DRET A DECIDIR
Política22/10/2014

Temptejos per refer ponts abans del 9-N

Mas i Junqueras es reuniran aviat per explorar fórmules de mobilització que també avali ICV-EUiA

Oriol March / Roger Tugas
i Oriol March / Roger Tugas

BarcelonaArtur Mas va rebre ahir un missatge d’Oriol Junqueras en què li demanava trobar-se per tractar en privat el nou escenari obert arran del trencament de la unitat i focalitzat ara en el procés de participació del 9-N. Mas, que sempre ha presentat el “consens polític” com un element bàsic per seguir endavant amb el procés, es va mostrar predisposat a la trobada, que se celebrarà aviat. Han passat nou dies de la cimera al Palau de Pedralbes en què es va esberlar tot, i només en queden 17 per al 9-N, així que els partits sobiranistes intenten recompondre una mínima unitat després de jornades de tensió, trobades bilaterals i “preacords” que no s’han materialitzat.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Govern va mirar de rebaixar el to del dia anterior i el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va admetre que el principi d’acord anunciat dilluns per dotar de garanties el 9-N no havia arribat a bon port. “L’executiu té la disponibilitat absoluta per recompondre la unitat”, va indicar Homs, disposat a “esborrar” tot el que va passar a la cimera del trencament. “Valdria la pena sumar esforços on hi ha coincidències”, va argumentar el conseller de la Presidència, fent una crida a la col·laboració per al nou 9-N, que ja compta amb gairebé 30.000 voluntaris. Del discurs públic del Govern han desaparegut les eleccions plebiscitàries. Qualsevol referència és per dir que és competència “exclusiva i indelegable” de Mas anticipar els comicis, com l'hi demanen ERC, ICV-EUiA, l’ANC i Òmnium. Ahir Homs ni tan sols va voler tractar la llista unitària.

Cargando
No hay anuncios

Homs, en un intent de rebaixar la tensió, fins i tot va mirar de fer marxa enrere en la comparació que va fer entre Joan Herrera i el PP i Ciutadans, després que el líder ecosocialista manifestés que “no aniria a votar” en el procés de participació del 9-N. “No tinc intenció d’ofendre ningú”, va afirmar el conseller.

L’esquerra i el Govern ja parlen

Cargando
No hay anuncios

Al flanc d’esquerres del bloc sobiranista, el nivell de frontisme també va baixar alguns graons. Dilluns hi va haver reunions entre ERC, ICV, EUiA i la CUP, que es van repetir ahir al matí. L’objectiu era pactar un document de propostes unitàries per plantejar al Govern reivindicacions de cara a incrementar les garanties del 9-N, però la CUP va decidir enterrar les converses per centrar-se a fer campanya per a la votació ideada per l’executiu. “És un espectacle que no se’l mereix ningú. Entenem que aquest no és l’esquema correcte, i ens retirem”, va notificar el diputat Quim Arrufat, que creu que aquestes negociacions i les referències a unes eleccions resten protagonisme a la votació del 9-N.

Aquest gir va fer canviar l’estratègia d’ERC i ICV-EUiA, tot i que aquests partits ja volien reiniciar el diàleg amb l’executiu. “Avui [per ahir] tocava parlar amb el Govern”, va apuntar la secretària general d’ERC, Marta Rovira, que va afirmar que els republicans es “bolcaran” en el 9-N. Fonts del partit afirmen que Junqueras plantejarà a Mas mesures per “engrescar la votació, integrar tothom i centrar-se ja en el 9-N”. ERC entén que una jornada poc exitosa pot suposar un cop moral al sobiranisme. I una de les fórmules per sumar ICV-EUiA –els més dubtosos fins ara– i que ja havien analitzat la coalició i ERC seria buscar fórmules per combinar la votació amb la denúncia a instàncies internacionals que l’Estat no permet fer la consulta. De fet, el diputat d’ICV-EUiA Joan Mena va cridar a recompondre la unitat a l'entorn d’una mobilització que acompanyi el procés participatiu, una opció a la qual Homs no va tancar la porta. I és que segons fonts d’ICV-EUiA ja hi ha converses discretes però esperançadores en aquest sentit. On hi ha més dificultats és en la seva demanda que el Govern deixi d’afirmar que la votació del 9-N és una consulta.

Cargando
No hay anuncios

Això no vol dir que ERC aparqui la demanda d’eleccions, tot i que ara ho fa de manera més inconcreta. Rovira va reclamar al Govern que assumeixi el compromís de fer-les aviat, sense especificar el dia, però CiU rebutja que es pressioni Mas.

El TC, a punt per sentenciar

Cargando
No hay anuncios

Mentre a Catalunya s’intenta recompondre la unitat, el Tribunal Constitucional (TC) ja ho té tot a punt per decidir sobre el decret de convocatòria que Mas va signar el 27 de setembre. Segons fonts jurídiques consultades per Efe, si el president del TC, Francisco Pérez de los Cobos, ho determina, el tribunal podria sentenciar sobre la consulta la primera setmana de novembre, com va avançar l’ARA. Així, el tribunal passaria directament a tractar el fons de la qüestió –la convocatòria– i no les al·legacions presentades. Tot plegat mentre el govern espanyol planteja com ataca legalment el procés de participació del 9-N.

Pros i contres de la llista unitària, segons Moody’s

Cargando
No hay anuncios

L’agència de qualificació Moody’s pronostica que la formació d’una llista unitària entre Artur Mas i les forces sobiranistes en unes eleccions plebiscitàries tindria conseqüències positives sobre la nota que l’agència concedeix al deute de Catalunya. En canvi, Moody’s avisa que la nota d’Espanya “potencialment” es veuria empitjorada, segons detalla en una nota dirigida als inversors. D’altra banda, la inexistència d’aquesta llista unitària seria perjudicial tant per a la nota de Catalunya com per a la d’Espanya. Una candidatura conjunta reuniria, diu l’agència, una gran força negociadora, i Catalunya “molt probablement podria satisfer les seves demandes, particularment les que estan relacionades amb un augment dels recursos fiscals”.