Política28/05/2019

Estrasburg rebutja el recurs de Forcadell contra la suspensió del ple de la DUI del 9 d'octubre del 2017

El TEDH creu que el Constitucional no va vulnerar el dret de reunió del Parlament

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaEl Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg ha desestimat un recurs de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i una setantena de persones més en contra de la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre el ple del 9 d'octubre del 2017, convocat per aplicar els resultats del referèndum de l'1 d'octubre. Estrasburg considera que el TC no va vulnerar el dret de reunió ni expressió del Parlament, ni tampoc el dret dels diputats afectats a recórrer la decisió i tenir un judici just.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després del referèndum de l'1 d'octubre del 2017, la llavors presidenta del Parlament va convocar un ple d'acord amb la llei del referèndum, suspesa pel Tribunal Constitucional, per tal d'aplicar els resultats de la votació, en què va guanyar el 'sí' a la independència. Tanmateix, els diputats del PSC van presentar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional perquè suspengués de manera cautelar la sessió plenària. Una decisió que va ser excepcional, perquè mai abans s'havia decidit suspendre un ple convocat per la presidència de la cambra.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, Forcadell va optar per convocar un altre ple perquè el president de la Generalitat va sol·licitar comparèixer, el dimarts 10 d'octubre, d'acord amb la seva prerrogativa a fer-ho –sense citar la llei del referèndum–. Va ser allà on l'expresident Carles Puigdemont va anunciar la suspensió de la declaració d'independència per donar espai al diàleg.

Cargando
No hay anuncios

Arran de la suspensió del ple del dia 9, però, diputats de Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot van portar el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans. Els parlamentaris argumentaven que la mesura de l'alt tribunal espanyol suposava una "greu infracció" i "ingerència" a la cambra parlamentària, a més d'afirmar que no va haver-hi temps de preparar un recurs contra la decisió. És per això que asseguraven que s'havien vulnerat fins a quatre articles de la Convenció Europea dels Drets Humans: la llibertat d'expressió, d'associació i d'assemblea (articles 10 i 11), el dret a les eleccions lliures (article 3 de Protocol número u) i l'article 6 de la Convenció Europea de Drets Humans sobre el dret a un judici just.

Cargando
No hay anuncios

Els arguments d'Estrasburg per rebutjar el recurs

Segons argumenta el tribunal, que ha pres la decisió per unanimitat, el Tribunal Constitucional no va vulnerar aquests drets al suspendre el ple. El TEDH reconeix que hi va haver una "interferència" per part de l'alt tribunal de la llibertat d'assemblea, però considera que està "justificada", ja que està previst per la llei orgànica del TC que aquest organismes adopti mesures preventives. També afegeix que el veto era "previsible", tenint en compte que el ple estava convocat d'acord amb l'article 4 de la llei del referèndum, suspesa pel Tribunal Constitucional i, per tant, no aplicable temporalment.

Cargando
No hay anuncios

En relació a la conveniència de la decisió del TC, Estrasburg diu que no veu motius per esmenar-la, ja que perseguia l'objectiu de d'"assegurar la protecció dels drets i llibertats" de la minoria parlamentària de Catalunya, davant de "possibles abusos" de la majoria, i "mantenir la seguretat pública", "la defensa de l'ordre" i "preservar l'ordre constitucional" en virtut de les sentències anteriors.

Així, el TEDH considera "raonable" la "interferència" del Tribunal Constitucional en la celebració del ple, ja que responia a "una necessitat social urgent". A parer seu, va ser "necessari en una societat democràtica", especialment per al manteniment de la seguretat pública, la defensa de l’ordre i la protecció de drets i llibertats d'altres persones", resol Estrasburg.

Cargando
No hay anuncios

També afegeix que el plenari es va acabar celebrant el dia 10 d'octubre, a sol·licitud del llavors president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en què es va declarar la independència i, posteriorment, es va deixar en suspens per part de la mateixa cambra.

Pel que fa a la possibilitat que la decisió del TC incomplís l'article 3 del Protocol número u de la Convenció Europea de Drets Humans, sobre el respecte a les eleccions lliures, Estrasburg considera que el referèndum de l'1 d'octubre queda fora de l'abast d'aquesta previsió perquè estava convocat d'acord amb una llei suspesa pel Tribunal Constitucional. També nega que els demandants, Forcadell i la resta, no tinguessin accés als tribunals estatals per rebatre la decisió, assenyalant que els serveis jurídics de la cambra van participar en el procés d'empara engegat pel PSC al TC, que va resoldre a favor dels diputats socialistes.

Cargando
No hay anuncios

Cs: "Les mentides de Puigdemont no colen ni a Europa"

El cap de files de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha aplaudit en roda de premsa al Parlament que Estrasburg hagi desestimat el recurs contra la suspensió del ple del 9 d'octubre del 2017. Un ple, ha dit, en què es volia fer un "un cop a la democràcia". "El colpisme va actuar al marge del dret i la democràcia, i amb aquesta sentència podem dir que les mentides de Puigdemont i el colpisme no colen ni tan sols a Europa", ha afegit. Carrizosa ha tirat d'ironia preguntant-se si ara Puigdemont dirà que està sent "reprimit" pel Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) o si, per contra, farà "l'orni" en relació a la sentència.

Cargando
No hay anuncios
FORCADELL I LLUIS ET AUTRES c. ESPAGNE
Decisió Estrasburg Forcadell vs. Espanya (castellà)