el PSOE i que ha defensat en els últims mesos Pere Navarro. Amb tot, ara que Eduardo Madina, que manté bona relació amb Parlon, està en la cursa per liderar el PSOE, fonts que coneixen bé l’alcaldessa consideren que la discrepància amb el dret a decidir podria donar un tomb. “Si algú pot convèncer Madina perquè toleri la consulta és ella”, asseguren.

Cargando
No hay anuncios

Els crítics sí que esperen un gir clar en aquest sentit, arran del congrés que podria celebrar-se el 19 o 20 de juliol. Així l’hi va comunicar ahir el mateix Elena a Antonio Balmón, que està liderant les converses per fer una proposta demà al consell nacional. I el fins ara número dos de Navarro al PSC és justament un dels que s’oposen a un canvi de rumb sobre el 9-N. També l’actual portaveu parlamentari, Maurici Lucena -que no descarta plegar de diputat-, va demanar ahir en declaracions a Catalunya Ràdio que no hi hagi canvis en aquesta qüestió espinosa.

Amb més reticència veuen Parlon altres dirigents del sector crític. En concret, els que ja tenen molt avançada una escissió amb una nova marca electoral, que consideren que el congrés està sent “pasterejat” pels barons territorials quan l’objectiu ha de ser reconnectar amb les bases. Sigui com sigui, els candidats es posaran en mans de la votació dels més de 20.000 militants que té el partit. Per ara, la proposta que està sobre la taula és, segons alguns dirigents, que els aspirants hagin de recollir 2.000 avals, és a dir, el 10% dels suports, una xifra que molts consideren excessiva perquè dificulta que es puguin presentar més candidats. Si no es canvia de parer, demanaran demà al consell nacional que sigui rebaixada.

Cargando
No hay anuncios

Els possibles rivals

Aquesta condició serà determinant perquè Parlon tingui rivals si finalment fa el pas. Ahir també el regidor de Palafolls Josep Rueda es va postular per ser candidat un cop conegui els termes del congrés. Amb 37 anys, és llicenciat en dret i infermeria. “La concurrència de diversos candidats reforça el procés, fomenta la participació dels afiliats i eixampla més el missatge”, va dir a través de Twitter. A més, segons ha pogut saber l’ARA, hi ha una altra aspirant que està a l’expectativa per decidir si fa o no fa el pas d’optar al lideratge del PSC. I és que el fet que Parlon tingui un perfil per ser primera secretària però també candidata a unes eleccions catalanes pot empènyer algú que es reservava a sortir ja a la palestra.

Cargando
No hay anuncios

Qui no participarà en la cursa serà Miquel Iceta, ni tan sols per pilotar la gestora que probablement dirigirà el partit fins al congrés del juliol. Es busca una figura més neutral. El que sí que pren cos és la creació d’un comitè de caràcter més reflexiu que, al marge i en paral·lel al dia a dia, vetlli per la línia estratègica i ideològica del partit i que podria estar encapçalat per algú com l’exlíder Raimon Obiols. La partida, doncs, està servida i el tauler de joc es definirà en els pròxims dies.

El territori aposta per la república

Cargando
No hay anuncios

El debat sobre la monarquia és una altra qüestió que divideix el PSC. En el pròxim ple al Parlament s’hauran d’enfrontar a una votació d’una moció d’ICV-EUiA a favor del referèndum. Els socialistes, la direcció dels quals ha esquivat donar suport a una votació sobre aquesta qüestió, tindran, de nou, un problema. Sobretot després de veure com la federació del PSC del Camp de Tarragona va votar ahir una resolució a favor de la república i el PSC de Girona ho farà també dilluns. Altres ajuntaments també hi podrien donar suport.