Política21/06/2017

El TC prohibeix que la conselleria de Romeva es pugui dir d'Afers Exteriors

L'alt tribunal considera que pot portar "confusió" amb el ministeri d'Exteriors. La Generalitat ja va canviar la denominació original per la d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridUn any i mig després que el govern de Mariano Rajoy presentés un recurs contra la conselleria d'Afers Exteriors de Raül Romeva, llavors de nova creació, el Tribunal Constitucional (TC) ha dictat sentència i ha prohibit, en concret, que la conselleria pugui denominar-se així, tal com ja havia advertit en la suspensió de febrer de l'any passat. L'alt tribunal considera que reproduir de forma "mimètica" el nom de la conselleria amb la del ministeri pot portar "confusió" i interferir en la direcció i execució de la política exterior espanyola.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per evitar problemes, la Generalitat es va afanyar a canviar, el març passat, el nom de la conselleria pel d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència. Fonts del TC puntualitzen que la decisió afecta al nom anterior i no a l'actual. En aquest sentit, i a l'espera de la sentència definitiva, la prohibició de l'alt tribunal no tindrà efectes sobre la conselleria liderada per Raül Romeva.

Cargando
No hay anuncios

Fa just un any el TC ja va aixecar part de la suspensió i va avalar les funcions de la conselleria, però només va mantenir la suspensió de la denominació Afers Exteriors. L'alt tribunal va establir que la Generalitat havia actuat amb plena empara legal i que podia mantenir relacions amb l'estranger.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, una cosa és la conselleria en si i una altra la llei amb què es regeix, la d'exteriors. El TC ja va prohibir al desembre que la Generalitat tingui relacions diplomàtiques amb altres països. I ara li recorda que l'Estat té la competència exclusiva en matèria de relacions exteriors i que, d'acord amb l'Estatut, el Govern només pot dura a terme activitats de projecció exterior, derivades de la seva competència i promoció dels seus interessos sempre i quan respectin lla Constitució. És a dir, sí que li permet "fer acció exterior avalada per l'Estat", com fan la resta de comunitats autònomes.

Per unanimitat, tal com passa amb totes les decisions sobre el Procés, els magistrats de l'alt tribunal han estimat parcialment el conflicte de competències contra els decrets de la Generalitat sobre la creació del departament. Hi ha hagut un vot, però, concurrent, el del magistrat progressista Juan Antonio Xiol, que està d'acord amb la decisió però no amb la totalitat de l'argumentació jurídica.

Cargando
No hay anuncios

Segons informen fonts del TC, ja s'ha notificat la decisió al Govern, a l'espera que se'n coneguin els detalls. Fonts de la conselleria d'Exteriors, però, asseguren que encara no han rebut res i que reaccionaran un cop sàpiguen l'abast de la decisió. Des del PSC han lamentat que el govern espanyol optés en el seu moment per recórrer a la Justícia en lloc de negociar que la conselleria es digués d'Acció Exterior, un canvi que, segons el seu punt de vista, "hagués reflectit més fidelment allò que deixa l'Estatut".

Pel PP, evidencia que Catalunya és "una comunitat autònoma"

Cargando
No hay anuncios

La portaveu adjunta del PP al Parlament, Esperanza García, ha qualificat "d'estafa" el Procés després de conèixer la sentència del Tribunal Constitucional. Considera que posa en evidència que Catalunya "és una comunitat autònoma que pot fer promoció cultural i econòmica, però no és un Estat", per tant, no pot signar "tractats ni convenis bilaterals amb altres països".

García ha constatat que el TC ha tornat a evidenciar que no es pot fer un ús "partidista i obscè de les institucions i dels diners de tots els catalans per fer campanya a l'exterior". En aquest sentit, ha tornat a recordar a Romeva que la seva conselleria no té aquestes "competències" i ha agraït que els "l'estat de dret" hagi actuat "amb fermesa i proporcionalitat".