La jutge avala el tercer grau als presos però els manté a Lledoners fins que es pronunciï el Suprem

Acusa la Fiscalia de fer manifestacions "esbiaixades i tendencioses" i buscar un "càstig exemplar"

D'esquerra a dreta, Quim Forn, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Raül Romeva, saludant a la gent minuts abans d'entrar a la presó de Lledoners sense el tercer grau
Gerard Pruna
19/08/2020
3 min

BarcelonaAval al tercer grau dels presos polítics. La jutge de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya ha desestimat els recursos de la Fiscalia contra el règim de semillibertat per a Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Jordi Cuixart. Tanmateix, tots ells hauran de seguir a la presó perquè la magistrada considera que la suspensió del tercer grau s'ha de mantenir fins que el Tribunal Suprem resolgui la qüestió en fase d'apel·lació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un escrit molt dur contra la Fiscalia, la jutge tomba els arguments del ministeri públic i defensa que els líders independentistes compleixen els requisits necessaris per poder gaudir del tercer grau. Així, defensa que han passat un "temps rellevant" entre reixes i que s'han complert els objectius de "reeducació i reinserció" de tots ells.

I per què no poden gaudir del tercer grau immediatament si la jutge ja l'ha avalat? Doncs perquè la magistrada interpreta que la interlocutòria del Tribunal Suprem del 23 de juliol ho impedeix. En aquell text, el tribunal feia un gest sorprenent i apel·lava a la disposició addicional cinquena de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ) per establir que amb un recurs de la Fiscalia n'hi hauria prou per suspendre immediatament l'aplicació de qualsevol element que contribuís a l'excarceració dels presos. Ara, doncs, caldrà esperar que el ministeri públic recorri davant de l'alt tribunal i que aquest es pronunciï definitivament sobre el tercer grau.

Tot i que a diferència del que va fer el jutge de vigilància penitenciària número 1 de Barcelona amb Carme Forcadell i Dolors Bassa –que segueixen gaudint del tercer grau–, la magistrada a qui corresponen els afers de Lledoners sí que va acceptar la pretensió de la Fiscalia de suspendre immediatament el règim de semillibertat dels presos, en la interlocutòria feta pública aquest dimecres la jutge es mostra molt dura amb la Fiscalia, a qui acusa de fer una argumentació "esbiaixada, incompleta i tendenciosa" per intentar revocar el tercer grau.

En concret, la jutge censura que el ministeri públic vulgui que la condemna del Suprem s'estengui també a una condemna de l'itinerari penitenciari del pres, "obstaculitzant i impedint" que gaudeixi de permisos i beneficis corrents. Així, recorda que el mateix Tribunal Suprem va rebutjar fixar en la condemna l'obligació que els presos haguessin de complir la meitat de la pena abans de poder accedir al tercer grau.

Una administració penitenciària del segle XXI

Sobre la insistència de la Fiscalia en el fet que els presos no hagin fet un tractament específic sobre el delicte de sedició, la jutge també és contundent, i sosté que a "l'administració penitenciària moderna i actual del segle XXI no existeix un protocol de programació de tractament per a l'específic delicte de sedició". En aquest sentit, subratlla en diverses ocasions que la normativa penitenciària no "imposa l'obligació al condemnat de penedir-se ni de declarar-se culpable i que prescindeixi de la seva declaració d'innocència". Per això, defensa, n'hi ha prou amb els informes dels equips de tractament penitenciari de Lledoners, que afirmen que els presos "reconeixen la seva responsabilitat i participació" en els fets provats. Argumenta, a més, que el risc de reiteració delictiva és nul perquè estan inhabilitats per exercir càrrecs públics.

La duresa de la jutge arriba al punt d'acusar la Fiscalia de basar els seus arguments en principis com "la culpabilitat, el càstig i el penediment", principis que considera "més propis d'un sistema decimonònic" que de la legislació actual.

A més, l'escrit de la jutge qüestiona la insistència de la Fiscalia en dubtar sobre els programes i activitats de reinserció dins la presó, preguntant fins i tot pel nombre concret de sessions realitzades i els seus horaris: "Això és inacceptable en tant que un requeriment d'aquestes característiques mai ha estat plantejat pel fiscal en el cas de cap intern del qual tingui notícia aquesta jutjadora, ni tan sols en delictes molt greus amb exercici de violència contra les persones, abusos sexuals a menors o casos de multireincidència delictiva", remarca la magistrada, que considera que de l'argumentació de la Fiscalia se'n desprèn la voluntat de "donar un càstig exemplar" als condemnats per l'1-O.

Després de la decisió de la jutge de mantenir-lo a la presó tot i l'aval al tercer grau, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha fet una crida a la societat catalana a no distreure’s davant dels tripijocs dels poders de l’Estat: “Entre jutges, tribunals i fiscals, que no ens facin perdre més el nord a nosaltres: amnistia i autodeterminació”, ha afirmat.

stats