Terrabastall a JxCat Girona: “Si perdem l’alcaldia, perdrem un símbol”
El partit ha de buscar un nou candidat a la capital gironina després de la renúncia de la fins ara alcaldable, Assumpció Puig
GironaGuerra oberta a JxCat Girona. La fins ara alcaldable, Assumpció Puig, va decidir plegar per les “disputes internes” que posaven en dubte el seu lideratge. Algunes veus del partit van qüestionar des del primer minut la seva tria com a candidata, però ha sigut en els últims deu dies que tot s’ha precipitat i les diferències han acabat esclatant. Ara la formació es troba que, a vuit mesos de les eleccions, no té candidat per intentar revalidar l’alcaldia i, abans d’escollir-lo, haurà de llimar el malestar i la divisió que hi ha a les seves files. Els motius que han portat els postconvergents a la situació actual són diferents en funció de la persona a qui ho preguntis: alguns culpen la coordinadora local –“Quan els belluguen la cadira, alguns salten amb el que faci falta”– i d’altres l’ara excandidata –“No ha comptat amb ningú del partit, tot s’ho feia sola”–. L’ARA ha parlat amb diferents representants de la secció local de JxCat, però tots han posat com a condició que no surti el seu nom.
L’origen de la batalla se situa a finals de maig, quan l’actual alcaldessa, Marta Madrenas, va comunicar que no repetiria com a cap de llista. L’endemà l’exdegana del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya Assumpció Puig va anunciar que es presentaria a les primàries amb un vídeo en què destacava que tenia el suport de Madrenas i de Carles Puigdemont –que ha seguit molt de prop els moviments de les últimes setmanes–. “Es va veure clar que el procés de primàries estava manipulat. Puig coneixia els plans de Madrenas abans que la resta i el vídeo n’és la prova: el va penjar a les 9 del matí, en un dia assolellat, quan aquell dia plovia. I després vam saber que uns dies abans havia anat a Waterloo”.
Oficialment, només es va presentar una altra candidatura a les primàries, la del militant Santi Baone, però se’n va desdir al cap de vint-i-quatre hores. Paral·lelament, una altra militant es va plantejar fer el pas, però Puigdemont li va demanar que s'ho repensés per no obrir una guerra civil al partit. Finalment, com a única candidata, Puig va rebre l’aval de les bases per ser la nova alcaldable de JxCat a Girona.
Una filtració, el detonant de la disputa
La nova cap de llista va començar a treballar en la precampanya, amb reunions i trobades amb diferents sectors de la ciutat. També es va començar a fer el seu equip, tot i que li va costar trobar un director de campanya: després que diverses persones declinessin l’oferta, va optar per donar-li el càrrec a Joan Alcalà, que va ser regidor entre el 2011 i el 2019.
“Des del principi es va qüestionar la seva tria perquè ningú la coneixia a la ciutat. A més, a mesura que s’anava trobant amb gent, creixien els dubtes perquè tothom sortia desencantat de les trobades. Et deien que havia sigut molt educada, però que no sabia com funcionava la ciutat ni tampoc tenia cap projecte o proposta per a Girona”. A més, hi ha juntaires que critiquen que no va comptar ni amb els representants del partit ni amb els de l’Ajuntament: “Hem estat sempre a la seva disposició, però no ha tingut cap relació amb els regidors, i no sé si està al cas de la feina que ha fet cada regidoria”.
Davant d’aquest malestar, fa uns dies es van fer dues reunions a la seu de JxCat. A la primera hi va assistir tot l'equip de campanya de Puig. A la segona hi eren els 14 membres de la coordinadora, que van escriure una carta dirigida al secretari general de Junts, Jordi Turull, i al d’organització, David Saldoni, per demanar-los que intervinguessin: estaven preocupats per la marxa de la precampanya. Abans que finalitzés la trobada, un dels membres de la coordinadora, Joan Alcalà, va anunciar que deixava el càrrec perquè passava a dirigir la campanya de Puig.
L’endemà va aparèixer a la premsa el contingut de la missiva, cosa que també va ser motiu de discussió: alguns apunten que va ser un membre de la coordinadora qui va filtrar la carta, mentre que d’altres diuen que va ser Joan Alcalà. Fos qui fos, el que està clar és que la publicació va provocar una batussa amb múltiples acusacions creuades.
Dards a tort i a dret
En la seva carta de renúncia, la fins ara alcaldable va carregar contra els representants locals: “La meva aposta per la ciutat es manté ferma, però no vull entrar en el fang que alguns companys han plantejat […]. Ara mateix s’hauria d’estar parlant entre tots de Girona, de la ciutat que volem i, en lloc d’això, estem immersos en disputes internes”. Fins i tot, en declaracions a la premsa, Puig va afirmar que s’havia sentit “maltractada” per la coordinadora.
La direcció local es va reunir aquest dimecres al vespre d’urgència i, en un comunicat, van respondre als retrets de l’arquitecta: “Coincidim amb Assumpció Puig en la seva diagnosi de falta de sintonia i de capacitat de fer equip que ha tingut”.
Aquest dilluns el partit celebra una assemblea per mirar de reconduir la situació, però es preveu que no serà plàcida. Alguns militants han anunciat que demanaran a la coordinadora que plegui perquè consideren que són els responsables de la contesa actual: “S’ha de fer foc nou. Tothom al carrer i noves eleccions al comitè local”. I d’altres estant pendents de si la direcció actual proposa un candidat alternatiu, per decidir si fan el pas i es presenten com a alcaldables. De fet, en el si del partit, sonen uns quants noms per rellevar Puig, però alguns depenen de com acabi la crisi a la Generalitat.
Sigui qui sigui, l’única cosa que està clara és que JxCat necessitarà una cara coneguda i amb prou cintura per seduir els gironins i, sobretot, per posar pau entre els diferents sectors enfrontats. “Ens hi estem jugant molt més que una alcaldia: si perdem Girona, perdrem un símbol”, adverteix una veu històrica del partit.