Judicialització
Política17/03/2021

El TC també rebutja el recurs de Mundó contra la sentència de l'1-O

L'exconseller anuncia que presentarà un recurs a Estrasburg: "És un abús que mereix justícia"

MadridEl Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat el recurs d'empara presentat per l'exconseller de Justícia Carles Mundó contra la sentència del Suprem al Procés. Es tracta del segon recurs que l'alt tribunal rebutja per unanimitat, després que anticipés la que seria la seva resposta fa justament un mes responent a l'exconsellera de Governació Meritxell Borràs. De nou, l'alt tribunal resol per unanimitat i assenyala que Mundó, que va ser condemnat per un delicte de desobediència pel qual se li va imposar una pena de multa de 200 euros diaris durant 10 mesos, "formava part del Govern quan es va aprovar la convocatòria del referèndum d'autodeterminació i tenia coneixement de les decisions del Tribunal Constitucional, que havia declarat inconstitucionals i nul·les les resolucions del Parlament que instaven el Govern a aprovar qualsevol pretensió unilateral a favor del procés constituent".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mundó ha anunciat tot seguit que, esgotades ja totes les vies judicials a Espanya, presentarà un recurs davant del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg. En un missatge a Twitter, assenyala que després de 33 dies a la presó, quatre mesos de judici, una petició de set anys de presó i una "sentència injusta" que ha comportat 20 mesos d'inhabilitació i 60.000 euros de multa, a més de dos milions d'euros reclamats per part del Tribunal de Comptes, "és un abús que mereix justícia".

Cargando
No hay anuncios

En els pròxims dies es coneixerà la sentència concreta, en la qual no ha participat el magistrat Antonio Narváez, que es va autoexcloure de la deliberació per haver dit en una xerrada el 2017 que els fets del Procés van ser "un cop d'estat encobert". La resolució del TC va en la mateixa direcció que la de Borràs, per bé que l'alt tribunal no ha concretat els arguments. En la sentència de l'exconsellera va avalar la competència del Suprem per jutjar els fets, una decisió que va marcar el camí de la resta de recursos d'empara, ja que el tribunal encara no n'ha resolt cap dels presos polítics.

Cargando
No hay anuncios

Un precedent per als presos polítics

El coordinador de totes les tasques vinculades al Procés al TC és l'ex fiscal general de l'Estat Cándido Conde-Pumpido, que va ser el ponent de la resposta a Borràs. Ara n'ha estat al càrrec Juan Antonio Xiol Ríos. La resposta als recursos, però, ja anticipa quins seran els arguments per a la resta de casos. En el de Borràs, el ple va avalar que el Suprem pogués investigar i jutjar els líders independentistes per la seva condició d'aforats (excepte Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, la resta eren membres del Govern i del Parlament durant el referèndum i la DUI, però no quan van ser jutjats), i perquè "part dels fets es van cometre a l'estranger".

Cargando
No hay anuncios

En concret, el TC desestimava que s'hagués vulnerat el dret a un jutge predeterminat per llei jutjant-la al Suprem perquè els fets atribuïts a l'exconsellera de Governació estaven connectats amb els de la resta d'encausats. Ara caldrà esperar els arguments de la sentència en relació amb Mundó, de què de moment hi ha molt poca informació.