La legislatura catalana
Política27/06/2022

El TC torna a posar la mesa en el punt de mira anul·lant la delegació de vot de Lluís Puig

L'exconseller i diputat de Junts denuncia que "gràcies al PSC la repressió segueix"

BarcelonaEl Tribunal Constitucional (TC) torna a posar la mesa del Parlament en una cruïlla. Seguint la doctrina que va fixar recentment amb l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín respecte a la passada legislatura, l'alt tribunal ha anul·lat aquest dilluns el vot delegat de l'exconseller i diputat exiliat de Junts Lluís Puig. El Constitucional ha donat la raó als diputats del PSC que, com van fer en el seu moment també Ciutadans, el PP i Vox, van presentar un recurs d'empara considerant que la participació de Puig a les votacions del Parlament sense ser-hi vulnera els seus drets com a parlamentaris. "Gràcies a Salvador Illa i el PSC la repressió segueix endavant. El TC segueix amb la seva postura. Els drets de les persones que ens van votar tornen a ser vulnerats", ha reaccionat Puig a Twitter.

Cargando
No hay anuncios

La doctrina del TC –exposada en el cas de Puigdemont i Comín i aplicada també a Puig– és que l'exili no pot ser un motiu pel qual es justifiqui la delegació de vot dels diputats, que està delimitada per a casos molt concrets. Fins ara la mesa de la cambra havia argumentat que els exiliats podien participar a distància en els plens perquè si entren a l'estat espanyol serien detinguts, però el Constitucional censura aquesta justificació: interpreta que l'exili no pot ser categoritzat com un supòsit d'"incapacitat temporal" per la qual es permet delegar el vot. A parer del tribunal, Puigdemont, Comín i Puig han decidit "voluntàriament eludir la jurisdicció penal espanyola" i, per tant, no poden votar a distància esgrimint aquest motiu.

Cargando
No hay anuncios

La decisió del Constitucional torna a posar en el punt de mira la mesa del Parlament. Aquest dimarts es reuneix de forma ordinària, però encara no està clar que abordi la qüestió. Fonts properes a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, afirmen que aquest dilluns a la tarda encara no han rebut cap notificació oficial del tribunal a la cambra catalana i que si no arriba abans de les nou del matí de demà no es tractarà a la reunió. Seria una manera de guanyar temps: les mateixes fonts admeten que si la notificació del TC entra més tard al registre s'haurà de fer una reunió extraordinària de la mesa més endavant per prendre una decisió després d'"analitzar la sentència".

Es dona el cas, però, que aquesta setmana hi ha ple i que si arriba la comunicació oficial del tribunal abans de dimecres –quan ja hi ha previstes votacions–, Lluís Puig ja no podria votar, d'acord amb la resolució judicial. La mesa de la cambra haurà de decidir si manté la delegació de vot del diputat de Junts igualment o si acata la decisió judicial i, per tant, impedeix el vot a Puig.

Cargando
No hay anuncios

Ciutadans ja va advertir fa unes setmanes que demanaria de manera explícita que es vetés la participació de Puig al ple. "Ara ja sabem que el TC no ho permet i demanarem a la mesa que s’apliqui la Constitució", va dir el líder de Cs, Carlos Carrizosa. De moment l'independentisme manté el silenci sobre què farà en aquest cas. L'última vegada que es va trobar en una situació així va ser amb el diputat cupaire Pau Juvillà: en aquell cas no va ser el Constitucional sinó la Junta Electoral Central qui li va retirar l'acta de diputat i el Parlament va acabar acatant la decisió.