Eleccions europees 2024

Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica deixarà el govern espanyol per fer el salt a les institucions comunitàries

MadridTeresa Ribera serà la candidata del PSOE a les eleccions europees del 9 de juny. El nom de la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica sonava des de feia setmanes i finalment els socialistes l'han confirmat aquest dimecres al matí. "Amb l'elecció de Ribera, els socialistes espanyols ratifiquen la seva aposta per liderar la transició energètica a Europa", diuen en un comunicat després que la comissió executiva federal del PSOE hagi decidit oficialment proposar-la com a cap de llista. Aquesta decisió implicarà la seva sortida del govern espanyol, després de la de Nadia Calviño, que també va fer el salt a una institució europea –lidera el Banc Europeu d'Inversions (BEI)–. Pedro Sánchez haurà de designar ara el seu relleu, que podria ser la seva número 2, Sara Aagesen, actual secretària d'estat d'Energia.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La tria de Ribera es fa amb la idea de situar-la després dels comicis com a possible comissària d'Energia europea, o com a mínim això és el que voldrien els socialistes europeus. En tot cas, aquest és un procediment paral·lel que, per ara, no és immediat. La que serà la número 1 del PSOE a les eleccions al Parlament Europeu ha dit a X que cal una Europa "més justa i solidària, més social, verda i feminista". Fa dues setmanes, des de Brussel·les, Ribera ja es definia a ella mateixa com un "actiu important" del seu partit de cara a les europees i, el mateix dia, en plena gira per defensar el reconeixement de Palestina, Pedro Sánchez la lloava com a "referència" en els àmbits "nacional, internacional i multilateral". "Pot ser tot el que ella es proposi", va assegurar.

Cargando
No hay anuncios

Ribera ha sigut un dels puntals de Pedro Sánchez en l'última legislatura, precisament per les negociacions amb Brussel·les. Va ser qui va promoure la reforma del mercat elèctric que d'entrada la Comissió Europea veia amb escepticisme i que amb el temps va acabar considerant que era l'única sortida a la crisi. També va tenir un paper clau en la COP de Madrid, designada per les Nacions Unides com a "facilitadora" per desbloquejar acords. Ribera, que va entrar al govern espanyol amb un perfil tècnic molt vinculat a les qüestions energètiques, ha anat cultivant el seu perfil més polític.

Cargando
No hay anuncios

En el moment més greu de la crisi, quan Europa plantejava que els estats membres havien d'optar per retallades, la ministra va disparar un dard al nord: “No acceptem les retallades, aquí no hem viscut per sobre de les nostres possibilitats energètiques", va dir. Una frase molt sonada perquè, implícitament, feia referència a les acusacions contra Espanya durant la crisi financera d'haver viscut per sobre de les seves possibilitats.

El seu càrrec l'ha portat a tenir llargues discussions amb el sector energètic. La més recent, amb Repsol, amb qui el xoc és sobre el paper que han de tenir els combustibles fòssils. Però també ha tingut enfrontaments amb Iberdrola al voltant de la reforma del PVPC. Amb Endesa, en canvi, en general hi ha hagut bona sintonia.