Política15/03/2018

Estrasburg evita tombar les decisions del TC sobre la investidura

Dos particulars havien demanat un dictamen al Tribunal de Drets Humans

Alicia Sans
i Alicia Sans

ParísEl Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha rebutjat aplicar mesures cautelars contra el vet del Tribunal Constitucional (TC) a la investidura a distància de Carles Puigdemont. Dos particulars, Eulàlia Camps Rosell i Daniel Rosés, van sol·licitar al TEDH que suspengués d’immediat la decisió del TC del 27 de gener passat. Tres dies abans del ple d’investidura de Puigdemont, l’alt tribunal espanyol va acordar una sèrie de requisits perquè el cap de llista de Junts per Catalunya pogués ser investit. Entre les condicions que el TC va imposar hi havia l’autorització del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, i també la prohibició del vot delegat des de l’estranger pels diputats exiliats. Mesures destinades a forçar que Puigdemont només pogués ser investit si tornava a l’Estat, fet que hauria provocat la seva detenció immediata.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Tribunal d’Estrasburg va desestimar les dues peticions al febrer, una a principis de mes i l’altra a finals, ja que totes dues estan fora de l’àmbit d’aplicació de l’article 39 del reglament de la cort europea. En virtut d’aquest article, el TEDH pot dictar mesures provisionals només “en circumstàncies excepcionals” i d’obligat compliment per a l’estat membre corresponent. En altres paraules, el tribunal d’Estrasburg aplica aquest article quan “considera que el sol·licitant corre un risc de dany greu o irreparable si la mesura no s’emprèn”. El TEDH “només acorda l’adopció de mesures cautelars en circumstàncies clarament definides”, detallen des del Tribunal, i “quan existeix el risc que es produeixin violacions greus del Conveni Europeu de Drets Humans”. És per això que des del TEDH reconeixen que “bona part de les sol·licituds de mesures provisionals [que reben] no són pertinents i es rebutgen”.

Cargando
No hay anuncios

Risc per la vida

L’article 39 s’aplica majoritàriament en casos d’expulsions o extradicions. Per exemple, si els jutges temen que, un cop executades aquestes mesures, existeix algun tipus d’amenaça contra la vida de la persona (l’article 2 del Conveni empara el dret a la vida) o maltractaments, prohibits en l’article 3. Des d’Estrasburg es precisa que, “excepcionalment”, les mesures cautelars també es poden aplicar en algunes peticions relacionades amb el dret a un procés equitatiu o bé amb el dret al respecte de la vida privada i familiar.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, el TEDH no dicta mesures cautelars per obtenir l’alliberament d’un sol·licitant encarcerat durant l’espera de la decisió del Tribunal pel que fa a l’equitat d’un judici, per garantir la celebració d’un referèndum o bé per evitar la dissolució d’un partit polític.