Política14/09/2016

Teresa Pitarch optarà a la presidència del PDC a Barcelona amb la intenció de renovar el grup municipal

El moviment del afins a Germà Gordó defensa limitar els mandats a vuit anys i "separació de poders" entre l'Ajuntament i el partit

Gerard Pruna

BarcelonaUn dels punts clau en les primàries que el Partit Demòcrata Català (PDC) celebrarà els propers dies 30 de setembre i 1 d'octubre per escollir els seus càrrecs territorials serà Barcelona, on l'enfrontament per pilotar la federació fa mesos que es cou. Aquest dimecres Teresa Pitarch -alineada amb Germà Gordó- ha oficialitzat la seva intenció de disputar la presidència de la federació a la regidora de l'Ajuntament de Barcelona Mercè Homs.

Inscriu-te a la newsletter Reflexions en nombres rodonsUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pitarch ha assegurat que la seva candidatura -que du el nom de 'el temps de les cireres' prenent com a referència la novel·la de Montserrat Roig-, pretén formar un equip de consens que permeti al PDC recuperar el lideratge a la ciutat que, ha dit, "s'ha perdut en els últims anys". Pitarch, que avui ha estat acompanyada pel líder del PDC a Nou Barris, Edgar Collado, presentarà en els propers dies l'equip amb que optarà a dirigir la federació de Barcelona, un cop hagi acabat de parlar amb espais com Reagrupament, Nous Catalans, Llibergència i Generació Llibertat.

Cargando
No hay anuncios

El moviment que encapçala Pitarch aspira a que Barcelona abandoni "la decadència i la paràlisi", i vol fer de l'oposició a les polítiques d'Ada Colau "i la seva xerrameca" el fil que uneixi el PDC i permeti al partit ser una formació forta a la capital catalana. Una unió que permeti, entenen, que el partit no sigui "presoners de famílies polítiques ni de cognoms", en un dard a la seva contrincant Mercè Homs, -germana del portaveu al Congrés, Francesc Homs-.

No ha estat l'únic, preguntada per si ella era afí a Germà Gordó, ha respost que és amiga de l'exconseller i que espera que li doni suport com també li agradaria que li donessin Artur Mas i Xavier Trias: "Jo sóc amiga de Germà Gordó, però no sóc 'germana", ha rematat.

Cargando
No hay anuncios

Limitació de mandats i separació entre grup municipal i partit

Tanmateix, Pitarch ha dit estar oberta a arribar a un acord amb Mercè Homs si és perquè s'integri en la seva llista. Una possibilitat remota que implicaria que la regidora acceptés el decàleg que planteja El temps de les cireres i que inclou, entre altres aspectes, una limitació de mandats a vuit anys que obligaria a l'ara regidora -i a tots els seus companys al consistori- a deixar l'Ajuntament a les properes eleccions.

Cargando
No hay anuncios

El decàleg també imposa una separació de poders entre partit i grup municipal que impedirà al líder de la federació barcelonina ser al mateix temps president del PDC a l'Ajuntament. Pitarch ha explicat que "ara mateix" ella no es planteja presentar-se a l'alcaldia, però ha subratllat que en tres anys que falten fins a les properes eleccions municipals poden passar moltes coses.

Sigui com sigui, si prospera el decàleg proposat per la candidatura, qui vulgui aspirar a ser el candidat del PDC a Barcelona haurà de complir una sèrie de requisits, com ara poder demostrar un "arrelament" al districte pel que es presenti. A més, el moviment que encapçala Pitarch vol forçar que es tingui en compte el treball previ sobre el territori a l'hora d'escollir els candidats i que els 10 primers llocs de la llista incloguin, per força, un representant de cada districte.

Cargando
No hay anuncios

Una tercera candidatura

Més enllà de les candidatures de Pitarch i Homs, a la tarda s'ha presentat una tercera llista. A través de Twitter, Glòria Freixa i Quim Clavaguera s'han postulat per liderar la federació de Barcelona del PDC. "Presentem candidatura renovadora al PDC Barcelona. Oberta a tothom", han anunciat a través de Twitter amb una fotografia dels dos.

Cargando
No hay anuncios

Fonts properes han explicat a l'ACN que Freixa i Clavaguera formen part del grup intern de l'antiga CDC Generació Llibertat, però que l'objectiu és que aquesta candidatura no sigui només la d'aquest col·lectiu, sinó que aplegui altres sensibilitats i perfils. Freixa és la presidenta d'Òmnium Cultural a Sarrià-Sant Gervasi, i va ser candidata al Senat en les eleccions del 20-D. Clavaguera és president de la sectorial de Justícia del partit i va ser el número dos al Senat per Barcelona en els comicis del 26-J.