POLÈMIQUES BEATIFICACIONS

Teresa Forcades reclama a l'Església catòlica que demani perdó per haver donat suport a Franco

La impulsora de Procés Constituent defensa, però, que és a l'Església on més llibertat ha trobat fins ara per expressar les seves opinions

Una imatge de l'entrevista d'Antoni Bassas a Teresa Forcades
Efe
12/10/2013
3 min

BarcelonaLa monja benedictina i impulsora de Procés Constituent Teresa Forcades ha reclamat a l'Església catòlica que demani perdó pel seu suport al franquisme i renunciï als privilegis que encara conserva per haver col·laborat amb la dictadura, i considera "un insult" que encara no s'hagin retut honors públics a les víctimes de Franco. En una entrevista amb Efe, la monja ha opinat sobre la beatificació dels 522 religiosos que diumenge se celebrarà a Tarragona, en un acte que pretén ser únicament religiós. "No tinc cap opinió crítica per beatificar una persona assassinada per defensar la seva fe, però l'acte de demà, com qualsevol acte, té una dimensió política, i no dic que aquesta dimensió sigui desitjada pels promotors eclesiàstics".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La monja ha recordat que encara que el procés per honrar els religiosos assassinats s'ha denominat de beatificació dels màrtirs del segle XX, "al començament de les seves causes eren màrtirs de la Guerra Civil", i que "això no podem obviar-ho".

Forcades ha remarcat que els assassinats dels religiosos van ocórrer "dins d'un conflicte polític, un conflicte que va acabar en una situació de dictadura franquista, i en aquesta dictadura l'Església catòlica no va tenir un paper neutre sinó que va donar suport al règim franquista".

Aquest suport de l'Església a Franco no va ser, segons Forcades, "només genèric, sinó que hi ha familiars que encara avui busquen persones desaparegudes durant el règim i que esmenten persones destacades de l'Església com a delators que van donar llistes de noms". "Aquesta és una ferida oberta i, davant aquesta col·laboració amb el franquisme de l'Església catòlica, encara avui no hem fet una reavaluació crítica i no hem demanat perdó per la nostra associació amb un règim violent i antidemocràtic que va assassinar centenars de milers de persones", ha sentenciat la benedictina. A més, ha denunciat que el suport de l'Església al franquisme els va reportar "uns beneficis i privilegis parcialment encara vigents avui".

Per Forcades, la relació que encara avui manté l'Església amb l'Estat "no és la ideal" ni per a l'Estat ni per a l'Església, perquè, ha dit, "l'ideal és la separació Església-estat, això és l'ideal per respectar el pluralisme democràtic". La monja ha afegit: "Sempre que l'Església s'ha associat amb el poder, sempre ha anat en detriment de la seva missió, que és l'anunci lliure de l'Evangeli".

La religiosa també ha criticat que a les beatificacions de diumenge hi acudeixin les autoritats civils i que part de les despeses s'hagin finançat amb diners públics. "Aquesta participació pública és un insult a les víctimes i els familiars de les víctimes que encara no han rebut honors públics", ha dit Forcades.

La benedictina ha insistit que l'Església catòlica ha de "fer un reconeixement públic" del seu paper en la dictadura i "demanar perdó a la societat". "Però, en comptes de fer això, els meus germans benedictins al Valle de los Caídos fan una celebració diària de l'eucaristia a la tomba del general Franco", ha afegit. "Per què fem això? Com és que no ho hem revisat? Per què no ho hem eliminat?", s'ha preguntat la monja.

Malgrat la seva crítica a l'Església per col·laborar amb el franquisme, Teresa Forcades, que també és doctora en sanitat, ha defensat que és a l'Església catòlica on més llibertat ha trobat per expressar les seves opinions: "Més que a la universitat o als centres mèdics en els quals m'he mogut", ha dit. "Dins de l'Església hi ha menys dimensió repressora i és on he trobat un major respecte per les opinions diferenciades", ha conclòs.

stats